Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradonačelnik Dukić: Zadar je osjetio i komunizam i fašizam

24.08.2020. 07:41


Povodom Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima jučer je u Kneževoj palači otvorena izložba akademskog slikara Mile Nekića, »Žrtve totalitarnih režima«.
-Smatram da ću ovom izložbom skrenuti pozornost kako bi trebalo stvarati našu domovinu, modernu Hrvatsku u današnjem svijetu. To su djela Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana, to je putokaz hrvatskom narodu, istaknuo je autor Mile Nekić, upzorivši da ima sve više onih koji manipuliraju žrtvama.
Najvažnije od svega je dati počast žrtvama, kazao je u svom pozdravnom govoru okupljenima zadarski župan Božidar Longin i naglasio:
-Važno je donijeti mir njihovim dušama i njihovim potomcima. Kulturni događaji poput ove izložbe autora Mile Nekića, inspirirani i posvećeni ljudskim patnjama i žrtvama upravo su korak prema tome, kazao je župan Longin zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji ove izložbe.
Program otvorenja nastavljen je pjesmom »Šaka« Borisa Marune koju je pročitao pročelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, Joso Nekić.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Branko Dukić koji se također obratio nazočnima istaknuvši:
-Građani Zadra doživjeli su, na žalost, u svojoj povijesti i komunizam i fašizam pa je naše razumijevanje uvećano u odnosu na dvostruko nasljeđe diktature. Čuvajući sjećanja na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, a njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji, kazao je Dukić podsjetivši da je izložbu »Žrtve totalitarnih režima« autor posvetio svim žrtvama th režima, fašista, komunista, nacista bez obzira na boju kože, nacionalnost i vjersku pripadnost te naglasio:
-Počast žrtvama i istovremeno osuda počinitelja zločina, važni su temelji današnje nacionalne slobode, demokracije i ljudskih prava suverene i slobodne Hrvatske, ali i budućnosti čitavog svijeta, kazao je gradonačelnik Dukić proglasivši izložbu otvorenom.
Izložba ostaje otvorenom do 6. rujna, a ulaz je slobodan.


 


O autoru




Mile Nekić rođen je 1947. u Tompojevcima kod Vukovara. 1969. odlazi u Australiju gdje je sudjelovao u političkim aktivnostima u korist istine o hrvatskom narodu i stvaranju države Hrvatske. Godine 1979. je uhićen, lažno optužen i osuđen na 15 godina strogog zatvora za terorističku aktivnost. Tijekom trajanja zatvorske kazne završio je umjetničku akademiju East Sidney Technical College. 1991. se vraća u domovnu i pristupa ZNG-u Osijek. Dobiio je više ratnih i mirnodopskih odlikovanja. Ovo je njegova druga izložba u Zadru, nakon što je 1995. gostovao u Galeriji umjetnina.