Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Treneri NK Zadra i biogradskog Primorca najavili su novu sezonu

24.08.2017. 09:11
Treneri NK Zadra i biogradskog Primorca najavili su novu sezonu


Nakon 45 dana priprema momčadi Zadra, odnosno Primorca (B) s nestrpljenjem očekuju subotu tj. nedjelju kada će istrčati na travnjak i na otvaranju nove sezone pokazati sve ono što su radili u ovom periodu. Primorac će ovosezonski debi imati pred svojom publikom u kraljevskom gradu, a s druge strane će im stajati Junak. Zadar će dan kasnije put Stobreča na noge Primorcu gdje će tražiti idealno otvaranje sezone s tri boda. U tjednu u kojem je preostalo vremena samo za završnu glazuru logično je bilo na razgovor pozvati oba trenera i ovoga puta, u paralelnom razgovoru, saznati više o pripremama, željama i ciljevima, ali i ponešto o njima osobno. Zato smo im pripremili deset pitanja i u ugodnom razgovoru koji donosimo na stranicama Zadarskog lista pokušali doznati više o sezoni koja je pred nama.
Iza nas je 45 dana priprema kako za Zadar, tako i za Primorac. Smatrate li da ste ispunili sve zacrtane ciljeve koje ste planirali sprovesti tijekom ovoga razdoblja?
BURČUL: Smatram da smo tijekom ovih priprema ostvarili i ispunili sve zacrtane ciljeve. Krenuli smo dosta rano što mi je i bio cilj s obzirom da sam prije početka ovih priprema postavljen za trenera i ništa nisam želio prepustiti slučaju. Uostalom bilo je dosta i odlazaka i dolazaka igrača, i smatram da je to bilo nužno. Prvi tjedan priprema iskoristili smo da ekipiramo momčad u čemu smo i uspjeli. Imali smo sreću da smo i nakon tog razdoblja dobili još dva "jackpota" u Sariću i Joviću. To nam je dodatno podignulo kvalitetu i konkurentnost u momčadi. Igrači su apsolutno tijekom ovih priprema dali svoj maksimum. Nije bilo nikakvih problema, dapače, u logističkom dijelu od strane Uprave sve nam je omogućeno. Nama u stručnom stožeru je preostalo da to sve ukomponiramo u jednu kompaktnu cjelinu i da s igračima damo sve od sebe u predstojećoj sezoni kako bi ostvarili željeni cilj, a to je povratak u Drugu ligu.
BLATNJAK: I kod nas je slična priča kao i kod Zadra. Smatram da je nekakav optimum šest tjedana priprema, a ja sam to podijelio u tri ciklusa po 15 dana. I u Primorcu je bila slična situacija kao i u Zadru, ja sam postavljen za trenera netom prije početka priprema i zajedno s Upravom sam birao igrače koje ćemo dovesti u naše redove. Igrači koji su došli doveli smo ciljano, a neki su nam se i kasnije priključili. Odradili smo kvalitetne pripreme, imamo kvalitetan sastav i ulazimo spremni u novu sezonu. Ali, naravno, dokaz o tome kako smo radili vidjet će se u prvih pet ili šest kola nove sezone. Spremni smo i s nestrpljenjem očekujemo prvu utakmicu s Junakom.
I jedan i drugi ste netom prije priprema postavljeni za trenere Zadra, odnosno Primorca. Smatrate li da ste iz trenerskog kuta gledanja imali idealnu situaciju s obzirom da ste igrače sami birali, tj. u suradnji s Upravama i da vam je velika većina bila na dispoziciji praktički već na prvoj prozivci?
BURČUL: Od samog početka smo iskazali želju da budućnost kluba gradimo na domaćim igračima. Znali smo da tu postoji dosta kvalitetnih igrača i za puno veću razinu od Treće lige. Hvala Upravi što je prepoznala tu ideju i pomogla nam da je realiziramo. S obzirom da smo uspjeli u svom naumu složiti domaću momčad, moram biti zadovoljan. U ovom trenutku nemam pravo na nikakav alibi, zajedno s Upravom sam kreirao igrački kadar i zadovoljan sam. Istinski vjerujem da ova momčad može ostvariti zacrtane ciljeve u predstojećoj sezoni.
