Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za mlade ne postoji sigurna doza alkohola

24.06.2021. 12:29


Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuli su edukativnu kampanju »Nisam ti rekla« s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola, problemu koji je u Hrvatskoj itekako prisutan.
– Kampanja »Nisam ti rekla« inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi. Započela je okruglim stolom na kojem su stručnjaci poslali snažnu poruku roditeljima, nastavnicima i široj javnosti o potrebi za zajedničkim djelovanjem te sprječavanjem prodaje i posluživanja alkoholnih pića maloljetnicima, navodi se u priopćenju.


Iznad europskog prosjeka
Naime, prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su pili alkohol u životu. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.
Kako navode organizatori, u sklopu kampanje planirane su i razne online aktivnosti poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama u kojima će se dijeliti roman Nisam ti rekla, suradnje s influenserima te na jesen radionice u srednjim i osnovnim školama, a sve u cilju edukacije mladih i šire javnosti o štetnosti alkohola.
Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, komentira negativan trend i među zadarskim srednjoškolcima.
– Iz naših iskustava, maturalnih putovanja, maturalnih plesova, kao i anketa koje se kontinuirano provode i na nacionalnoj i na lokalnim razinama, mladi dosta piju, potvrđuje Tomčić zabrinjavajuću statistiku.
Međutim, kao škola, ulažu maksimalne napore kako bi im ukazali na negativne posljedice.
– Poučni sadržaji realiziraju se u gotovo svim međupredmetnim temama. Naravno, neke su plodnije tlo, primjerice, zdravlje. Dakle, pokušavamo im prenijeti koliko alkohol negativno utječe na zdravlje, ali naglašavamo i pogubne situacije kao što su sudjelovanje u prometu pod utjecajem alkohola. Osim toga, moraju biti svjesni i da izaziva ovisnost, govori Tomčić, nastavljajući da nažalost na mlade najviše utječe okolina, odnosno društvo u koje se nastoje uklopiti.


Sloboda nosi odgovornost
Zdenka Sršen-Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, ističe provođenje školskog preventivnog programa čiji je cilj, između ostalog, da se učenike osvijesti o opasnostima koje proizlaze iz korištenja sredstava ovisnosti, da razviju vještine kritičkog razmišljanja i sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija, da ih se poduči o mogućnostima odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima oko konzumiranja sredstva ovisnosti ili igara na sreću, ali i da ih se upozna s pozitivnim oblicima zabave i stilovima života (bez opijanja, konzumiranja droga, kockanja i drugo). Osim toga, naglasak je i na modernoj ovisnosti, ovisnosti o Internetu, kao i sve prisutnijem cyberbullyingu.
– Školski preventivni program provodi se u suradnji sa stručnom službom, ali i vanjskim dionicima, primjerice, sa studentima s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Udrugom CINAZ, Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Policijskom upravom zadarskom, Volonterskim centrom itd., saznajemo od Sršen-Juričević.
Usprkos neizvjesnoj godini, puno se radilo, čak je »online svijet« omogućio lakšu i bržu organizaciju.
– Studenti psihologije, zajedno sa svojim mentorima, fantastično su održali mnoštvo radionica, putem Teams-a i ovim putem se zahvaljujem, ističe Sršen – Juričević.
No, kako kaže, svjedoci smo toga da mladi često konzumiraju alkohol i da je to trend koji se povećava. Nameće se pitanje zašto.
– Kroz te radionice i razgovore uočavamo da često pokušavaju dokazati da su odrasli i na taj način žele biti prihvaćeni, dio društva. Međutim, mladi i alkohol ne idu zajedno i za mlade ne postoji sigurna doza alkohola, upozorava Sršen – Juričević i dodaje kako sloboda traži odgovornost.
Od ključne važnosti je suradnja s roditeljima kojima napominju kako trebaju biti obrazac ponašanja, odnosno svojom odgovornošću pružiti djeci i mladima primjer koji valja slijediti.




Mračna močvara
Knjiga »Nisam ti rekla« dramatična je ispovijed srednjoškolke Hede. Nastala je na temelju osobnog doživljaja, ali pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas – i mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze. Nijedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva ‘moralna šupljina’, ali ne treba zatvarati oči pred očitim. Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći, izjavila je Rosie Kugli, autorica knjige »Nisam ti rekla«.