Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ČEKAJUĆI RJEŠENJE Kabinet uspostaviti hitno, da za ranu intervenciju ne bude prekasno!

24.09.2019. 11:49
ČEKAJUĆI RJEŠENJE Kabinet uspostaviti hitno, da za ranu intervenciju ne bude prekasno!


Nakon što je Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, namijenjen djeci s teškoćama u razvoju do četvrte godine, nedavno zatvorio svoja vrata, udruge koje okupljaju djecu s razvojnim odstupanjima izražavaju svoje ogorčenje prestankom pružanja ove jedine besplatne usluge rane intervencije. Štoviše, pokrenuta je i peticija kojom roditelji djece s razvojnim odstupanjima traže što hitnije ponovno uspostavljanje Kabineta za ranu intervenciju.
Iako je nedavno Grad Zadar obećao rješenje ovog za mnoge roditelje gorućeg problema, najavom uspostave novog modela Kabineta za koji se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za djelatnike, a od Ministarstva državne imovine ustupanje prostora na Ravnicama iz kojeg je iselio Centar za prevenciju ovisnosti, u Udruzi za autizam smatraju da su predložena rješenja dugoročna, a da problem zahtijeva hitno djelovanje.


Grad reagirao tek kada se »podigla prašina«
– Cijeli tim Kabineta je s 31. srpnja ove godine dao otkaz, a Grad Zadar šutio je više od mjesec dana dok se za slučaj nije pročulo u medijima i dok Facebook grupa »Mame iz Zadra« nije pokrenula peticiju koju je u manje od tri dana potpisalo više od tri tisuće Zadrana, kaže predsjednik Udruge za autizam Zadar Ante Armanini, te dodaje da je Grad reagirao tek nakon što se »podigla prašina« i kada su okolnosti dostigle »kritičnu točku« za reakciju.
– Koliko se moglo pročitati u medijima, reagiralo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te pozvalo odgovorne iz Grada na sastanak u Zagreb. Što se tiče prostora na Ravnicama iz kojeg je iselio Centar za prevenciju ovisnosti, kaže dalje Armanini, ne znam koliko traje procedura za dobivanje zgrade na korištenje i ne znam ima li stručnjaka koji bi bili voljni raditi posao rane intervencije. Po mojim saznanjima, tim koji je do sada radio, to više ne želi. Bojim sa da će proći previše vremena dok se ne uspostavi učinkovita usluga, kaže Armanini i navodi kako je Grad obećao participirati u troškovima roditelja koji moraju terapiju plaćati privatno, te je dogovoren novi model po kojem će se nakon izmjena statuta Dječjeg vrtića Latica, rana intervencija moći provoditi i u tom vrtiću.
– Što se tiče participacije, odnosno refundiranja troškova roditeljima koji su sada prisiljeni ići kod privatnih stručnjaka, treba vidjeti koliko mjesečnih tretmana po korisniku je Grad spreman platiti. Da li će se priznati račun ili će Grad tražiti izjavu ili neki drugi dokaz od privatnika. Da li će se ići na mjesečnu refundaciju ili kvartalnu?, nabraja Armanini pitanja koja su za sada bez odgovora.


Oprezni kad im se daju obećanja
– Kabinet je koristilo više od 150 djece na godinu, ne znam koliko su imali tretmana na tjedan. Ako je svaki od 4 terapeuta radio 40 sati tjedno, onda se radi od oko 650 tretmana na mjesec. To je po tržišnim cijenama 130.000 kuna mjesečno koje je Grad obećao ne participirati, nego refundirati, dok ne starta novi kabinet. Također, procedura izmjene Statuta Dječjeg vrtića Latica iziskuje određeno vrijeme, kao i potraga za stručnjacima. Tu također realno ne možemo očekivati da se to dogodi odmah, bojim se da će i tu proći najmanje dva mjeseca. Postavlja se i pitanje prostora u Latici, jer koliko znam nemaju ga baš previše. Obećano je i da će Grad zajedno sa Županijom i Caritasom pripremiti i prijaviti projekt za sufinanciranje iz EU fondova kojim bi se oformio još jedan mobilni tim rane intervencije. Za projekt koji je prijavljen preko EU fondova, ovisi o brzini njegove evaluacije, i što je najvažnije, hoće li dobiti dovoljan broj bodova da projekt bude odobren. To se može realizirati u roku od nekoliko tjedana, može i potrajati nekoliko mjeseci, a projekt može biti i odbijen, ističe dalje Ante Armanini, a na pitanje kada u ovoj Udruzi očekuju da bi se takva predložena rješenja mogla realizirati i što je do tada činiti roditeljima male djece s razvojnim odstupanjima koja su zatvaranjem Kabineta izgubila jedinu besplatnu i stručnu pomoć, odgovara:
– Znate, roditelji djece s poteškoćama su dosta oprezni kad im se daju obećanja. Prije 15 godina obećane su Mocire, prije 12 godina je krenula izgradnja, a danas još nemamo, ne mogu reći ništa jer su pri završetku, ali mogu reći gotovo pa ništa. Pitajte pročelnika Pešuta je li imenovao osobu koja će voditi ovaj projekt, da li je napravljen hodogram, jesu li su zacrtali rokove kojih bi se morali pridržavati. Ako ostane na izjavi, bojim se da će proći mjeseci. Međutim, ako je Grad krenuo s realizacijom po žurnom postupku, onda bi se najveći dio plana mogao riješiti za 4 do 6 tjedana. Tada bi Zadar dobio najkvalitetniju i najobuhvatniju uslugu rane intervencije u Hrvatskoj i mogao bi biti ogledan primjer za ostale gradove, ističe predsjednik zadarske Udruge za autizam.




Kroz Kabinet godišnje prolazi i do 200 djece
– Kroz Kabinet je, dodaje, godišnje prolazilo između 150 i 200 djece s raznim poteškoćama. Gotovo svi koji su pristupili našoj udruzi zadnjih pet godina koristili su usluge Kabineta. Tamo su primani samo na osnovu sumnje u odstupanje od normalnog razvoja. Nije trebala preporuka pedijatra, nije trebala uputnica, odnosno nisu trebale nikakve birokratske procedure. Dobili bi pomoć, upute kako kod kuće vježbati s djecom, kome se obratiti za daljnju dijagnostiku i ostale terapije. Upoznali bi ih s pravima iz zakona o socijalnoj skrbi, uputili kome da se obrate za svaku drugu vrstu pomoći.
Možemo reći da je Kabinet bio prva linija obrane, navodi dalje Ante Armanini i pojašnjava da neće svako dijete koje dođe u Kabinet razviti neki od poremećaja, jer neka djeca će uz pomoć vježbi, terapija i ostalih rehabilitacijskih postupaka doći u normalan razvoj.
– Nažalost, kod nekih razvoj krene u pogrešnom smjeru, ali iskustva govore ako se što prije krene s postupcima onda su šanse za normalan razvoj puno veće. Šteta što je došlo do ove situacije jer se sredinom 2020. napokon završavaju Mocire. U dijelu centra koji će biti pod upravom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, planirana je i rana intervencija. Dakle, treba žurno riješiti nastali prazan prostor od nepune godine dana da djeca kojoj je neophodna ovakva vrsta pomoći budu adekvatno zbrinuta. Za tretmane u OB Zadar potrebna je uputnica, dijagnoza i dugo se čeka, te je upitno da li će išta dobiti prije treće godine života. Za upis u DV Latica treba imati najmanje 3 godine i proći svu proceduru od dijagnoze do vještačenja. Najmanja djeca do 3 godine imala su na raspolaganju samo Kabinet rane intervencije i nekoliko kabineta koji posluju po uvjetima tržišta, a to je 200 kuna za 45 minuta, što je slična cijena usluge kao u ostalim dijelovima Hrvatske gdje postoje privatni kabineti. Ne kaže se uzalud »prve tri su najvažnije«, a one za neurorizičnu djecu i djecu s odstupanjima mogu biti sudbonosne, zaključuje Armanini.