Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi izgled usnule ljepotice

Autor: Katina Vrsaljko

23.07.2008. 22:00
Novi izgled usnule ljepotice

Foto: Vedran SITNICA



Postavljanje jednakih, bijelih plutača na sedamdeset vezova u zadarskoj lučici Foši trebalo je, po planu gradskog poduzeća “Obala i lučice” koje se brine za njeno održavanje, završiti tijekom jučerašnjeg dana, dok se povratak svih brodova na vezove očekuje u subotu.
Zbog radova na postavljanju plutača morali su se maknuti brodovi iz Foše, pa su na te vezove svoje brodove vezali turisti.
– Do nekih ne možemo doći da im kažemo da se moraju maknuti, tako da ćemo morati micati njihove brodove, a za to ćemo im i ispostaviti račun. Do subote bi svi brodovi trebali biti na svom vezu, rekao je Ante Basioli, direktor “Obala i lučica”.
Nedavno završeno čišćenje gomile mulja te krupnog i ostalog otpada lučicu Fošu je produbilo za oko jedan metar i očistilo od zamućenja, što joj je automatski dalo i ljepši izgled. S obzirom na to da se znalo da će čišćenje poremetiti položaj sidrenih blokova, odlučeno je da se oni izvade i zamijene jednim sidrenim lancem na koji će se vezati plutače za sve brodove.
Basioli kaže da je projekt postavljanja plutača i postavljanja u more željezne konstrukcije i sidrenih blokova koji drže plutače sveukupno koštao 139.700 kuna.
– Ljudi su uz razne plutače stavljali boce, kanistre, čak i zavarene bojlere i to nije izgledalo lijepo. Sada će foša imati unificirani izgled, rekao je Basioli.
Osim lijepog izgleda i funkcionalnosti, nove plutače bi mogle spriječiti dosadašnje učestalo vezanje brodova u dvored, to jest dva broda na jedan vez.
Zahvaljujući čišćenju i plutačama, zadarska lučica Foša koju svi vole bez obzira na mulj i bojlere, odsad će mamiti još više pogleda zadivljenih prolaznika.