Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog neizdrživog smrada stanovnici Smiljevca ne mogu ni prozor otvoriti

24.08.2021. 10:04


Poznati problem nesnosnog smrada na Smiljevcu i dalje muči stanovnike ovog zadarskog kvarta, a smrad je ovih dana bio osjetan i mnogo dalje. Iako je još 2015. godine najavljen projekt natkrivanja bazena, natječaj je prvo odgođen a onda se koncem svibnja ove godine napokon potpisao ugovor.


Ugovor potpisan u svibnju
U sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta »Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane« potpisan je ugovor za dogradnju Uređeja za pročišćavanje otpadnih voda Centar s ciljem optimizacije rada uređaja. Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i Kristijan Milaković, direktor tvrtke Nicro d.o.o., koja je izvođač radova. Potpisivanju ugovora na prostoru UPOV-a Centar prisustvovali su i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković i zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Svi prisutni tada su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem ugovora te su istaknuli kako se radi za dobrobit građana kako bi se riješio problem neugodnih mirisa i buke.
Međutim, kako nam kaže Aldo Rogić, predsjednik MO-a Smiljevac, građani su i dalje nezadovoljni, posebno u ljetnim mjesecima kad vladaju velike vrućine pa je smrad neizdrživ.


Stanovnici i dalje nezadovoljni
– Stanovnici ovog područja ne mogu ni otvoriti prozor, a kamoli biti izvan kuće zbog neizdrživog smrada. Nismo zadovoljni rješavanjem tog problema i stvarno želimo da se to riješi što je prije moguće, rekao je kratko Rogić dodavši kako su nezadovoljni i frustrirani te se svi nadaju da će adekvatno rješenje stići u što kraćem roku.
Direktor Odvodnje Grgo Peronja smiruje građane te kaže kako sve ide svojim tijekom, onako kako je projektom i predviđeno.
Sve se odvija po planu.
– Nakon potpisivanja ugovora bilo je potrebno izraditi i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju. Sad smo došli do faze kad imamo sve dokumente, nadzorni inženjer je napravio inspekciju i sve je u redu. Trenutačno čekamo Grp ploče čime bi se napravili pokrovi. Te su ploče od izuzetno izdržljivog i otpornog materijala, jako su skupe, ali upravo zbog svoje robusnosti bit će dobar pokrivač, rekao je Peronja dodavši kako je i isporuka opreme u zadanim rokovima te da se početak onih vidljivih radova očekuje u listopadu.




Rješenje problema do ljeta 2022.
– Ne mogu radovi započeti odmah po potpisivanju ugovora već je potrebno izvršiti i administrativne poslove, ali za sada sve teče po planu i prije idućeg ljeta trebali bismo vidjeti značajan napredak u rješavanju ovog problema, tvrdi Peronja.
Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta »Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane« iznosi 567.052.215,00 HRK (s PDV-om), od čega prihvatljivi troškovi iznose 453.641.772,00 HRK. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda za projekt iznosi 313.659.754,75 HRK. Projekt, uz nadogradnju postojećeg UPOV-a Centar (II. stupanj pročišćavanja, 100.000 ES), predviđa i izgradnju/rekonstrukciju i sanaciju sustava javne odvodnje te rekonstrukciju postojećeg sustava javne vodoopskrbe. Predviđeno trajanje radova je 24 mjeseca, a iznos Ugovora je 37.942.711,18 bez PDV-a.
Radovi na dogradnji UPOV-a Centar izvoditi će se u 6 faza. Pokrivanje pojedinih linija bazena omogućavanja ventilacije s pročišćivanjem zraka ispod pokrova smanjit će se mogućnost pojave i širenja neugodnih mirisa u okoliš, dok će se izgradnjom egalizacijskih spremnika omogućiti ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama građana. Također, ugradit će se sustav za pročišćavanje zraka iz egalizacijskih spremnika što će povoljno utjecati na sprječavanje širenja neugodnih mirisa. Pročišćena otpadna voda ponovno će se koristiti u sustavu ispiranja opreme, što će smanjiti troškove vode, a bukobrani će se izvesti na potencijalno najbučnijem dijelu opreme u želji da cijeli tehnološki proces što manje utječe na kvalitetu života okolnog stanovništva.