Škabrnja napokon dobiva vodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
skabrnja_voda
Velimir BRKIĆ
Potpisivanje ugovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općine Škabrnja o financiranju mjesne vodovodne mreže Škabrnja - Prkos

U Škabrnji je jučer potpisan ugovor između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općine Škabrnja o financiranju izgradnje sekundarne, mjesne vodovodne mreže Škabrnja - Prkos vrijedne 12 milijuna kuna. Slijedi javni natječaj za izvođača radova. Osim za vodoopskrbu, Škabrnja će iz Kalmetinog ministarstva dobiti i dva milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića.

Kako bi se inače ovakvi projekti uspješno završili, potrebna je dobra suradnja na relaciji Općina (Grad) - Županija - Vlada RH. Da je u ovom slučaju suradnja urodila plodom, svjedoči i ugovor o izgradnji mjesne vodovodne mreže u Općini Škabrnja vrijedan 12 milijuna kuna. Cisterne s pitkom vodom i opskrba putem hidranata, za Škabrnju i Prkos su uskoro stvar prošlosti, a priključci na vodovod očekuju se početkom iduće godine, istaknuo je ministar Božidar Kalmeta, naglasivši pritom politiku premijera dr. Ive Sanadera i Vlade RH o policentričnom, ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske.

Voda uskoro u cijeloj županiji

Slijede potpisi sličnih ugovora u Posedarju za vodovodizaciju Podgradine i svih zaseoka u Vinjercu, u Pridrazi za vodoopskrbni pravac kao i u Sukošanu, Starigradu te u svim drugim mjestima u Zadarskoj županiji koja nemaju vodu ili imaju slabiju vodoopskrbu, najavio je Kalmeta pošto je govorio o skorašnjem dovršetku asfaltiranja nerazvrstanih cesta u Općini Škabrnja te nastavku izgradnje akumulacijskog jezera na škabrnjskoj Vlačini.

Škabrnjski načelnik Nediljko Bubnjar nije skrivao svoju radost i ushićenje zbog, kaže, povijesnog dana za žitelje Općine Škabrnja, dok je dožupan Josip Miletić govorio je o značenju vode za život.

- U suradnji s Hrvatskim vodama izradili smo Vodoopskrbni plan Zadarske županije kojim se definira vodoopskrba za cijelo područje županije, a što je podloga za izgradnju mjesnih mreža s krajnjim ciljem da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja, rekao je između ostalog dožupan Miletić.

Za vodovodizaciju zaleđa do sada uloženo 207 milijuna kuna

U nazočnosti gore navedenih, pomoćnika ministra Josipa Borića te velikog broja uzvanika, ponajviše općinskih načelnika, u atriju OŠ "Vladimir Nazor" održana je i prezentacija projekata vodoopskrbe na području Zadarske županije.

- Voda je krucijalna za život, a za vodoopskrbu zadarskog zaleđa do sada je uloženo oko 207 milijuna kuna. Kako bi se projekt vodovodizacije na području o kojem skrbi Vodovod d.o.o. Zadar uspješno proveo, trebalo je izgraditi potrebnu infrastrukturu, 17 crpnih stanica i vodosprema te 102 kilometra magistralnog cjevovoda, rekao je u uvodnom slovu Darko Kasap, direktor zadarskog Vodovoda.

- Prva faza izgradnje Istočnog pravca trebala bi biti gotova do kraja godine. Nakon toga će uslijediti spajanje na mrežu vodospreme Zemunik Gornji i mrežu mjesta Škabrnja i Prkos, što znači da će u sljedećoj godini ta mjesta moći dobivati i priključke. Također se na području Slivnice, Islama, Suhovara i Visočana radi na izgradnji mjesne mreže, rekao je Kasap dodajući kako se paralelno radi na spoju crpne stanice Tustica i mjesta Debeljak, pa bi na proljeće mogla biti privremeno riješena i vodoopskrba mjesta Debeljak.

- Istodobno se radi i na Zapadnom pravcu, to jest dovođenju vode s rijeke Zrmanje na otok Vir u vrijednosti 70 milijuna kuna. Završena je izgradnja cjevovoda na otoku Viru, gradi se crpna stanica i vodosprema Vir i podmorski cjevovod ispod Virskog mosta. Uskoro će otpočeti radovi na izgradnji cjevovoda od mjesta Zaton do Virskog mosta. Na taj cjevovod će se priključiti mjesne mreže Nina i Zatona, a Kožino i Petrčane imat će bolju vodoopskrbu. To će pogotovo osjetiti Privlaka i Vrsi, a, naravno, i sam otok Vir koji do sada nije imao nikakvu vodoopskrbu, rekao je Kasap pošto je govorio o Podvelebitskom pravcu za koji se očekuje dobivanje građevinske dozvolu za vodospremu Rovanjska, čime bi trajno riješili vodoopskrbu na području Rovanjske i Starigrada do Sv. Marije Magdalene; Otočnom pravcu koji kasni zbog imovinskopravnih problema, Sjevernom pravcu koji obuhvaća općine Ražanac i Posedarje; pravcu Karin-Pridraga-Novigrad te o vodovodizaciji pod ingerencijom biogradskog Komunalca i benkovačke Odvodnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno