Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osvojio novi mandat, sjeo na stari traktor i otišao u vinograd

24.05.2021. 10:30


Davor Lončar, kandidat HDZ-a za načelnika Općine Poličnik, dobio je u prvom krugu lokalnih izbora potporu od čak 83 posto birača, skoro najviše među preko 500 od ukupno 555 lokalnih jedinica u RH (428 općina i 127 gradova) gdje je bilo više kandidata.
Glasački listić s njegovim imenom zaokružilo je 83 posto birača, žene i muškarci te mladi i stari bez obzira na stranačku (ne)pripadnost, vjernici i oni koji rijetko ili nikako ne zalaze, ne u crkvu, već u crkveno dvorište. Tako veliku podršku zaslužio je radom te rezultatima koji su itekako vidljivi na svakom koraku. Štoviše, općinski žitelji visoko cijene i korektan i ljudski odnos pravog »domaćeg čovika« prema svima koji od njega zatraže pomoć ili savjet.


Miran, staložen, dosljedan
– Za obnašanje načelničke dužnosti potreban je miran, staložen čovjek koji je 24 sata dnevno u službi općinskih žitelja. Da budeš dosljedan u ulaganju u svako općinsko naselje, stvaraš infrastrukturno-komunalne uvjete za nova radna mjesta i bolje življenje svih žitelja, poručio je 60-godišnji Davor Lončar koji je načelnikom postao 1995. godine i to s mjesta prvog predsjednika Općinskog vijeća, dužnosti koju je započeo obnašati 13. travnja 1993. godine i uspostave Općine Poličnik. Članom HDZ-a postao je među prvim u sadašnjoj Zadarskoj županiji, još u rujnu 1989. godine, članom stranke koja je prije tjedan dana s njim na čelu u koaliciji s HSP-om osvojila 76 posto glasova te u izbornoj konkurenciji s Mostom, MODES-om, Domovinskim pokretom, SDP-om i HNS-om osvojila čak 11 od 13 vijećničkih mandata u Općinskom vijeću.


Preporod svih 10 općinskih naselja
Nakon što je preuzeo »kormilo« Općine preporodio je svih 10 općinskih naselja (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik). Od gotovo neugledne sredine bez izlaza na more stvorio je jednu od najperspektivnijih općina, svojevrsno čudo u Hrvatskoj. Za njega jednostavno kažu »naš načelnik« ili »naš Davor«, a to je najbolje priznanje koje može dobiti jedan čelnik male sredine gdje »svi sve znaju« i gdje se svaki potez gleda kroz posebno povećalo.
– Dobio sam golemu podršku i na ovim izborima i to povjerenje svojim radom moji suradnici i ja moramo opravdati. Već smo ispunili sedam predizbornih obećanja, Samoodrživi smo, imamo oko 25 milijuna vlastitog proračuna, od čega je 50 posto iz osobnih dohodaka, ali trebamo još zasukati rukave jer pred nama su brojni infrastrukturni i komunalni projekti, tvrdi Lončar, kojega je 1995. godine dolaskom u načelničku fotelju dočekao proračun od tek 980.000 kuna.
Nemaju kreditnih zaduženja, imaju projekte, provode projekte, provode europske projekte.
– Konkretno, kroz projekte u nekoliko sljedećih godina uložit ćemo oko 150 milijuna kuna, 45% vlastitih sredstava, te 55 % nacionalnih i EU sredstava, ni lipe trošenja izvan realnih mogućnosti, kaže Lončar, načelnik u općini koja je najveći izvoznik u Zadarskoj županiji.




