Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Preživjeli avionom kreću put Češke

23.06.2012. 22:00
Preživjeli avionom kreću put Češke


Stradali češki turisti koji su preživjeli teški sudar na autocesti stigli su u Zemunik kako bi se ukrcali na avion češke vlade i vratili u svoju zemlju. Troje putnika izrazilo je želju za ljetovanjem u Baškoj Vodi, dok će se svi ostali vratiti.
Osam čeških državljana, među kojima i šestogodišnja djevojčica, poginulo je, a 43 ih je ozlijeđeno u subotu ujutro kod tunela Krpani na autocesti Zagreb-Split u jednoj od najstravičnijih prometnih nesreća koja se posljednjih godina dogodila na hrvatskim cestama. O strahoti koja im se dogodila na mjestu nesreće svjedočili su potpuno smrskani autobus izvrnut bočno, razbacane osobne stvari putnika, izlomljeno staklo, tragovi krvi, a na uzavrelom asfaltu tijela osmoro poginulih prekrivena plahtama. Zbog policijskog očevida koji je trajao sve do 13 sati mrtvozornici su tijela smrtno stradalih oko deset sati odvezli na patologiju u karlovačkoj bolnici dok su svi preživjeli, njih 43 prevezeni u Gospić. Tamo su ih dočekali liječnici koji su im u svega sat vremena svima pružili potrebnu pomoć.
– Ekipe hitne medicinske pomoći došle su do ozlijeđenih svega sedam minuta po dojavi. U spašavanju čeških turista sudjelovalo je pet liječničkih timova iz Ličko-senjske županije i po dva iz Zadra i Ogulina, a bio je spreman i sanitetski helikopter kojim su tri osobe zbog težine zadobivenih ozljeda prebačene u zagrebačke Kliničke bolničke centre Rebro i dubrava – rekla je ravnateljica hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. dr. Maja Grba Vujčić dodajući kako je riječ o jednoj ženskoj osobi i dvjema djevojčicama. Ostalih 40 pacijenata, koliko ih je ostalo u gospićkoj bolnici, pregledani su nakon čega je troje od njih operirano. Svi su izvan životne opasnosti, a među njima je desetak teže i 30-tak lakše ozlijeđenih.
Liječnici odradili vrhunski posao
– Naši liječnici odradili su zaista jedan vrhunski posao i to vrlo profesionalno i stručno. Svim pacijentima unutar jednog sata pružena je pomoć. Od ukupno pet kirurga, njih četvorica su dočekala pacijente iako nisu radili u trenutku kada se nesreća dogodila, a osim njih tu su bila i tri anesteziologa i svi instrumentari – ponosno je kazala ravnateljica bolnice Marija Ilijevski oko podneva kada su češki turisti već bili razmješteni u bolnici. Teško ozlijeđene, ispričala je Ilijevski, smjestili su u šok sobe i na odjel kirurgije, lakše na ginekologiju, a djecu na dječji odjel. Tek iza 17 sati, nakon što prođe takozvana velika vizita i svi pacijenti još jednom budu pregledani, oni s lakšim ozljedama biti će pušteni. U koordinaciji s Veleposlanstvom Republike Češke u Hrvatskoj Ministarstvo unutarnjih poslova RH organizirat će prijevoz, a hoće li to biti prema destinaciji s koje su krenuli u petak poslijepodne, ili onoj na koju zbog stravične nesreće u subotu nisu stigli, odlučit će se naknadno.
Nesreća se dogodila kada je autobus putničke agencije Atlas Adria iz Brna, s 51 putnikom, vozeći iz smjera Zagreba, udario u zaštitnu ogradu, odbio se u stup te prevrnuo na bok. Samu nesreću vidjeli su albanski državljani s prebivalištem u Švicarskoj koji su, kako su ispričali policiji, vozeći iza autobusa primijetili da nešto nije u redu i da autobus krivuda. Zaobišli su ga s desne strane te mu svjetlima i sirenom pokušali skrenuti pozornost ali nisu uspjeli. U retrovizoru su nakon svega nekoliko sekundi od pretjecanja ugledali stravičan prizor popraćem lomljavom, škripom, jaucima i zapomaganjem. Odmah su pozvali Centar 112, koji je potom alarmirao Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i policiju te djelatnike HAC-a.
