Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KONFERENCIJA Nakon četiri godine završeni radovi na obnovi zgrade škola

24.11.2020. 09:07


Završna konferencija projekta »Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar« održana je jučer u Kneževoj palači s početkom u 11 sati.


Primjer drugima
Rade Šimičević, donedavni ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, naglasio je popriličnu starost škole i želju ravnatelja da se omogući što bolji prostor za odgoj i obrazovanje, a to su, zahvaljujući Zadarskoj županiji i EU fondovima, zaista i ostvarili.
– Mi smo ekološki osviješteni i željeli smo smanjiti emisiju CO2. Htjeli smo učiniti školu ljepšom i boljom, a i biti primjer drugima, da oni mogu slijediti nas. Ovom prilikom zahvaljujem gospodinu županu, pročelniku, pomoćnici pročelnika, gospođi Mijić koja je pri svakom koraku bila uz nas i svim onima koji su sudjelovali na bilo koji način, kazao je Šimičević o ciljevima projekta te nadodao i zahvalu izvođačima radova. Završnu konferenciju moderirala je Danijela Rimanić, a među malobrojnim okupljenima, u skladu s epidemiološkim mjerama, bili su župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević te ravnatelji škola.
Ova je obnova bila posebna po tome što se energetska obnova nije radila izvana, već s unutarnje strane. A osim toga, jednim se dijelom morao prilagoditi i sami nastavni proces.
– Sve u svemu, ponosni smo što smo uspjeli. Mislim da su sad svi, i profesori i učenici, zadovoljni i da ćemo zasigurno ovo što smo uložili u projekt uštedjeti tijekom sljedećih godina na energentima. I vjerujem da ćemo za 5 ili više godina vidjeti kako je ovo što smo uradili dobra stvar i kako smo smanjili plinove i očuvali okoliš. A dobili smo i certifikat A, nastavio je Šimičević.


Jednaki uvjeti za sve učenike
I župan Longin se pridružio zahvalama te ukazao na značaj projekta, ali i buduće ciljeve.
– Veseli me što smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju ovog našeg posljednjeg od četiri velika projekta energetskih obnova naših školskih zgrada. Ovu smo školu posjetili prvoga dana školske godine, a današnja je konferencija »točka na i« ovog projekta. Kao osnivači, mi već dulje intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta školovanja za sve učenike na prostoru naše županije, rekao je Longin te se posebno emotivno osvrnuo i na svoje školovanje što je uzrok da ovu školu naziva gimnazijom.
Ulažu kako u infrastrukturu, tako i u obnovu te sufinanciraju aktivnosti koje su iznad standarda. Usprkos sufinanciranju Europske Unije, ulaganja Županije bila su velika. Međutim, dugoročno je isplativo jer će omogućiti znatnu uštedu. Bio je to »velik zalogaj« s obzirom na starost zgrade, kako kaže Longin, ali svakako će nastaviti ulagati u školstvo i već spremaju nove projekte. Valja naglasiti izgradnju nove zgrade Medicinske škole na Relji koja će i lokacijom i kapacitetom doprinijeti obrazovanju i praksi.
– Ulaganje u obrazovanje je naisplativije ulaganje jer je znanje kapital koji nikad nitko ne može otuđiti. Naši učenici sada imaju udobnu školsku zgradu, toplije učionice, neka im to bude poticaj za još bolji rad, učenje i u konačnici za dobre rezultate, zaključio je Longin.




Tijek projekta
Također, prisjetio se svojih gimnazijskih dana, odnosno zimskih jutara obilježenih skupljanjem oko kalijeve peći i nošenjem drva kako bi ukazao mladima da valja cijeniti uvjete koje imaju.
Voditeljica projekta, Anita Mijić, dala je sve informacije o projektu i njegovoj realizaciji uz popratnu PowerPoint prezentaciju.
Naime, škola je izgrađena još davne 1815. godine, nalazi su unutar kulturno-povijesne cjeline grada Zadra te je zaštićeno kulturno dobro. U njoj su četiri škole: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafička škola. Nastava se odvija u dvije smjene, a svaki je dan u njoj oko 1.500 učenika.
Godine 2016. bio je izvršen energetski pregled zgrade te se pokazalo da stanje nije povoljno o čemu svjedoči i energetski certifikat C.
– Svjesna činjenice da je energetska obnova školskih zgrada izuzetno važna jer će omogućiti podizanje razine kvalitete boravka u prostorijama, ali i značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, Zadarska županija je prijavila projekt »Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar«, započela je Mijić.


Ušteda i očuvanje okoliša
Nositelj projekta je Zadarska županija, obavezni partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba projekta započela je 27. svibnja 2016. godine, a traje do 30. studenoga 2020. godine.
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija su u studenom 2017. godine potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Projekt je u veljači 2017. godine prijavljen na poziv za dostavu projektnih prijedloga »Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja«, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.«
Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.326.323,24 kn od čega se 2.636.585,95 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (28 %), 2.299.231,94 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (25 %) te 4.390.505,35 kn sufinancira Zadarska županija (47 %).
Glavni su ciljevi projekta smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora Zadar i smanjenje emisije CO2.


Udobnost i kvaliteta
Navedeni ciljevi projekta postigli su se energetskom obnovom školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koja uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.
Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove – A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika i ravnomjeran razvoj Zadarske županije.
Popratnim fotografijama i podacima uspoređeno je stanje prije i poslije obnove, a na koncu je na školu postavljena trajna informacijska ploča o provedbi energetske obnove. (Doris BABIĆ)