Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

[FOTO] DAN GRADA Dukić: Blago nama kada kamenim stazama Zadra šetaju ponosni ljudi

24.11.2020. 15:18


U pomalo neobičnim i neuobičajenim uvjetima u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana godišnja dodjela priznanja zadarskim laureatima. Riječ je u tradicionalnim nagradama koje se u povodu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana dodjeljuju najzaslužnijim građanima našega grada. U jeku epidemije ove godine dodjela nagrada održana je skromno, ali opet svečano uz samo 25 uzvanika, a činili su ih dobitnici priznanja i predstavnici Grada.
Okupljene je pozdravio Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća koji je naglasio kako mu je drago da su unatoč ovoj situaciji uspjeli obilježili dan zaštitnika našega grada te uručiti nagrade laureatima. Nakon Vrančića okupljene je pozdravio gradonačelnik Branko Dukić izrazivši nadu kako ovo sadašnje normalno neće trajati zauvijek.


Solidarno i odgovorno ponašanje
– Danas je blagdan našega zaštitnika i ove godine moramo ga proslaviti u skladu s ovim uvjetima. Prvo želim zahvaliti svima koji ljubav prema gradu pokazuju solidarnim i odgovornim ponašanjem. Dragi laureati, čast mi je biti s vama i u ime svih naših građana čestitati vam. Ove nagrade plod su vašeg rada i truda. Ovo mi je četvrti put da kao gradonačelnik stojim pred onima koji su svojim djelima učinila naš grad boljim i zbog čega je naš grad blagoslovljen, kako njima, tako i njihovim djelima, rekao je Dukić u emotivnom pozdravnom govoru. Dodao je kako se svi radujemo zadarskim uspjesima koji prelaze granice grada te se svi ponosimo Zadrom i Zadranima.
– Vi laureati ova priznanja nesebično dijelite s kolegama i obitelji, širite zajedništvo, a rezultat toga je bolje sutra. Zajedništvo je temelj našim uspjesima. Naš grad je jedan među rijetkima u kojem raste broj stanovnika i školaraca, rastu prometnice, ulaže se u kanalizacijsku mrežu, a cijela ova situacija pokazala je i opravdanost ulaganja u zdravstveni sustav, naglasio je Dukić podsjetivši na brojne projekte koji se privode kraju, kao i one koji su započeti te koji će tek započeti. Podsjetio je na novoobnovljene škole, ali i na sve projekte koji su u tijeku ili pred nama. Za kraj je pozvao starije građane da budu uzor mladima, a mlađe da prate stazu starijih.
– Moji kolege gradonačelnici često mi kažu lako je nama. Da blago je nama u Zadru kada njegovim kamenim stazama šetaju ponosni ljudi, zaključio je Dukić. Nakon njegova govora uručene su nagrade svim laureatima te je na koncu Milena Dundov, dobitnica Nagrade Grada Zadra za životno djelo, zahvalila u ime svih dobitnika.


Teško donijeti ovakve odluke
– Hvala svima koji su nas predložili i odabrali. I sama sam bila u mnogim komisijama i znam koliko je teško donijeti ovakvu odluku te se uvijek preispituješ jesi li koga zakinuo. Osobno čestitam svim predloženima i svim nagrađenima, rekla je na početku gospođa Dundov. Podsjetila je na svoje početke rada u Kazalištu lutaka Zadar te je naglasila kako se u jednom trenutku u kazalištu našla grupa vrlo talentiranih ljudi – Paljetak, Stojaković, Dolički, a među kojima je bila i ona. Rekla je kako su tada shvatili da je lutka metafora i kao takva je svemoguća i neograničena. U tom razdoblju njezine bogate karijere, ali i povijesti KLZ-a, nastaju velike predstave, među kojima je istaknula Ružno pače, koju je režirao Luko Paljetak, a koja je osvojila prvi međunarodni grand prix. Posebno se zahvalila svima koji su joj pomogli u karijeri, a prvenstveno Mili Gatari koji ju je uvukao u svijet kazališta.
– Kazalište lutaka je jako važno u životu djece jer smo mi dio obrazovnog procesa djece te trebamo paziti kakve poruke šaljemo djeci. Mi smo jako mnogo puta pomogli djeci da kroz predstave oslobode strahove i predstave su ih uvele u neki drugi svijet. Apeliram da se djeci vrati vjera u lijepo, čestito, da budu ponosi na ono što jesu, rekla je Dundov te zaključila govor riječima francuskog pisca Antoinea de Sainta-Exupéryja, autora Malog princa: "Vi ste zauvijek odgovorni za ono što ste pripitomili. Samo se srcem dobro vidi, očima je bitno nevidljivo".
– Nađite u srcu ono čisto, mudro, neokaljano dijete i bit će vam lakše živjeti. Gledajte srcem, poruka je koju je uputila gospođa Dundov svima.
 




Dobitnici godišnjih priznanja Grada Zadra
Nagrada Grada Zadra za životno djelo dodijena je Mileni Dundov za naročite uspjehe i najviše zasluge u području kulture i umjetnosti te za promociju književne riječi i hrvatske literalne baštine, u znak zahvalnosti za osobit doprinos gradu Zadru.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je postumno stožernom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske, grada Zadra i cjelokupnog zadarskog zaleđa te kao znak zahvalnosti za osobit doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova Republike Hrvatske, grada Zadra i zadarskog zaleđa.
Priznanje je dodjeljeno prim. dr. sc. Sandri Bašić Kinda za djela humanosti te zapažene rezultate i postignute uspjehe u području zdravstva i medicine, Saši Martinoviću za zapažene i ostvarene uspjehe u području športa, Maximiljani Barančić za zapažene uspjehe i rezultate u području kulture i obrazovanja, prof. dr. sc. Nenadu Šestanu za zapažene uspjehe i rezultate u području medicinskih znanosti, a Jasminki Bašić za zapažene rezultate i uspjehe u području odgoja i obrazovanja, doprinose u poticanju kulture, umjetnosti i društvenih djelatnosti te za djela humanosti.
Dodijeljeni su i grbovi Grada Zadra. Učeničkoj zadruzi Maraška pripao je za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području izvannastavnih aktivnosti, kao i za djela humanitarnog rada, Klaudiju Krizmanu za izniman doprinos u području glazbe i glazbene kulture, te za djela humanosti i plemenitosti, Caritasu Zadarske nadbiskupije za uzorne rezultate i zasluge u području društvenog i humanitarnog rada kao i za djela humanosti i plemenitosti, postumno Vladislavu Tomčuku za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti kao dugogodišnjem tajniku Lige protiv raka Zadar, a udruzi Kveštura za očuvanje i promicanje običaja i kulturne baštine grada Zadra.
Odlukom gradonačelnika Grb grada Zadra dodjeljen sjee mlađim juniorkama Veslačkog kluba Jadran Sari Žuvanić, Ivani Sladić, Luciji Kasap i Mari Bencun za zapažene uspjehe na području športa, Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo zadar za poseban doprinos u borbi protiv epidemije virusa covida-19,
Ivanu Perici Nambi za humanost i poseban doprinos u očuvanju spomena na domovinski rat i Mariju Javoranu za zapažene uspjehe na području likovne umjetnosti.