Posla preko glave
S Davorom Lončarom smo se družili, razgovarali i pomagali mu, doduše simbolično, u poljoprivrednim radovima od ranog jutra do poslije ručka. Prvo smo se zajedno s njim i njegovim traktorom starim točno 50 godina vozili na poljoprivrednii posjed koji je njegov otac gastajbajter u Njemačkoj kupio još 1971., u vinograd s oko 530 trsova vinove loze na »škropljenje« u tzv. Lončarevo polje između Poličnika Gornjeg i Lovinca. Kao pravi Poličanac ima crne i bijele sorte grožđa, jer znaju se običaji: zimi se pije crno vino, a ljeti za vrijeme žega bijelo vino.
– Zbog lakšeg rada i obrađivanja vinograda izvadio sam svaki drugi red loze stare gotovo 55 godina. Za dobro domaće vino tajne nema, dobivamo odgovor sa smiješkom. Sve je vrlo jednostavno. Od dobre sirovine lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke, ali i stoljetne obiteljske tradicije. Gotovo sve poslove u vinogradarstvu obavljam sam ili mi pomaže moja obitelj, kaže načelnik.
Obišli smo i obližnji maslinik s oko 150 stabala od ukupno 200, starih i novih maslina, a potom i njivu uz Jadransku magistralu, na pola puta između Poličnika Gornjeg i Poličnika, na kojoj je pored bazena s vodom posađeno oko 1.000 sadnica raznog povrća.
– Poslova u poljodjelstvu je preko glave. Subotom ustajem jako rano i radim do žege, zatim odmor pa ponovno u polje do mraka. Radnim danom, kad uhvatim malo predaha od načelničkog posla, uvijek sam kasno poslijepodne u svom vinogradu, masliniku ili u polju, govori Lončar.


Želi općinu u društvu najboljih u Hrvatskoj
U poslovnim zonama u Murvici i Poličniku u kojima posluje 80-ak tvrtki, sada ima oko 1.700 zaposlenika. Ukupno je u općini 98 poduzetnika i preko 2.000 zaposlenika. A u zoni Mazija imamo 11 novih investitora, u zoni Murvica je u tijeku izgradnja triju objekata i ima još novih 8 investitora, dok se zona Grabi širi za 30 hektara zbog izgradnje solarnih panela, motela, manjeg trgovinskog centra, benzinske crpke, servisnih usluga. Sve to sa sobom donosi preko 300 novih radnih mjesta, ističe Lončar, dodajući kako općinu želi dovesti u »Ligu petice« općina u Hrvatsku ili barem među prvih 10 od 428 hrvatskih općina.


Zahvalan obitelji na potpori
Uzorni obiteljski čovjek Davor Lončar, inženjer je prometa, koji pritom s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu posjeduje i dva važna certifikata iz programa usavršavanja: diplomu za »Korporativno upravljanje za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća« i diplomu za »Cjeloživotno obrazovanje, lokalno i regionalno upravljanje«.
– Izuzetno sam zahvalan na potpori i razumijevanju svojoj obitelji, supruzi i troje djece, nevjesti, bez kojih jednostavno ne bih mogao. Hvala im što me trpe ovakvog. Zahvalan sam i mojim rano preminulim roditeljima kao i dvjema sestrama i bratu s obiteljima, te mojoj rodbini i prijateljima, kaže Lončar s kojim smo se družili ove subote od 8 sati, od marende pa sve do ručka iz »kužine« Davorove supruge Rade koja je uz žuticu »ka’ grom« posluživala domaće delicije.


Ulagač godine u Hrvatskoj
Davor Lončar nije samo načelnik, kršćanin i katolik, dragovoljac Domovinskog rata, promicatelj sporta ili dobitnik prestižnog priznanja »Ulagač godine« u Hrvatskoj, njegovo ime veže se i za otvaranje novih radnih mjesta, gospodarskih, poduzetničkih i stambenih zona, komunalnu infrastrukturu, sportsku dvoranu, dječje vrtiće, spomen obilježja, kapelice, društvene domove, mrtvačnice, sportska i dječja igrališta i drugo kao i za skrb o općinskim žiteljima od rođenja do treće životne dobi te skrb za potrebite i udruge.