Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Večer brodova, mora i podmorja

Autor: Ivan Stagličić

23.10.2008. 22:00
Večer brodova, mora i podmorja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Manifestacija “Zadar more” u četvrtak je nastavljena s programom u crkvi Sv. Donata gdje je prikazan četvrti nastavak serijala dokumentarnih filmova “Brodovi hranitelji” Darka Dovranića, pod naslovom “Posljednji drveni autobusi”. Riječ je o drvenim brodovima koji su danas prilagođeni prijevozu turista i turističkim putovanjima Jadranskim morem. Nakon projekcije okupljenima se obratio Damir Vicković Vice od kojega je i potekla ideja za nastanak ovog serijala i koji je zajedno s Darkom Dovranićem radio na njegovoj realizaciji:
– Brod je kulturna baština, osobito ovi brodovi koji su stari sto, a neki i više godina i koji su sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća izgledali isto kako su izgledali i prije 500 godina dok se u njih nisu počeli ugrađivati motori i mijenjati im se namjena, kazao je Vicković koji je izrazio nezadovoljstvo nebrigom o brodovima kao neospornom kulturnom dobru Hrvatske.
– Nebriga se vidi ne samo kad je riječ o brodovima nego o čitavom našem pomorskom dobru. Vrijedni predmeti pomorske baštine se rasprodavaju, a pritom ne postoji interes za zaštitu i organiziranje zbirki takvih artefekata i dokumenata, naglasio je Vicković.
Vicković je naglasio kako i sam posjeduje zbirku i da se ne smatra njezinim vlasnikom nego čuvarem te je ovom prigodom pozvao sve institucije, državne i akademske kao i udruge da posvete veću pozornost ovom problemu, budući je i sam pismeno ponudio svoju zbirku Gradu Zadru, no uzalud.
– Poznajem pet do šest kolekcionara koji bi rado na jednom prostoru u Zadru izložili sve te predmete i napravili izložbu koja bi bila ne najveća na Jadranu, već možda čak i na Meditaranu, poručio je Vicković.
Uslijedilo je predavanje Donata Petriciolija “Uvala Brbinjšćica – potencijalni rezervat”. Riječ je o uvali na Dugom Otoku u kojoj su pronašeni fosilizirani ostaci prapopovijesne životinje što je bio povod intenzivnijeg istraživanja uvale. Publika je mogla uživati u rijetkim prizorima podmorske flore i faune i rijetkim podvodnim fotografijama tamošnjih podmorskih spilja što sve govori u prilog da se ova uvala stavi pod zaštitu nadležnih institucija kao jedinstveni rezervat očuvane prirode.
Prikazan je i film Šime Stipaničeva “Solo” o jedrenju na regati samaca preko Atlantika od La Rochellea do Salvadora do Bahia u Brazilu u jedrilici od 6,5 metara. Ovo je prvo, zapravo pretpremijerno pirkazivanje ovoga dokumentarnog filma koji je nastao na samoj plovidbi preko Atlantika.
Čitav program “Zadar More” uljepšali su i Josip Marcelić i Ivan Petani izvodeći niz glazbenih skladbi na gitarama.