Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koncesijski ugovor uvjet je za nastavak obavljanja prakse

Autor: Z L

23.07.2010. 22:00
Koncesijski ugovor uvjet je za nastavak obavljanja prakse

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarska županija je pri kraju provedbe postupka davanja koncesija za obavljanje javne zdravstvene službe u šest djelatnosti primarne zdravstvene zaštite: opće (obiteljske) medicine, dentalne medicine, zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, laboratorijske dijagnostike te zdravstvene njege u kući. S obzirom na to da je resorni ministar dao suglasnost na odluke o odabiru najpovoljnijih ponuditelja, potpisivanje ugovora očekuje se između 2. i 10. kolovoza, a početak privatne prakse na osnovu koncesija krajem ove, najkasnije početkom sljedeće godine.
Povodom toga župan Stipe Zrilić je, a na njihov zahtjev, jučer ponovno primio predstavnike zadarskih liječnika obiteljske i dentalne medicine te pedijatara koji djelatnost obavljaju u vlastitom prostoru i s vlastitom opremom i koji traže izmjenu visine koncesijske naknade.
Na prvom sastanku održanom 23. lipnja 2010. godine predstavnici Vinko Pešić i Ljilja Pantalon su županu predočili svoje stavove i prijedloge vezane za visinu koncesijske naknade koja je ista i za liječnike u prostoru doma zdravlja i za one u vlastitim ili privatnim, iznajmljenim prostorima, što smatraju „diskriminirajućim” i „nepravednim”. Dio liječnika opće medicine inzistira da iznos koncesijske naknade za njih iznosi 1 kunu mjesečno, inače neće pristupiti potpisivanju ugovora, a dio doktora dentalne medicine izrazio je spremnost za razgovor o smanjenju naknade.
Na drugom sastanku, a na kojemu su uz spomenute predstavnike sudjelovali Martina Mikecin i Lovorka Pedišić Oleksa, župan je ponovno naglasio kako u ovom trenutku, dok traje postupak, ne postoji mogućnost izmjene Odluke o odabiru najpovoljnijih ponuditelja na koju je suglasnost dao ministar zdravstva i koje su ponuditelji već dobili. U toj odluci naveden je iznos koncesijskih naknada za sve djelatnosti i iznosi 1.250 kuna, osim za zdravstvenu njegu gdje iznosi 100 kuna.
Župan je obećao kako će po završetku ovog postupka učiniti sve što je u granicama njegovih ovlasti kako bi vrijednost prostora i opreme bila jedan od kriterija za utvrđivanje različitih iznosa koncesijskih naknada što bi bio temelj za izmjenu odluke u dijelu koji se odnosi na visinu koncesijskih naknada.
Također je još jednom naglasio kako se započeti postupak mora dovršiti i kako ne preporuča odustajanje od potpisivanja koncesijskih ugovora koji će uslijediti jer je koncesijski ugovor uvjet za nastavak obavljanja prakse unutar Mreže javne zdravstvene službe, odnosno uvjet za produžavanje ugovornog odnosa s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.
Ukoliko liječnici odustanu od potpisivanja ugovora, Zadarska županija morat će poništiti postupak davanja koncesija, te obavijestiti Dom zdravlja Zadarske županije da organizira skrb za pacijente pod istim uvjetima, ili odabrati sljedećeg najpovoljnijeg ponuditelja koji će po objavljenim uvjetima obavljati djelatnost unutar Mreže javne zdravstvene službe i potpisati ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.