Prava učenika treba urediti prije pokretanja kaznenog postupka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pravobraniteljica za djecu o slučaju Radoš
Početkom lipnja znat će se je li optužnica protiv profesora Stipice Radoša potvrđena te kakve će korake u tom slučaju poduzeti njegova škola, osobito istraži li ovaj postupak i Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja
Goran ŠIMUNOV
Radoš aktivirao ugovor o radu i vratio se na mjesto profesora hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Vladimira Nazora

Nakon što je Općinski sud u Zadru potvrdio da je protiv bivšeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma, Stipice Radoša, profesora u Gimnaziji Vladimira Nazora, podignuta optužnica, komentar smo zatražili od pravobraniteljice za djecu. Naime, dio roditelja smatra da su prekršena prava njihove djece zbog činjenice da im nastavu drži profesor protiv kojega je podignuta optužnica.
Podsjetimo, nakon što je smijenjen s mjesta ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma zbog sumnje da je turiste upućivao da novac za smještaj u Domu uplaćuju na njegov privatni račun, Radoš je aktivirao ugovor o radu i vratio se na mjesto profesora hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, a Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je od 29. srpnja 2021. do 25. kolovoza 2021. u Zadru, kao ravnatelj jedne javne ustanove u vlasništvu jedinice regionalne samouprave počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se nepripadno materijalno okoristi. Kako saznajemo na sudu, predmet je upućen optužnom vijeću radi donošenja odluke o osnovanosti optužnice.

Kako može raditi u državnoj službi?

Ukoliko se ona potvrdi, slijedi sudski postupak te uprava škole mora poduzeti određene korake prema svom profesoru. Ravnateljica škole, Sandra Šango, kazala nam je kako su od suda zatražili očitovanje o pokretanju kaznenog postupka te nakon negativnog odgovora utvrdili da nema osnove za Radoševu suspenziju. Ova se odluka, međutim, ne sviđa dijelu roditelja od kojih smo dobili dopis u kojem izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da je profesor vraćen u školu.
- Pitam se štiti li se ponovno taj gospodin od strane nekoga po već uobičajenoj špranci ili je zaista moguće biti optužen za pronevjeru javnog novca i normalno raditi u državnoj službi. Druga stvar, nije mi jasno da se pred mojim djetetom taj gospodin može pojaviti bez imalo problema ili srama i postavljati se kao neki autoritet. Svi znaju što je napravio i ne shvaćam da nema niti malo stida niti samokritičnosti pred tom djecom kojoj bi trebao biti uzor, stoji u pismu roditelja, uz opasku kako će ovaj slučaj prijaviti inspekciji.

Nadležna je Prosvjetna inspekcija

Pravobraniteljicu za djecu, Helencu Pirnat Dragičević, stoga smo pitali smatra li da su prava djece ugrožena zbog činjenice da im predaje profesor protiv kojeg je podignuta optužnica, ili je škola pravilno postupila vraćajući ga uz obrazloženje da kazneni postupak na sudu još nije počeo?
- Nemamo saznanja o konkretnom slučaju, ni o tome vodi li se doista kazneni postupak protiv spomenute osobe, niti zbog kojeg kaznenog djela, ako se taj postupak vodi. Stoga ne možemo odgovoriti na upit jesu li time ugrožena prava djece. Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u članku 106., navodi da radni odnos u školskoj ustanovi ne može zasnovati osoba koja je pravomoćno osuđena ili protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela. A je li škola pravilno postupila u ovom slučaju, nadležna je i ovlaštena utvrditi u inspekcijskom postupku upravo Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojoj se roditelji, navodno, namjeravaju obratiti, ističe pravobraniteljica, poručujući kako ovakve situacije treba regulirati zakonom.

Zalažemo se za zaštitu djece

- Neovisno o ovom konkretnom slučaju, napominjemo da se u svojem radu zalažemo za zaštitu djece i kad se još ne vodi kazneni postupak protiv odgojno-obrazovnog radnika, u slučaju da je radnik počinio povredu na štetu djeteta. Svjedočimo situacijama povrede prava djeteta od strane odgojno-obrazovnih radnika, primjerice, počinjenom nasilju nad djetetom, koji, unatoč tome, nastavljaju raditi u školi jer im to Zakon omogućuje do trenutka pokretanja i vođenja kaznenog postupka. To višestruko narušava prava, dostojanstvo i dobrobit djeteta. Zato smatramo da u spomenutom Zakonu treba urediti zaštitu prava učenika prije pokretanja kaznenog postupka protiv radnika za kojeg se sumnja da je počinio kazneno djelo na štetu učenika, zaključuje pravobraniteljica za djecu.
Početkom lipnja znat će se je li optužnica protiv profesora Stipice Radoša potvrđena te kakve će korake u tom slučaju poduzeti njegova škola, osobito istraži li ovaj postupak i Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno