Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vodeći kampovi Europe u Zatonu

Autor: Damir Maričić

23.09.2012. 22:00
Vodeći kampovi Europe u Zatonu

Foto: Zvonko KUCELIN



Vlasnici i voditelji najbolja 34 europska kampa (od oko 25.000 ukupno) oduševljeni su Turisthotelovim Zatonom, najboljim hrvatskim kampovima, Zadrom i okolicom, pa i pravcem “zelenog razvoja” koji za razliku od 60-ih i 70-ih godina vide u sadašnjem hrvatskom turizmu


Vlasnici odnosno direktori najboljih kampova Europe, izabrano društvo koje ima 34 člana, među 25.000 kampova na kontinentu, na okupu je u Turisthotelovom Holiday Resortu Zatonu. Na okupu je 50-ak predstavnika najbolje ocijenjenih kampova iz europskih zemalja.
Službeni je naziv udruge Leading Campings of Europe, a koja održava dva godišnja susreta članova grupacije. Prvi se održava tijekom siječnja u Stuttgartu, a drugi na jesen u jednom od kampova koji je član udruge. Ove godine je to kamp Zaton Holiday Resort.
“Zlatna sezona” Zatona
Najnagrađivaniji i u Europi najcjenjeniji hrvatski kamp time će okruniti ovu iznimno uspješnu sezonu koja ovdje traje do početka listopada, a koji je među ostalim bio u prilici i ugostiti hrvatskog ministra turizma Veljka Ostojića, potpredsjednika ADAC-a zaduženog za kamping Maxa Sticha, niz najistaknutijih kolega iz svijeta kampinga. I naravno više gostiju nego ikad!
Okupljeni predstavnici Leading kampinga dolaze iz devet zemalja, koje imaju članove u ovom izabranom društvu. Hrvatska u ovoj grupaciji od ove godine ima dva predstavnika jer je primljen i Kamp Lanterna iz Poreča.
 Zaton Holiday Resort je član udruženja od 2009. godine kao prvi iz Hrvatske.
 Kampovi u Europi bilježe rast prometa
Na ovom susretu vlasnici kampova se druže, razmjenjuju iskustva, planove te određuju daljnje smjernice u njihovom radu, ali upoznaju i sadržaje svojih kolega kao i širu sredinu u kojoj borave. Od nekoliko okruglih stolova važan je i onaj na kojem se analiziraju učinci sezone, rast ili pad, iz čega se dobiva opća slika kretanja u Europi. Uz sve probleme kamping je u cjelini zabilježio rast, iako ima zemalja s blagim padom. Hrvatska je po svemu sudeći i u ovom segmentu “pobjednik” jer se barata s rastom od gotovo 10-ak posto.
Leading Campings of Europe godišnje tiska vlastiti katalog gdje su predstavljeni i ravnopravno zastupljeni svi članovi pojedinačno. Osim kataloga tu je i web stranica www.leadingcampings.com s vlastitim on-line rezervacijskim sustavom.
Grupacija ima i vlastiti program vjernosti – Leading Club. Naime, boraveći u jednom od “Leading” kampova i kupnjom kartice vjernosti, postaje se VIC (very important camper) i u startu se ostvaruje nekoliko pogodnosti.
Proporcionalno ukupnim troškovima smještaja za vrijeme boravka, dodjeljuju se i bodovi na kartici vjernosti, a prikupljeni bodovi mogu se zamijeniti za bogate nagrade u bilo kojem od kampova, članova grupacije.
Zadarsko druženje
Članovi su u Zaton stigli već u srijedu kada ih je i pozdravio predsjednik Alessandro Sgaravatti.
U sklopu boravka u Zatonu osim radnog dijela odrađeno je razgledavanje turističkog naselja Zaton, uz obilazak Nina, prve hrvatske prijestolnice sve privlačnije gostima. Uslijedilo je razgledavanje Zadra, kao i Hostela Kalelarga također Turisthotelovog. U petak se išlo na izlet do Nacionalnog parka Kornati kao i Dugog otoka.
Za ukupan ugođaj tu je i reprezentativno upoznavanje s ovdašnjom gastronomskom i enološkom ponudom.


Od “low budgeta” do elite




Grupacija Leading Campings of Europe osnovana je 1994. godine u vrijeme kad je kampiranje bilo percipirano kao jeftin (low budget) oblik provođenja godišnjeg odmora. U svojim počecima misija je grupacije bila poboljšanje imidža i popularizacija kampinga u europskoj javnosti.
Danas okuplja najbolja luksuzna kamping odmorišta na starom kontinentu. Unutra su danas i wellness i spa sadržaji, najistaknutiji oblici animacije, nerijetko bazenski kompleksi, golf tereni, a njihovi gosti predstavljaju nerijetko turističku elitu kao i oni među svojim kolegama u kampingu.