Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski plesni ansambl Bolerom otvara Zadarsko kazališno ljeto

24.06.2021. 08:18


Zadarski plesni ansambl otvorit će, u ponedjeljak 28. lipnja, ovogodišnje 27. Zadarsko kazališno ljeto, najavljeno je jučer na konferenciji za medije na kojem je predstavljen program ovog važnog kulturnog događanja. Zadarski plesni ansambl je za obilježavanje 30. obljetnice postojanja odabrao najpoznatije djelo francuskog skladatelja Maurice Ravela koje još uvijek plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi na svim svjetskim pozornicama, a Sanja Petrovski, koja potpisuje koncept, režiju i koreografiju najavila je izvedbu čiju pretpremijeru možete pogledati u nedjelju, 27. lipnja.


Plesna izvedba posvećena publici
– U ova kaotična i depresivna vremena odabrali smo Bolero kao predstavu koja je izraz radosti i životne energije. U godini kada su svi izvedbeni umjetnici zakinuti izvedbama i brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo posvećujemo upravo publici jer sve što radimo na koncu radimo za njih i nadamo se da će biti zadovoljni, poručila je Petrovski koja ujedno obilježava 45 godina djelovanja na plesnoj sceni. U predstavi nastupa 17 plesača, a jedna od njih je i solistica Patricia Gospić će otplesati glavni Bolero na stolu koja se plesom bavi već dvadeset godina.
– Predstavit ćemo se s našom zadarskom selekcijom za koju znam da je snažna i nadam se da ćemo ostaviti pravi dojam, da pružimo publici energiju, ljubav, životnu radost i da to dobijemo zauzvrat, rekla je Petrovski te se zahvalila Hrvatskom narodnom kazalištu na prilici da otvore Zadarsko kazališno ljeto.
Producentica je Natali Perić, plesači i sukoreografi: solistica Patricia Gospić, uz ansambl: Josipa Štulić, Natali Perić, Marta Huber, Matea Bilosnić, Filipa Bavčević, Maja Petani, Korina Oltran, Marija Pehar, Anđela Matulić i Zara Kadija.​
Još jedna premijera koja će se održati tijekom Zadarskog kazališnog ljeta je i predstava nastala u koprodukciji HNK Zadar i Drame plus. Radi se o predstavi »Slučaj Mersault«, autorskom projektu Vinka Radovčića i Nine Pavlović, dramatizaciji jednog od najboljih egzistencijalističkih romana »Stranac« Alberta Camusa. Režiju potpisuje Vinko Radovčić koji je ovom prilikom i najavio predstavu.


Kruna dobre suradnje
– Drago mi je da mogu najaviti našu treću koprodukciju. Nakon Karakaševog »Snajpera« i Gogoljeve »Kabanice«, rekao bih da je ovo kruna naše suradnje. Predstava nastaje već šest mjeseci, dva smo mjeseca radili s glumcima koji su odabrani na audiciji koja se održavala u Kazalištu lutaka Zadar, u &TD-u i u Centru za kulturu Trešnjevka, gdje smo od 90 kandidata izabrali najbolji sedam mladih glumaca. U predstavi otvaramo jedno zanimljivo pitanje, pitanje ljudske slobode koje je danas vrlo aktualno. Imali smo jedna neiscrpan izvor koji je nadahnuo cijeli tim i publiku očekuje jedan zanimljiv dramski koncept, rekao je Radovčić.
Mladi glumci koji glume u predstavi su Konstantin Haag, Pavle Matuško, Marko Kasalo, Kim Končar, Lucija Alfier, Luka Čerjan, Matija Grabić.
​Nastavlja se i suradnja HNK Zadar i Muzeja antičkog stakla gdje će se 28., 29., i 30. srpnja održati Zadar Jazz&Blues na kojem će se zadarskoj publici predstaviti Aguas Trio, Mr. Defunkt, Joseph Bowie & The Bastardz te Dena DeRose Trio.
– Drago mi je da se suradnja nastavlja, sadržaj koji se vidi na jazz festivalu je jedinstven i mi smo sretni da možemo doprinijeti tome, rekao je Hrvoje Manenica, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta se zahvalio MAS-u te Narodom muzeju Zadar koji već godinama ustupa Lapidarij gdje se održavaju izvedbe.




Ulaznice već u prodaji
– Zahvaljujući njihovoj suradnji i dobroj volji imamo mogućnost da se naše ljetne manifestacije održavaju i dalje. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati i ljetnu pozornicu na kojoj će se moći održavati ovakva događanja, rekao je Renato Švorinić.
Ulaznice za sve programe su u prodaji od jučer na blagajni HNK te na Croatia Tickets. Svi programi se odvijaju u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar s početkom u 21:30, osim predstava »Slučaj Mersault« i »Hanibal podzemni« koje će se izvesti u HNK Zadar.


Bolero u beskonačnosti
O veličini ovog djela govori činjenica da svakih deset minuta netko negdje u svijetu pusti Bolero, a obzirom da traje 17 minuta to znači da cijelo vrijeme na nekom dijelu planete svira Bolero, rekli su iz Zadarskog plesnog ansambla i publici poslali uputili pozivnicu.