Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ulja na platnu sa zadarskim motivima

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.08.2008. 22:00
Ulja na platnu sa  zadarskim motivima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Izložbu je otvorila dr. sc. Ana Proroković, prorektorica Sveučilišta u Zadru koja je izrazila zadovoljstvo što Međunarodna likovna kolonija, koja je intenzivirala hrvatsku-ukrajinsku suradnju, održana upravo u Zadru, gdje su dva tjedna boravili eminentni likovni umjetnici iz Ukrajine
U atriju zadarskog Studentskog doma otvorena je izložba radova eminentnih likovnih umjetnika iz  Ukrajine, koji gostuju na 1.  međunarodnoj likovnoj koloniji, koju je priredilo Sveučilište u Zadru, u organizaciji  Centra za studentski standard  i HORUS, udruge za hrvatsko-ukrajinsku suradnju, od  10. do 24. kolovoza ove godine. Sudionici kolonije su  akademski slikari: Larysa Pisha, Oksana Stratiichuk, Tetyana Yagodinka, Oleg Iaseniev, Olga Soloviova, Leonid  Bernat, Valeriy Shkarupa,  Oleh Mishcenko i Oleksij Koval, koji su u petak navečer,  prezentirali svoje radove, nastale na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji u Zadru, kao i  svoja likovna promišljanja te  milje iz kojega dolaze.
Izložbu je otvorila dr. sc.  Ana Proroković, prorektorica  Sveučilišta u Zadru koja je  izrazila zadovoljstvo što Međunarodna likovna kolonija,  koja je intenzivirala hrvatsku-ukrajinsku suradnju, održana upravo u Zadru, gdje su  dva tjedna boravili eminentni  likovni umjetnici iz Ukrajine.  Uz dvotjedni program u likovnoj radionici, ukrajinski  umjetnici imali su prilike  upoznati Zadar i njegove kulturno-povijesne znamenitosti,  kao i prirodne ljepote zadarskog kraja, koje ih nisu ostavile ravnodušnima, zbog čega se prorektorica nada uspješnom nastavku hrvatsko-ukrajinske suradnje i u  budućnosti.
O organizaciji 1. međunarodne likovne kolonije, kao i  nastalim umjetničkim radovima, uljima na platnu s motivima Zadra, ali i prirode,   govorio je dr. sc. Jevgenij Paščenko iz Ukrajine, predsjednik HORUS-a, udruge za hrvatsko-ukrajinsku suradnju,  osnovane prije šest godina u  Zagrebu, koji danas kao docent predaje ukrajinski jezik i  književnost na Filozofskom  fakultetu u Zagrebu.
– Suradnja hrvatskih i ukrajinskih intelektualaca traje već  dugi niz godina. Uz suradnju  na intelektualnim područjima, poput povijesti, književnosti i umjetnosti, podržavali  smo jedni druge u teškim vremenima kada su se Hrvatska i  Ukrajina borile na samostalnost i nacionalni suverenitet,  kaže dr. Paščenko koji je u  Zadar došao na poziv prof. dr.  sc. Tihomila Maštrovića, preko kojega je upoznao prof. dr.  sc. Antu Uglešića, rektora  Sveučilišta u Zadru.
S rektorom Uglešićem, koji  je, kako navodi dr. Paščenko,  pokazao izuzetno dobre i plemenite namjere, HORUS je  vrlo brzo pronašao zajednički  jezik. Stoga je ideja o organizaciji međunarodne likovne  kolonije, u kratkom vremenu,  vrlo brzo, i  realizirana. U Zadar je 10. kolovoza stiglo devet eminentnih ukrajinskih likovnih umjetnika, koji izlažu  u poznatoj i renomiranoj galeriji “Triptih” u Kijevu.
– Sveučilište u Zadru i Studentski dom pokazali su se  izvanrednim domaćinima, tako da su ukrajinski umjetnici  izuzetno zadovoljni što su se  odazvali na 1. međunarodnu  likovnu koloniju u Zadru, tijekom koje je nastalo pregršt  radova, ulja na platnu i to  uglavnom sa zadarskim motivima. Uz Zadar, koji je, uvjetno rečeno bio zadana tema,  umjetnici su slikali i motive po  vlastitom izboru, svoja likovna  promišljanja, a svi radovi, ostati će zadarskom Sveučilištu,  odnosno Studentskome domu  u Zadru, kaže dr. Paščenko,  dodajući kako su ukrajinski  umjetnici, tijekom dvotjednog  boravka u Zadru, posjetili  Nin, Kornate i Plitvička jezera, tako da se u Ukrajinu  vraćaju prepuni dojmova i lijepih uspomena na Hrvatsku,  osobito zadarski kraj.