BLATNJAK: Otprilike sam znao kvalitetu ove momčadi s obzirom da sam ih trenirao prije godinu i pol dana. Većina igračkog kadra je ostala na okupu i točno smo znali što nam nedostaje. Ciljano smo išli na dovođenje određenih igrača i u većini slučaja uspjeli ih dovesti u Primorac. Jedino mi je malo žao što nismo uspjeli u nakani dovođenja jednog kvalitetnog zadnjeg veznog. Imali smo neke igrače u fokusu, ali iz ovih ili onih razloga nismo uspjeli u svojoj nakani. Mislim da smo uz pomoć direktora Lea Šarića te uz svesrdnu pomoć naše Uprave na čelu koje je predsjednik Darko Banić uspjeli sastaviti kvalitetnu momčad i da će to pokazati i vrijeme.
Koliko ste zadovoljni rezultatima svojih momčadi u pripremnom razdoblju, tj. onime što ste trebali dobiti od tih oglednih utakmica?
BURČUL: Od početka smo krenuli s eminentnim drugoligašem, tj. trećeligašem ciljano kako bismo vidjeli kako momčad reagira u tim jačim utakmicama. Iako smo u toj prvoj utakmici u Solinu poraženi 3:0 iz nje smo izvukli dosta pozitivnih stvari i zaključka. U Unešiću je bilo vidljivo da su noge jako teške i u prvom poluvremenu smo doživjeli rezultatski debakl. Međutim, nakon promjena u nastavku smo odigrali puno bolje, zabili dva gola, a mogli smo i više. Ovi dvoboji koje smo dobili rezultatom 8:0 nisu mjerilo, poslužili su kako bi se momčad raspucala i stekla dodatnu vjeru u sebe. Svim igračima sam dao priliku pokazati koliko mogu, snimio sam stanje i spremni dočekujemo gostovanje u Stobreču.
BLATNJAK: Kao i Zadar odigrali smo šest utakmica tijekom ovih priprema. Skor nam je dvije pobjede, dva remija i isto toliko poraza. Na otvaranju smo kod kuće poraženi od Dugopolja 1:2, ali smo odigrali kvalitetno, pogotovo to prvo poluvrijeme. U drugoj utakmici na Šubićevcu smo ciljano stavili u igru sve igrače koji su nam došli ovo ljeto i odigrali 1:1. U trećoj utakmici sa Zadrom smo odigrali najkvalitetnije, pogotovo to prvo poluvrijeme u kojem smo ih, što će se vjerojatno složiti i Leo, nadigrali. U nastavku smo mogli i izgubiti, ali ostalo je 1:0 za nas. Tijekom ovih pripremnih utakmica vidio sam sve dobre i loše strane svoje momčadi. Naravno, ove lošije ispravljamo u ovome posljednjem tjednu i ne sumnjam da ćemo spremni dočekati Junak.
Uprave Zadra i Primorca visoko su postavile letvice po pitanju ciljeva koje trebate ostvariti u ovoj sezoni. U Zadru je cilj prvo mjesto i plasman u Drugu ligu, a u Primorcu borba za plasman od 1. do 5. mjesta. Smatrate li da vaše momčadi imaju kvalitetu za te dosege?
BURČUL: Bez lažne skromnosti mogu kazati da imamo momčad koja ima i kvalitetu i dokazanu vrijednost kako bi se mogla boriti za sam vrh Treće HNL jug. Vjerujem da će se već u prvih pet, šest kola definirati stvarno stanje ostalih momčadi i onda ćemo vidjeti koji su nam najveći konkurenti. Kao što sam rekao, smatram da apsolutno ravnopravno možemo konkurirati za to prvo mjesto.
BLATNJAK: Primorac je prošlu sezonu završio na 5. mjestu što je hvale vrijedan plasman. Kada sam dolazio u Primorac naglasio sam da mi je izrazito drago da Primorac ima naglašenu ambiciju za dodatni rezultatski iskorak. Smatram da je to izvedivo, uz naglasak da svi, računajući pritom na sebe i moj stručni stožer, svi igrači i Uprava moraju dati svoj maksimum u sezoni koja je pred nama. Imamo momčad koja je spremna za borbu u samom vrhu ljestvice. Hoće li to u konačnici biti 3., 5. ili 7. mjesto vidjet ćemo. Liga je kvalitetna i odgovor na to pitanje morat ćemo pričekati otprilike devet mjeseci. Iako će se nakon desetak kola već vidjeti koje momčadi će se boriti za sam vrh.
Opširnije u današnjem tiskanom izdanju