Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

»Živjet ću sve dok dragi Bog ne odluči udariti dlanom u dlan«

24.05.2021. 10:00


Povljana slavi, najponosnije je mjesto u Zadarskoj županiji, Šimica Tičić je prva stanovnica otoka Paga koja je doživjela 100 godina. Slavljenica Šimica koja je rođena u povljanskoj obitelji Škoda – Jegeri na velikoj terasi na katu obiteljske kuće u Tičićima sa svojom djecom, unučadi, praunučadi i prijateljima, proslavila je stoljeće života, nevjerojatnih 100 godina.


Ne jesti galofak hranu
– Moj recept za dugi život je obitelj, vjera u dragog Boga i Gospu, ljubav, tolerancija, opraštanje, nezavidnost, poštenje i rad, doduše ne teški rad. Dakako i lagana dalmatinska hrana koja se uzgaja u našim poljima, plodovi mora, jestive trave ili mišancija i ne prejesti se i nikako jesti galofak hranu, rekla je slavljenica Šimica.
Zbog koronavirusa i strogih epidemioloških mjera, obitelj uz pripomoć Općine Povljana nije mogla na trgu u centru Poljane zavrtjeti vola i janjce i u ime svoje ponosne slavljenice Šimice počastiti svoje sumještane, pa ni mi nismo mogli nazočiti na tom najvjerojatnije spektakularnom slavlju za povijest Povljane, otoka Paga i Zadarske županije. Ipak, sve je začinio vatromet u noći sa subote na nedjelju, s 22. na 23. svibnja 2021. godine.
– Kad me, što u šali, što u zbilji, pitaju koliko ću živjeti odgovorim im: živjet ću sve dok dragi Bog ne odluči udariti dlanom u dlan. A što drugo, sve je Božja volja, kaže slavljenica izuzetno bistrog uma.


Lucidna, simpatična i ponosna baka
Usprkos 100-godišnjem bremenu života i problemima sa sluhom u dobrom je fizičkom stanju, lucidna i simpatična. A slavljeničku tortu rezala je odvažno i s emocijama, kao da joj je u toj sekundi ili dvije, u mislima prošao cijeli životni vijek, jedno puno stoljeće života.
– Vjenčala sam se u crkvi kad sam imala 19 godina. Došla sam iz obitelji Škoda – Jegeri, a imala sam šestero braće. Odgajala djecu, radila u polju, čuvala ovce, muzla, radila ovčji, paški sir i skutu. Moj suprug Marko je radio muške poslove i brinuo se da obitelj ima osnovne stvari za život. A i oko 30 godina držao je gostionu Adriatic, tada jedinu u Povljani. Govorio je više svjetskih jezika, priča nam slavljenica.
Ponosna majka u skladnom braku sa svojim Markom Tičićem rodila je troje djece, kćer Ruzarku udanu Kalanj, sina Marijana i sina Predraga, koji je, nažalost, preminuo kad je imao 18 godina.
– Oni su mi podarili četvero unučadi: Tomislava, Marijanu, Radivoja i Jasminku, te osmero praunučadi: Lovru, Roka, Maru, Luciju, Tonku, Marka, Paulu i Dina, bez zamuckivanja nabrojila je baka Šimica koja živi sa sinom Marijanom i nevjestom Miljenkom.




O suprugu Marku
Nakon 56 godina zajedničkog života suprug Marko je kao 72-godišnjak preminuo nakon Domovinskog rata, 1996. godine.
– Za vrijeme 2. svjetskog rata moga Marka su iz Zagreba deportirali u Njemačku, regrutirali u hitlerovsku vojsku i poslali na Ruski front, na Lenjingrad. Godinu dana nisam znala što je s njim. Jednog dana došao je kući nakon što je iz tadašnjeg Lenjingrada dva mjeseca putovao do svoje Povljane. Hvala Bogu, zadnjim atomom snage izdržao je to putešestvije, prisjeća se Šimica.
»Ipak nije strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu, stotu…«, između ostalih čula se pjesma s terase na katu Tičićeve kuće.
– Doživjeti stoti rođendan prava je rijetkost i blagoslov. Čestitamo našoj slavljenici, dragoj baki Šimici Tičić na stotom rođendanu, na ustrajnoj vjernosti Bogu, poručio je obiteljski prijatelj Ivica Pogorilić, dugogodišnji načelnik Povljane, koji odlazi u mirovinu.
Slavljenici Šimici želimo još lijepih godina u zdravlju, sreći, molitvi i veselju uz obećanje da se svakako vidimo na 101. rođendanu.