Na mjesto nesreće prvi je stigao liječnički tim hitne pomoći Gospić i dežurni na tunelu Sv. Rok Edo Emer te su odmah započeli s izvlačenjem unesrećenih iz unutrašnjosti autobusa. Bio je to mukotrpan posao jer su ulaz u autobus priklještila sjedala i iskrivljeni lim. Na prvi mah činilo se kako je mrtvih upola manje, no ubrzo ih je prebrojeno sedam među kojima i šestogodišnja djevojčica. Dio putnika, s lakšim ozljedama liječnicima je priskočio u pomoć, koliko su mogli, a na mjestu stravična događaja, unatoč brojnim teškim i bolnim ozljedama pojedinih putnika, vladala je grobna tišina sve do dolaska vatrogasaca koji su razrezali lim i tako omogućili lakši pristup ozlijeđenim i zarobljenim putnicima koji su proživljavali najgoru noćnu moru umjesto razbibrige i desetodnevnog odmora u opjevanoj Baškoj vodi.
Prvu vijest da je u prometnoj nesreći smrtno nastradalo sedmoro čeških državljana te da ih je 44 ozlijeđeno u ranim jutarnjim satima potvrdila je i Kristina Maoduš, glasnogovornica PU Ličko-senjske, a nakon što je rukovođenje očevidom preuzelo Županijsko državno odvjetništvo, po završetku, nešto iza 13 sati šturu informaciju dao je i Zdravko Car, zamjenik ŽDO Karlovac.
Vozač izgubio kontrolu iz još nepoznatog razloga
– Uzrok nesreće je gubitak kontrole nad vozilom, no svi detalji i okolnosti utvrdit će se daljnjom istragom, naglasio je Car dodajući kako još uvijek nije utvrđen identitet svih osoba. Car nije želio komentirati niti činjenicu vidljivu na mjestu nesreće da nema vidljivih tragova kočenja dodavši tek usput kako će i to temeljem izuzetih dokaza utvrditi daljnja istraga.
A da će istraga zaista biti mukotrpan posao proizlazi i iz činjenice da je među preminulima i jedan od dva vozača, najvjerojatnije upravo onaj koji je svoje sunarodnjake odvezao u smrt.
Istovremeno s okončanjem očevida na mjestu na autocesti kod tunela Krpani u gospićku bolnicu iz Zagreba su došla trojica ministara Ostojić – Ranko, Rajko i Veljko. Nakon što su obišli nastradale te njihovim obiteljima i sunarodnjacima izrazili iskrenu i duboku sućut radi gubitaka svojih najmilijih, obratili su se javnosti.
– Snimke postoje, no one javnosti neće biti dostupne sve dok to ne odobri Državno odvjetništvo. Sve naše službe odreagirale su pravodobno i profesionalno. Vjerujemo da više nećemo imati ovakvih akcija te ujedno molimo vozače da se pridržavaju prometnih pravila – rekao je Ranko Ostojić, ministar MUP-a, dok je ministar zadužen za zdravstvo, Rajko, istaknuo kako su svi pacijenti zbrinuti te da nitko od njih nije životno ugrožen. Dodao je kako je u akciji spašavanja i pružanja hitne medicinske pomoći sudjelovalo ukupno devet liječničkih timova te da je sve odrađeno u rekordnom roku. I on je istanuo kako je liječnicima trebalo samo sedam minuta po dojavi da dođu do nastradalih, te ukupno sat vremena da svima pruže pomoć. Potvrdio je kako se prvotna brojka od sedam mrtvih popela za broj više te da je ukupno 43 ozlijeđenih, a ne 44 kako je rečeno u ranojutarnjem izvješću. Taj jedan ozlijeđeni više potkrao se u duplom brojanju, rekla je ravnateljica Ilijevski. Istaknula je kako je po prijemu pacijent označen kao N.N. jer nije imao dokumente, a nije bio ni pri svijesti, da bi naknadno bio još upisan i pod imenom što se odmah u prvom obilasku otkrilo.
Zbog teške prometne nesreće na 212. km autoceste A1 promet je u subotu bio prekinut između čvora Gornja Ploča i čvora Maslenica u oba smjera, a kolona na izlazu Gornja Ploča dosezala je i dužinu od 18 kilometara. Vozilo se obilaznom cestom čvor Gornja Ploča-Udbina-Gračac-Zaton Obrovački-čvor Maslenica i obrnuto.