Školjkari i ribari u skladu s prirodom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Edukacije za djecu s područja Starigrada, Novigrada i Obrovca
Projekt OTARNOS – očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada za cilj ima osigurati prepoznatljivost područja LAGUR-a Tri mora, s naglaskom na područje Novigrada, Obrovca i Starigrada te njihovih lokalnih dionika (uzgajivača školjaka i ribara) među stanovnicima i posjetiteljima tog kraja
Edukacija u Osnovnoj školi Novigrad - teorijski pa kreativni dio

Prva u nizu edukativnih radionica u školama, u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada Obrovca i Starigrada – OTARNOS, održana je u utorak i to u Osnovnoj školi Starigrad. Na radionici je prisustvovalo 13 učenika 6. razreda.

Tipovi morskih staništa

Prvi dio radionice uključivao je predavanje o biologiji mora i bioraznolikosti te značaju bioraznolikosti za zdravlje morskog ekosustava. U drugom dijelu radionice učenici su od filca i kolaž papira, izrađivali glavne tipove morskih staništa i organizme koji pripadaju tim staništima. Rad je bio organiziran po grupama, stoga su učenici vježbali i svoje organizacijske sposobnosti tijekom podjele rada.
Ista radionica održana je dan kasnije, ovaj put u Osnovnoj školi Novigrad. Sudjelovalo je 20 učenika od 5. do 8. razreda. Učenici su aktivno sudjelovali u radionici i pokazali izvrsno predznanje o moru i morskim organizmima.
Sljedeća na redu je edukativna radionica u Osnovnoj te Srednjoj školi Obrovac, čime se zatvara prvi krug tripartitnog programa, edukativnih radionica u sklopu projekta.
Projekt OTARNOS – očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada za cilj ima osigurati prepoznatljivost područja LAGUR-a Tri mora, s naglaskom na područje Novigrada, Obrovca i Starigrada te njihovih lokalnih dionika (uzgajivača školjaka i ribara) među stanovnicima i posjetiteljima tog kraja.

EU projekt

Ciljevi su i prikazati školjkare i ribare kao kvalitetne predstavnike tradicijskog mediteranskog načina života, kojeg odlikuje skladan odnos s prirodom i djelatnosti temeljene na postulatima održivog rasta i razvoja, pridavanje dodane vrijednosti tradicijskim djelatnostima i proizvodima, razmjena iskustava i cjeloživotno obrazovanje. Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu između udruge izvan sektora ribarstva (Društvo istraživača mora – 20000 milja), jedinice lokalne samouprave (Općina Novigrad) i odgojno-obrazovne ustanove (SŠ Obrovac).
Prijavljen je na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28, a sufinanciran je sredstvima iz EU u iznosu od 306.964,14 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno