Odjel za arheologiju istraživanjem obilježio Dane arheologije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Počinju i s istraživanjem špilja na Dugom otoku
Na lokalitet Ljubljana kod Ljupča većinu istraživanja obavljaju studenti arheologije sa Sveučilišta u Zadru
Privatna arhiva
Profesori i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru na jednom od lokaliteta

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru obilježio je ovih dana prve Europske dane arheologije. Obilježavanje ovih dana je uključivalo niz znanstvenih i akademskih institucija, a glavni cilj je prezentirati arheologiju i arheološka otkrića široj javnosti.

- Većina djelatnika ove dane obilježava radno sudjelovanjem u različitim arheološkim istraživanjima, izjavio je pročelnik Odjela za arheologiju Dario Vujević i dodao da je možda i najbolji način za obilježavanje Dana arheologije upravo istraživanje i otvaranje novih terena.

Kao posebno atraktivna istraživanja Vujević je istaknuo lokalitet Ljubljana kod Ljupča gdje većinu istraživanja obavljaju studenti arheologije sa Sveučilišta u Zadru. Kao jedan od zanimljivijih terena također je istaknuo i početak istraživanja špilja na Dugom otoku gdje potencijalno postoje nalazi koji sežu u daleku prošlost. Međutim, osim arheoloških istraživanja pripremljen je i dio programa za širu javnost. Pripremljena je projekcija filma »Putovanja Gagliane grosse – uzbudljiva priča o kasnorenesansnom mletačkom trgovačkom brodu«.

- Priča o brodu Gagliana grossa obuhvaća čitavu renesansnu Europu, istočni Mediteran, pa čak i Peru; dotiče se velikih događaja koji su obilježili renesansno doba, objašnjava Vujević.

Poseban uvid u povijesna zbivanja koji nudi projekcija filma, ali i arheologija kao znanost je pogled ne samo na ključne povijesne figure i događaje, već i na živote običnih ljudi iz prošlosti.

Osim projekcije filma u Osnovnoj školi Bartula Kašića za učenike 5. razreda bit će održano predavanje o rimskoj školi. Predavanje će održati profesorica Ivana Jadrić Kučan i učenicima prezentirati rimski pisaći materijal.

Glavni organizator Europskih dana arheologije je Francusko Ministarstvo kulture i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja. U Hrvatskoj se obilježavanju pridružio između ostalih i Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i mnogi drugi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno