Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača

24.08.2021. 07:08


Mobilna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja »Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača« fotografijama i zanimljivim pričama približava i informira o životu ovih simpatičnih tihih moreplovaca. Dio izložbe i educira što i kako učiniti ako uočimo ili pronađemo morsku kornjaču te kako možemo svi zajedno pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama, najavljuju iz Narodnog muzeja.
Izložba, postavljena u dvorani Kneževe palače na hrvatskom je jeziku, ali dostupna je i na engleskom, talijanskom i grčkom.
Izložba se može razgledati od 19.8. do 1.9. 2021. godine tijekom radnog vremena muzeja.
Izložba je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača »Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles«.
Radi se o projektu istraživanja i zaštite morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte. Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt je započeo 2016., a završava ove godine.
Projekt sufinancira Europska unija, a podržavaju ga Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.
Autor izložbe je doc. dr. Draško Holcer, suradnici su prof. dr. sc. Bojan Lazar i dr. sc. Paoulo Casale, dok je suradnica u programu Renata Brezinščak.