Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kalmeta i Bandić uz Kapovića na otvaranju Virskog ljeta

24.06.2018. 08:45
Kalmeta i Bandić uz Kapovića na otvaranju Virskog ljeta


Brojni virski gosti koji u sve većem broju pune virske plaže i ulice, napunili su i prostor virske rive i koncertni Trg svetog Jure u iščekivanju nastupa hrvatske glazbene dive Ivane Vanne Vrdoljak. Jaka estradna imena uvijek su na Viru zadužena za otvaranje i cjelokupni program „Virskog ljeta“, a ovog su puta na otvorenju bili i ugledni gosti. Načelniku Općine Vir Kristijanu Kapoviću pridružili su se izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića – bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prvi susret virskih, zadarskih i zagrebačkih prijatelja dogodio se već u restoranu „Kotarina“ na domjenku za prijatelje i poslovne partnere Općine Vir, nakon čega su s koncertne bine pozdravili desetak tisuća ljudi na trgu i oko virske rive.
„Hvala vam na dolasku u vaš i naš Vir. Trudimo se svake godine uljepšati vam odmor novim sadržajima i događajima, a nema ljepšeg dočeka i pozdrava od najboljeg i najljepšeg glasa u Hrvatskoj“, kazao je načelnik Kapović na otvorenju nove sezone spektakla „Virskog ljeta“ komplimentirajući glazbenoj divi Vanni čiji se koncert očekivao.
Uz izaslanika Kalmetu i gradonačelnika Bandića, na otvorenje „Virskog ljeta“ došli su načelnik Općine Sukošan Ante Martinac, načelnik Općine Galovac Marin Gulan, načelnik Općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić, potom Nataša Korljan iz odvjetničkog ureda „Korljan & partneri“, odvjetnica Ana Smoljan Zanki, Tome Škara iz tvrtke „Via Factum“, Davor Jurjević iz zadarske „Vodoinstalacije“, nekadašnji izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Ante Čačić, potom Šime Maraš iz tvrtke „Maraš“, Branko Bungur iz tvrtke „Slad“, osobni prijatelj premijera Mađarske Viktora Orbána – mađarsko-virski poduzetnik Attila Vergari te brojni drugi prijatelji i poslovni partneri Općine Vir iz Zadra, Zadarske županije i cijele Hrvatske. Na kraju koncerta točno u ponoć s Vanninim ultimativnim hitom „Tek je 12 sati“ počeo je raskošni i nikad ljepši vatromet.        
 


Božidar Kalmeta na Viru kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića,
Nije prvi put na Viru na feštama kao prijatelj Općine Vir, ali je prvi put dugogodišnji gradonačelnik Zadra i bivši ministar Božidar Kalmeta na Vir došao kao specijalni izaslanik premijera Andreja Plenkovića. U situaciji u kojoj se posljednjih tjedan dana nalazi Općina Vir, pogotovo načelnik Kristijan Kapović nakon blokade Virskog mosta, privođenja i javnog apela za pravnom državom, politička i prijateljska podrška s vrha vlasti u RH nije mogla biti izravnija.
„Pozdravljam sve Virane i goste otoka Vira kao izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. Svima na otoku želim dobru zabavu i provod, a pogotovo želim da ove godine, kao i prethodnih godina, bude još uspješnija turistička sezona. Najviše od svega – svima želim puno zabave i odmora, a to je ono što nam je svima potrebno. Dobro došli na Vir“, pozdravio je brojne virske goste s koncertne bine na virskoj rivi izaslanik Kalmeta. Prije nego se Kalmeta obratio gostima službenog otvorenja „Virskog ljeta“, koje nikad dosad nije imalo tako uglednog gosta u svojstvu izaslanika hrvatskog premijera, biranim riječima predstavio ga je načelnik Kapović:
„Gospodin Kalmeta, usuđujem se reći, najveći je prijatelj otoka Vira koji je za njega učinio više nego mi sami. Dok je bio ministar, na Viru je potekla voda i došla kanalizacija, a to je najvećim dijelom njegova zasluga. Dakle, nije puno učinio samo za Zadar, već za cijelu Zadarsku županiju i posebno otok Vir“, kazao je.
 


Bandić pruža podršku Kapoviću
 
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dugogodišnji je prijatelj otoka Vira i virskog načelnika Kristijana Kapovića, pa je njegov dolazak na Vir na otvorenje „Virskog ljeta“ bio neupitan. Uostalom, načelnik Kapović odavno ga – kada se obraća Viranima i Zagrepčanima na otoku – zove „našim i vašim gradonačelnikom“. 
„Na Viru sam obavezno dva puta godišnje; prvi put na otvaranju Virskog ljeta, a drugi puta kada je frka, ultima i najveća fešta 13. kolovoza“, kazao je zagrebački gradonačelnik. Sadašnji dolazak u jeku bitke Općine Vir za očuvanje prostora, zakona, propisa i zaštite ustavnosti, ima posebnu težinu. Gradonačelnik Bandić tu situaciju jednostavno sažima:
„Prijatelji se teško nalaze i još teže sačuvaju. Kapović je meni uvijek davao podršku, kao što je i ja njemu pružam kad god je potrebno. On na Viru radi dobar posao, pošten je i korektan čovjek, pa ćemo uvijek biti dobro – bez obzira bio na funkciji ili ne. Funkcije dođu i prođu, ali prijatelji ostaju“, poručio je. Na Viru je kao doma, tu je zacrtao plac uz more kada dođu umirovljenički dani, a podrška virskih Zagrepčana nikad nije nedostajala. Bandić kaže:
„Na Viru je barem trećina mojih purgera, naravno da se dobro osjećam, ali ne samo zato. Znate, obitelj dobivate, mjesto rođenja ne birate, ali prijatelje izabirete i to se prijateljstvo mora čuvati. Kapović je moj prijatelj“.