Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sakramentu euharistije po prvi puta pristupilo 42 prvopričesnika

24.05.2021. 08:40


U Bibinjama je protekle nedjelje, 16. svibnja 2021., bilo izuzetno svečano. Tijekom misnog slavlja u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, u puku zvanoj crkva Velike Gospe, don Zdenko Milić, župnik, podijelio je sakrament prve svete pričesti. Malog Isusa u svom srcu prvi put je primilo 42 prvopričesnika. Tako je bila vidljiva radost prvopričesnika koji su po prvi puta su pristupili sakramentu euharistije za koji su se dugo pripremali i u školi i u župi.


Vjeroučiteljica s. Anica Marija Cvitković
U skladu s epidemiološkim mjerama svetu pričest su primili učenici trećeg razreda OŠ Stjepana Radića, ravnateljice Mirke Sikirić. Riječ je o čak 30 dječaka i 12 djevojčica koje je za svetu pričest, jedan od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i krizmom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije, pripremala vjeroučiteljica s. Anica Marija Cvitković, karmelićanka iz samostana sv. Obitelji sestara Karmelićanki Božanskog srca Isusova koje u Bibinjama djeluju već 25 godina, od 1996.
U svečanoj procesiji s pjesmom ušli su u crkvu i započeli sveto misno slavlje. Sama svečanost prve svete pričesti protekla je dostojanstveno i s velikom radošću. Prvopričesnici su recitirali, pjevao je dječji zbor, a u euharistijskom slavlju aktivno su sudjelovali i roditelji. Bibinjskog župnika don Zdenka posluživao je bogoslov Frane Šindija, te ministranti i sakristan Antonio Sekula.


Molitva za prvopričesnike i roditelje
Bibinjska crkva bila je svečano ukrašena, a osim prvopričesnika zbog epidemioloških mjera na svetoj misi su bili samo roditelji. U okićenoj crkvi prvopričesnici su bili uzbuđeni i s malenom tremom u očima, ali čista srca i ozarenih lica dočekali dan svečanog sudjelovanja u blagovanju euharistijskog kruha.
Tijekom cijelog euharistijskog slavlja osjećao se slavljenički duh koji je isijavao iz bibinjskih prvopričesnika u kristalno bijelim haljinama. Mališani su radosno iščekivali taj trenutak, kada će primiti bijelu hostiju. Jedan po jedan pristupali su oltaru i primali Malog Isusa u svoje srce. To je bio vrhunac ove svečanosti, trenutak koji se pamti cijeloga života.
– Molimo za naše prvopričesnike da budu vjerni svom prijatelju i Spasitelju Isusu. Molimo i za njihove roditelje da savjesno shvate svoju roditeljsku zadaću i svoje poslanje kršćanskog odgoja djece primjerom i riječju, poručio je don Zdenko Milić.




Bibinjski prvopričesnici
Lovre Dragaš, Noa Iglić, Marijeta Jurjević, Karmen Kalapač, Dino Lisica, Ema Lončar, Lucijan Lovrić. Karlo Petković, Emanuel Režan, Marko Sikirić, Toni Sikirić, Toni Sekula, Laura Salama, Luka Sorić, Loren Šimac, Vice Šimunić, Nikol Šošić, Ante Zuanović, Katarina Bralić, Duje Dragaš, Lea Herengoza, Andrija Iglić, Daviod Karaban, Matej Karaban, Vito Karaban, Ferdinand Lisica, Paulina Mikulić, Gabriel Sorić, Ivan Sorić, Jakov Sorić, Šimun Sorić I., Šimun Sorić II., Jakov Šarić, Eva Šimunić, Šime Šimunić, Petra Šimunić, Matej Štrkalj, Dora Junašević, Filip Šindija, Lovre Sekula.