Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liječnici o slučaju Darija Hrebaka: “Pravila nisu ista za sve i mijenjaju se ovisno o moći”

24.07.2020. 09:28


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.
Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u srijedu sudjelovao na konstiturajućoj sjednici Sabora.
HUBOL pojašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2. Potom, kako ističu, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.
Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.
„Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći”, napominju iz HUBOL-a.
Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.