Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

TURISTIČKA AMBASADORICA Christine Schattner punih 36 godina vjerna Piniji

24.10.2019. 10:09


Christine Schattner, 66-godišnja Austrijanka već punih 36 godina dva puta godišnje dolazi na odmor u hotel Piniju u Petrčanima. Kako kaže, dugo je tražila idealno mjesto za odmor te prije Petrčana ljetovala, zajedno sa suprugom Heinrichom, na Krku, Rabu i Makarskoj, no kada je otkrila Piniju, potraga je zaključena, mali petrčanski poluotok i spomenuti hotel toliko su ju oduševili da više nije imala nikakve želje za nekom drugom destinacijom.


Osjećam se kao u drugom domu
– Sve mi se sviđa ovdje, i klima, i priroda, i plaža, i ljudi, a posebice hotel Pinija u kojem se danas osjećam kao u drugom domu, ističe gospođa Schattner.
Njenu odanost Piniji prepoznao je očekivano i menadžment hotela, ponosni što među svojim gostima imaju i osobu koja tako dugo dolazi.
– Gosti koji dolaze duži niz godina najbolji su ambasadori hotela, a i turizma u Hrvatskoj, rezimira direktor Dragan Šimac.
Valjan je to razlog za pisanje članka, razgovor s gospođom, posebice u kontekstu razvijanja hrvatskog turizma kao trenutno jedne od najvažnijih gospodarskih grana u zemlji.
Pada stoga dogovor za susret. Gospođa Schattner bez dvoumljenja pristaje i na razgovor kao i na photosession, zadovoljna što ima priliku ne samo svojim javnim istupom pomoći još boljoj afirmaciji svog omiljenog hotela već potaknuti i druge potencijalne goste na dolazak.
Nalazimo se na jednoj od vanjskih terasa, uz bazen, a razgovor počinje neizbježnim pitanjem zašto baš Pinija, zašto baš Petrčane jer, kako se to popularno kaže – »ruku na srce«, hrvatska je obala puna izvanrednih lokacija za odmor, klimatski istovjetnih Petrčanima, s prekrasnom prirodom i također puna susretljivih ljudi.
– Vidjela sam dosta vaše obale, no u ovaj sam se kraj zaljubila na prvi pogled. Jednostavno se dogodio nekakav »klik« i od tada, od tog trenutka sam znala da je to – to, da smo suprug i ja pronašli svoje »mjesto pod suncem«. U početku smo dolazili ljeti, no sada nam više odgovara proljeće i jesen. Mirnije je, a i cijene su niže. Moj Heinrich me uglavnom prati, no nije tako zagrijan za dolazak kao ja pa u zadnje vrijeme dolazim sama, no kako ovdje itekako dobro znam osoblje hotela, a i neke ljude izvan, nije mi ni najmanji problem sama se uputiti – pravac Hrvatska. Živim inače u Grazu i dolazim autobusom, vožnja traje sedam sati što naravno zna biti naporno, no s obzirom da znam gdje idem, nije teško, priča nam Christine Schattner.


Duge šetnje, sigurnost, ćevapčići, klapa…
A kada stigne, kako dodaje, najprije se uputi u dugu šetnju, što joj je omiljena aktivnost.
– Nekada sam voljela prije svega sunce i more, a sada su mi najdraže duge šetnje, užitak boravka u svom tom zelenilu koje okružuje hotel, a i okolicu. Naravno, kad god imam priliku zaletim se i do Zadra, posebice do Morskih orgulja koje su moja omiljena lokacija u vašem gradu, nastavlja priču gošća iz Austrije.
Ističe i to kako se ovdje osjeća sigurnom, što je za ljude u njenoj dobi itekako važna pojedinost.
– Kod nas u Austriji je sve više stranaca, migranata i gotovo svakodnevno smo svjedoci nekakvih izgreda, nasilja… Osobno nisam svjedočila tome, no dovoljno je upaliti televizor i čuti takve stvari, za razliku od vaše zemlje gdje toga nema i priznat ću vam da se ovdje osjećam sigurnije. To je za nas starije itekako bitno kao i kvaliteta zdravstvenih usluga. Imam problema s nogom pa sam imala potrebu i za liječnicima koji su se pokazali odličnima, još je jedan od njenih komplimenata adresiranih na Hrvatsku, Zadar i Piniju.
Christine Schattner je, kako doznajemo, svoj radni vijek provela na sudu gdje je radila kao zapisničarka, a danas je u mirovini.
Pitamo što misli o hrvatskoj kuhinji, što jedna Austrijanka voli ovdje jesti. Spremno odgovara kako su na prvom mjestu – ćevapčići.
– Vaša je hrana odlična i puno sam toga probala sve ove godine, od drage mi ribe preko raznih salata do slastica, no evo kada baš pitate izdvojila bih ćevapčiće, kaže Christine Schattner izdvojivši još nešto što joj je posebno drago – klapu Šibenik.
– Suprug i ja smo ovdje nekada imali jako dobre prijatelje koji su nas upoznali s brojnim stvarima kod vas pa i vašom glazbom koja je odlična. Čula sam tako i za vaše klape i među njima bih izdvojila klapu Šibenik koja mi je posebno dobro »legla«, otkriva gospođa Schattner.
Razgovor zaključujemo njenim obećanjem kako će u Piniju dolaziti i dalje, dokle god bude mogla.




 


Gosti koji se vraćaju govore koliko cijene ambijent i pružene usluge


– Svaki je gost vrijedan, onaj koji je došao prvi put kao i naši posebni gosti koji dolaze već desetljećima, a takvih u hotelu Piniji ima dosta. Samim time što se opetovano vraćaju u naš hotel govori nam koliko cijene i ambijent i pružene usluge. Svjesni smo koliko naši gosti uživaju u spoju hotela i prirode kao što smo svjesni i to da najviše pamte osmijehe i trud osoblja da učine njihov boravak nezaboravnim. Zato im uživamo posvetiti posebnu pažnju jer želimo da se uvijek osjećaju ugodno, sigurno i dobrodošlo. Pokretač održivog razvoja hotelijerstva je pozitivna energija zaposlenika koja u simbiozi s prirodnim resursima te isplativim ulaganjima čini dobitnu kombinaciju, zaključuje direktor Šimac.