Puljić: Proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i majke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na proslavi u Ninu nadbiskup se osvrnuo na temu pobačaja
U silnoj ofenzivi koju smo osjetili proteklih dana, ofenzivi na priziv savjesti u slučaju žene koja je otkrila oboljelo čedo u svojoj utrobi i zatražila da ga se pobaci, oglasili su se pravni stručnjaci i liječnici te stali u obranu važnog instituta priziva savjesti, rekao je zadarski nadbiskup
Toni PERINIĆ
Nekoliko tisuća vjernika ispunilo kraljevski grad

Zavjetna svetkovina Prikazanja Gospe od Zečeva svečano je proslavljena u Ninu. Vjernici su tijekom dana mogli sudjelovati na više svetih misa, a središnje koncelebrirano misno slavlje u večernjim satima predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nekoliko tisuća vjernika ispunilo je ulice kraljevskog grada i središnjeg nadbiskupijskog, marijanskog svetišta kako bi iskazali svoju pobožnost prema Djevici Mariji, čiji je čudotvorni kip izložen tijekom cijele godine na čašćenje u kapelici unutar nadžupne crkve svetog Anselma.

Nadbiskup Puljić istaknuo je u blagdanskoj propovijedi važnost majke u životu svakog čovjeka.
- Susret velikih majki, Marije i njezine rođakinje Elizabete daje mi povod da večeras zajedno razmišljamo upravo o ulozi žene i majke u Crkvi, društvu i u narodu. Majku se uvijek štovalo, poštivalo, voljelo i slušalo. Kad nas drugi zaborave mi smo uvijek sigurni – naša nas mama zaboraviti neće. Ona je veliki misterij i prirodni izvor života, ona hrani, štiti i brani mlado biće kad je nemoćno i potrebno, kazao je na početku homilije zadarski nadbiskup, osvrnuvši se u nastavku na aktualnu temu priziva savjesti i pobačaja.

- Proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i majke. Ima, naime, žena koje ne vole svoje materinstvo pa u ime ženskih prava traže podršku u zakonima koji podržavaju uništenje života prije poroda, a to je najjednostavnije rečeno perverzija onoga najsvetijega što je Bog stvorio ispod majčina srca. Čini mi se danas ovdje korisno podsjetiti na neke stvari koje su prošlih dana punile stranice naših glasila i naših radio-televizijskih postaja u pogledu prava na život nerođenih i prava na priziv savjesti. U silnoj ofenzivi koju smo osjetili proteklih dana, ofenzivi na priziv savjesti u slučaju žene koja je otkrila oboljelo čedo u svojoj utrobi i zatražila da ga se pobaci, oglasili su se pravni stručnjaci i liječnici te stali u obranu važnog instituta priziva savjesti, rekao je zadarski nadbiskup, naglasivši kako je život preduvjet svakom drugom pravu.
- Pravo na život, naime, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakom drugom ljudskom i građanskom pravu, istaknuo je mons. Puljić najavivši Hod za život, koji će se idući vikend održati u Zadru.

Nakon svete mise uslijedila je procesija i blagoslov cvijeća na Gospinoj stini, korintskom stupu na kojeg se tijekom ophoda odlaže čudotvorni kip. Vjernici nakon tog čina uzimaju cvijeće svojim kućama, vjerujući u Gospinu zaštitu i blagoslov. Također, prije i po završetku misnog slavlja, obavlja se zavjet moleći i prolazeći ispod i oko kipa. U slavlju ove velike svetkovine sudjelovalo je i deset kulturno-umjetničkih društava iz cijele županije, a upriličeno je i tradicionalno igranje kola na trgu pokraj crkve.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)