Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Požar na katu zgrade zarobio tri ozlijeđene osobe

23.10.2016. 22:00
Požar na katu zgrade zarobio tri ozlijeđene osobe


Potres jačine 5.3 stupnja po Richteru potresao je Novigrad u 9.15 ujutro i odmah je aktiviran Stožer civilne zaštite Općine Novigrad. Stožer se okupio u vijećnici i odmah obavijestio žurne službe o događaju. Došla je tada dojava s terena da je u devastiranoj zgradi nekadašnjeg odmarališta Slavijatransa na novigradskoj plaži izbio požar te da je zarobljeno i ozlijeđeno nekoliko osoba. Što je sljedeće?
Prvo, treba naglasiti da se radi o pokaznoj vježbi “Potres Novigrad 2016.” u organizaciji Općine Novigrad i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Zadar te da potresa zapravo nije bilo.
Kako bi se podignula razina pripravnosti, vježba vjerno prikazuje možebitni scenarij. Zato su uslijedile vježbe spašavanja. U pokaznoj vježbi su sudjelovali DVD Novigrad, DVD Pridraga, Hrvatski crveni križ, Policijska uprava zadarska, Hrvatski crveni križ i Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zadar.
DVD Novigrad je ugasio požar plutajućom pumpom te izvukao lakše ozlijeđene osobe, no shvaćaju da su na višim katovima zarobljene još tri ozlijeđene osobe. Zbog toga dolaze pripadnici Državne intervencijske postrojbe za spašavanje iz ruševina i spuštanje s visina, koji se penju vatrogasnim ljestvama. Potom pripadnici HGSS-a spuštaju ozlijeđene osobe s većih visina pomoću konopca i opreme. Uslijedilo je medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih osoba u šatoru Crvenog križa, a simulacija završava tako što koordinator na lokaciji javlja zapovjedniku stožera civilne zaštite Općine Novigrad da su aktivnosti spašavanja i zbrinjavanja završene. Načelnik stožera to javlja Županijskom centru 112, koji prosljeđuje informaciju aktiviranim žurnim službama.
Novigradski načelnik Joso Klapan kaže da je cilj vježbe bilo podizanje razine spremnosti na svim potrebnim razinama.
– Svi smo se složili da je važno biti spreman za ovakve slučajeve, koliko god nitko ne voli misliti da bi se tako nešto moglo dogoditi. Evo i u Italiji je u posljednje vrijeme bilo nekoliko potresa i svakako je dobro provoditi vježbe. Sad svi malo bolje shvaćamo što je čija uloga, a i vidjeli smo da je svaki detalj važan i da cijeli taj proces nije uopće jednostavan, kao što se nekome izvana možda čini, rekao je Klapan, koji je imao funkciju voditelja tima za analizu vježbe.
U timu su još bili i Jadran Perinić, ravnatelj DUZS-a, Siniša Filipović, pročelnik zadarskog DUZS-a i Bore Galac, predsjednik HKC – Gradskog društva Zadar. Načelnik Stožera za civilnu zaštitu Općine Novigrad je Martin Gospić, donačelnik Novigrada, a koordinatori na terenu su bili Damir Anzulović i Snježo Sinovčić ispred DVD-a Novigrad. Vježbi su prisustvovali još i Rudolf Dvorski, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, zatim Mirko Erstić, zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu te predstavnici PU zadarske.
O svakom koraku u akciji preko razglasa je govorio Miroslav Andrić iz DUZS, kako bi svi bili upućeni što se događa. A ovakve vježbe uvijek privuku mnoštvo zainteresiranih mještana.