Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Inspektori će nadzirati akcijske prodaje pred početak škole

24.08.2021. 12:43


Državni inspektorat RH (DIRH) najavio je u utorak da će uoči početka školske godine zbog značajnog oglašavanja trgovaca s raznim 'školskim' akcijama od 26. kolovoza provoditi ciljane inspekcijske nadzore trgovaca, koji će trajati do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje.
"S obzirom da nastavna školska godina 2021./2022. počinje 6. rujna 2021., trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva 'Akcije za novi početak školske godine', 'Back to school' i slično, tržišna inspekcija provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda", kaže se u priopćenju DIRH-a.
Inspekcije će, kako se navodi, obuhvatiti proizvode iz kategorija dječje odjeće i obuće te školskih artikala i pribora uključujući torbe i ruksake, gadgete poput računala, pametnih satova i sličnog.
Pritom će inspektori kontrolirati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivati će se i radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda.
DIRH iznosi podatke za prošlu godinu po kojima je tržišna inspekcija u nadzorima oglašavanja posebnih oblika prodaje obavila 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, utvrdivši 15,1 posto prekršaja koji su se odnosili na neisticanje cijena proizvoda, nepropisno isticanje cijena (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje, kao i sporadično nepoštenu poslovnu praksu.