Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prepoznat povijesni značaj mosta

Autor:

23.11.2008. 23:00
Prepoznat povijesni značaj mosta

Foto: Alenka FESTINI



Rekonstrukcija gradskog mosta ima povijesno značenje, jer povezuje grad Pag, povijesnu jezgru grada i povijesni pogon solane i magazine soli. Taj povijesni značaj prepoznalo je i ministarstvo, rekao je ministar Kalmeta dodavši da će ministarstvo sudjelovati i u dva važna cestovna projekta na području grada Paga
Ministar mora, turizma, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i paški gradonačelnik Andreja Bukša, u Pagu su otvorili radove na rekonstrukciji gradskog mosta.
Ulaganja u Pag
Prigodnoj svečanosti otvorenja nazočili su zadarski dožupan Josip Miletić, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe, vijećnici i poglavari Grada Paga, županijski vijećnici iz Paga te ostali gosti.
Projekt izgradnje gradskog mosta stoji oko 11 milijuna kuna i jedan je od važnijih projekata grada Paga.
Ministar Kalmeta je istaknuo da u ovom projektu ministarstvo sudjeluje s oko 60 posto vrijednosti ukupne investicije, a Grad Pag i Ministarstvo kulture sa po 20 posto.
– Ovo ministarstvo izuzetno dobro surađuje s Gradom Pagom, a to potvrđuje činjenica da se uložilo mnogo. Rekonstrukcija gradskog mosta ima povijesno značenje, jer povezuje grad Pag, povijesnu jezgru grada i povijesni pogon solane i magazine soli. Taj povijesni značaj prepoznalo je i ministarstvo, rekao je ministar Kalmeta, istaknuvši da će Ministarstvo prometa, veza i infrastrukture u ovoj i idućoj godini sudjelovati u dva važna cestovna projekta na području grada Paga.
– Do kraja ove godine krećemo s obnovom i proširenjem dionice duge oko 500 metara državne ceste D-106 koja prolazi kroz naselje Dinjišku. U tijeku je ishođenje svih potrebnih suglasnosti i dokumenata kako bi se krenulo u izgradnju zaobilazne ceste uz ulaz s južne strane grada Paga, rekao je Kalmeta.
Dvije faze rekonstrukcije
Gradonačelnik Bukša istaknuo je izuzetno dobro suradnju sa svim ministarstvima RH, a posebno s Ministarstvom prometa, veza i infrastrukture i ministrom Kalmetom.
– Ministarstvo kulture prepoznalo je povijesnu važnost grada Paga, a to je istaknuto kroz njihovo financiranje u obnovu svih crkava u Pagu, u obnovi Kneževa dvora i gradskih srednjovjekovnih bedema. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao i Zadarska županija, u posljednjih sedam godina učinili su puno. Financijski su pomogli da se realiziraju mnogi važni projekti, poput obnove i rekonstrukcija cesta, izgradnje kanalizacijskog sustava, u obnovi škole, školske dvorane i slično, kazao je Bukša istaknuvši da izgradnja novog mosta za Pag i Pažane puno znači, jer se radi o povijesno značajnom projektu.
– Most je tu punih 500 godina. Nekada je to bio predivan kameni most, po uzoru na stari venecijanski. Nažalost, kroz stoljeća taj most se obnavljao i pomalo je izgubio svoj izvorni izgled. Ovim projektom Pag će dobiti predivan most, izvornog izgleda, rekao je gradonačelnik Bukša.
Gradski most u Pagu gradit će se u dvije faze. Prvo slijedi rušenje postojećeg mosta, a potom ugradnja infrastrukture i dio mosta. Ta faza trajat će do ljeta 2009. godine, kada će se mostom moći prelaziti. Potom slijedi druga faza rekonstrukcije mosta. Do ljeta 2010. godine, gradski most bit će potpuno obnovljen.