Od mora do Velebita preko Ravnih kotara i Bukovice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Za razvoj tematskih ruta osigurano 2.886.168,85 kuna
Projektom će se urediti 6 biciklističkih staza u dužini od 226,3 kilometara te izgraditi i opremiti 18 odmorišta što će stvoriti preduvjete za razvoj biciklističkog turizma, te time obogatiti turističku ponudu Grada Benkovca, kazala je Jasna Babić, voditeljica projekta
Velimir BRKIĆ
Jasna Babić, Tomislav Bulić, Davorka Krnčević, Marin Ćurković, Vanja Čvrljak

U sklopu Intervencijskog projekata u multimedijalnoj dvorani Zavičajnog muzeja na Kaštel Benkoviću u Benkovcu jučer je održana početna konferencija za javnost i medije u sklopu projekta "Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca".

Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri Razvojna agencija Grada Benkovca, Turistička zajednica Ravni kotari i Zavičajni muzej Benkovac.

- Ukupna vrijednost projekta koji traje do 7. rujna 2022. godine iznosi 2.886.168,85 kuna. Bespovratna sredstva su 2.308.935,08 kuna, a Grada Benkovca 577.233,77 kuna, kazala je Jasna Babić, voditeljica projekta.

Šest staza, 18 odmorišta

Vrijednost Intervencijskog projekata Grada Benkovca započetog prije šest godina iznosi 25 milijuna eura, 85 posto su sredstva Europske unije, 12 posto iz Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU, dok su 3 posto sredstva Grada Benkovca.

- Projektom će se urediti 6 biciklističkih staza te izgraditi i opremiti 18 odmorišta s info panelima, stalcima za bicikle, klupama, stolovima, pergolama, vidikovcima, a na nekima će se obnoviti i suhozid, dok će se sve rute adekvatno označiti što će stvoriti preduvjete za razvoj biciklističkog turizma, te time obogatiti turističku ponudu Grada Benkovca, naglasila je Babić.

Po projektu projektantske tvrtke AG Planum iz Zagreba izvođač radova je splitska tvrtka Prvi treptač. Stručni nadzor je GIN-company iz Zadra.

- Riječ je o biciklističkoj stazi u ukupnoj dužini od 226,3 kilometara, temeljita je Babić.

Web stranica i mobilna aplikacija

Rute su: Benkovac – Nadin - Smilčić 44,5 km, Karin - Karišnica 11 km, Pakoštane – Benkovac – Asseria -Benkovac 54,7 km, Benkovac – Bulić – Vukšić – Perušić – Šopot – Benkovac 34,6 km, Popovići – Bjelina – Brgud – Lisičić – Asseria – Benkovac 43,3 km, Kunovac - Visibaba 9,5 km.

- Izradit će se web stranica s ciljem informiranja javnosti i korisnika kao i prilagođena mobilna aplikacija u kojoj će se označiti rute, odmorišta i atrakcije, te prirodne i kulturne znamenitosti uz rute. Izradit će se i postaviti 12 tabli s nazivima biciklističkih ruta, poručila je Jasna Babić.

Odmorišta su: Kličevica, brdo Kunovac, srednjovjekovni grad Nadin, Smilčić, franjevački samostan Karin, brdo Visibaba, sveta Petka u Bjelini, Šopot, Asseria, antički grad Corinium u Karinu, bunar u Medviđi, tragovima antičkih miljokaza, izvor Kožlovac, Trg don Petra Nekića u Buliću, vidikovac Vukšić, crkva sv. Jure u Perušiću.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)