Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BOLI GLAVA Znatno skočio udio Općine za kanalizacijski sustav, no sve će biti kako »Bog zapovida«

24.06.2019. 07:52
BOLI GLAVA  Znatno skočio udio Općine za kanalizacijski sustav, no sve će biti kako »Bog zapovida«


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, predsjednika Vijeća, nazočilo je 10 od 13 vijećnika. Nedostajale su Jovita Pirović i Josipa Skazlić te Tomislav Demo.


Kašnjenje reciklažnog dvorišta
– Radovi na reciklažnom dvorištu trebali bi završiti do kraja kolovoza. Odužili su se zbog krupnih infrastrukturnih radova, jer se tu nalazi glavni vod za Biograd na Moru i otok Pašman. Zahvaljujući Komunalcu napravljena je neophodna rekonstrukcija, velika im hvala, zahvalio se Zoran Pelicarić Peco, načelnik, dodavši kako će svi potrebni strojevi, poput stroja za sitnjenje granja, stići tek do listopada.
Vrijednost projekta je 2.967.554,78 kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske Unije 2.451.917,88 kuna. Međutim, zbog rekonstrukcije cjevovoda projekt će koštati oko pet milijuna kuna. I to nije sve.
Zbog velike ekološke, ali i požarne opasnosti na području kod reciklažnog dvorišta nivo zaštite je podignut na najveću moguću razinu te se između ostalog u zaštitu aktivno uključio i DVD Sv. Filip i Jakov. A i komunalne kontrole bit će pojačane, kaže Pelicarić.


Po 320 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka
Za radove II. fazi kanalizacijskog sustava Sveti Filip i Jakov, sekundarne mreže iznad Jadranske magistrale od predviđenih 7,5 milijuna kuna utrošeno je oko 12 milijuna kuna te je udio Općine umjesto 10 posto skočio na čak 33 posto.
– Ispričavam se žiteljima na kašnjenju radova koji su nastali zbog obima infrastrukturnih radova. Promijenilo se šest kilometara vodovodnih cijevi, izgradilo šest kilometara kanalizacije, asfaltiralo se i proširilo šest kilometara cesta. Samo asfalta ima dva puta više. Tu je još 320 vodovodnih priključaka, 320 kanalizacijskih priključaka i jedan kilometar glavnog voda prema Biogradu, nabraja Pelicarić.
Radovi poviše magistrale u Sv. Filipu i Jakovu za Općinu su zapravo pilot projekt za veliku aglomeraciju koja je pred njima, izgradnja kanalizacije, vodovoda i promjena postojećih cijevi..
– Naime, Aglomeracija Biograd na Moru-Pašman i Tkon koštat će milijardu kuna od čega je za Općinu Sv. Filip i Jakov osigurano oko 170 milijuna kuna. Kad se k tome doda i projekt za super brzu Internet mrežu procijenjen na čak 50 milijuna kuna, cifre su više nego ozbiljne, istaknuo je Pelicarić.




Kod EU projekata nema »trte mrte«
Kod EU projekata nema »trte mrte«, Komunalac će za sufinanciranje projekta od milijardu kuna za aglomeraciju Biograd na Moru, Tkon-Pašman morati kod HBOR-a podignuti kredit od 70 do 100 milijuna kuna koji će se otplaćivati iz dijela cijene za razvoj grada Biograda i općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman, kazao je direktor Komunalca Marin Colić.
Do kraja ljeta bi se trebale ishoditi sve građevinske dozvole nakon čega slijedi savjetovanje. Javna nabava ili natječaj za izvođača radova uslijedit će do kraja listopada.
– Ima masu nepoznanica u aglomeraciji. Svakako treba napomenuti da u svim dosad završenim aglomeracijama u Hrvatskoj, nakon više nego detaljnih i strogih EU kontrola, penalizacija ili kazna iznosi od 10 do 20 posto uloženih sredstava. Poreč je primjerice platio čak 50 milijuna, a Čakovec 30 milijuna kuna penalizacije, što bi, ne daj Bože, u slučaju aglomeracije Biograd na Moru, Tkon-Pašman to iznosilo nevjerojatnih 160 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo to izbjeći, kazao je Colić.


Cesta će se izgraditi
– U tijeku je projekt izgradnje ceste od Jadranske magistrale u Turnju do osnovne škole. Koridor je širine od 8,5 do 10 metara. Buduća zaobilaznica bit će duga 1,5 kilometar, a taj najvažniji dio od Turnja do škole, jer bez njega nema ništa smisla, dug je oko 150 metara. Emocije su velike i razumljive jer će cesta prolaziti pokraj obiteljskih kuća. Međutim, oko 90 posto je riješeno te će se cesta i izgraditi. Javni interes je iznad svega i on se ne može ugrožavati. Bit će to kako Bog zapovida, uvjeren je Pelicarić.
Kako bi se građanima treće životne dobi, nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom omogućio što kvalitetniji život i skrb, Općina Sv. Filip i Jakov u Raštanima Gornjim uskoro planira izgradnju javne ustanove socijalne skrbi – Centar za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov.


Centar u Raštanima Gornjim
– Izrada projektne dokumentacije za gradnju centra te imovinskopravno rješavanje zgrade i zemljišta nedavno je završeno i u njih je Općina uložila oko 500 tisuća kuna, a sam projekt u vrijednosti od 15 milijuna kuna apliciran je na natječaj u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, Socijalno uključivanje i zdravlje, detaljan je Pelicarić.
Izgradnja Centra je nastavak uspješnog projekta »Zaželi – Sveti Filip i Jakov« kojeg je ova Općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji.
– Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje pet žena s područja Općine Sv. Filip i Jakov koje skrbe o 21 korisniku, rekao je Zoran Pelicarić.
Izabrano je i Upravno vijeće Centra: Katarina Colić iz Raštana Gornjih, Ida Galešić iz Raštana Donjih i Darko Mikas iz Općinske uprave.