Dukić: Želim vjerovati da zaustavljanje razvoja i rasta grada nikome nije u interesu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradonačelnik Branko Dukić o daljnjem razvoju grada i političkim aktualnostima
Očekujem konstruktivnost i zajednički rad jer je interes građana Zadra iznad svih naših razmimoilaženja. Kritika, rasprava i drugačijih viđenja prioriteta će sigurno biti, ali vjerujem da ćemo na kraju doći do zajedničkog rješenja koje će prvenstveno biti na korist građana i da ćemo se dogovoriti kako se ne bi u pitanje dovelo izglasavanje gradskog proračuna i bespotrebno usporavanje funkcioniranja gradske uprave, projekata, programa i grada u cjelini, ističe gradonačelnik Branko Dukić
Dva mandata na mjestu gradonačelnika Zadra su mi sasvim dovoljna, pa koliko god ovaj drugi trajao - Branko Dukić

Današnji Dan grada Zadra prigoda je za rezimiranje učinjenoga u proteklih dvanaest mjeseci, za osvrt na realizirane projekte i planove koji čekaju ostvarenje u skoroj budućnosti. O tome, kao i o političkim aktualnostima razgovarali smo sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.
Možete li se najprije ukratko osvrnuti, ne samo na posljednju godinu dana već i na mandat koji je iza vas, kako ste zadovoljni ?
- Kad pogledate posljednjih godina od poplave do epidemije onda mogu i moram biti zadovoljan što smo kao grad postigli. Zahvaljujući odgovornom financijskom ponašanju prethodnih godina nismo morali zaustavljati investicije i proračun je ostao stabilan i preživio sve šokove. Na tome hvala svim suradnicima, ali i građanima koji su pokazali razumijevanje.

Ne propustiti babu s kolačima

Strahujete li da će zbog situacije u Gradskom vijeću biti dovedeni u pitanje planirani projekti, odnosno da će doći do stagnacije razvoja Zadra?
- Onako nam je kako smo birali. A birali smo ovaj put veselo i sad s tim trebamo živjeti i ne propustiti babu s kolačima koja prolazi sad i onda opet za šest godina. Želim vjerovati da zaustavljanje razvoja i rasta grada nikome nije u interesu. Dakle, još jednom moram naglasiti da je situacija u Gradskom vijeću onakva kakvu su građani birali, ona je rezultat posljednjih lokalnih izbora i volje birača. Na nama je da tu volju građana poštujemo. Imamo novi vid upravljanja gradom, a to znači da moramo nastaviti razgovarati. Uvjerenja sam da nitko od aktera Gradskog vijeća, uključujući i mene, ne smije biti isključiv. Također, vjerujem i da se politikom trebaju baviti mladi ljudi, sposobni, najbolji, a ne oni koji ne znaju što od sebe. Imam sreću što sam okružen s dobrim ljudima i ponosan sam što se u ovo vrijeme gradi kao nikad do sada, ali ne mislim za sebe da sam Franjo Josip niti da trebam voditi grad do smrti. Dva mandata su sasvim dovoljna, pa koliko god ovaj drugi trajao. Kad si slobodan od ambicije i u poziciji da samo želiš pomoći i završiti započeto, ali ne pod svaku cijenu onda vjerujem da je to dobar temelj.
Što očekujete na sjednici Vijeća na kojoj će se na dnevnom redu naći prijedlog novog proračuna?
- Očekujem konstruktivnost i zajednički rad jer je interes građana Zadra iznad svih naših razmimoilaženja. Kritika, rasprava i drugačijih viđenja prioriteta će sigurno biti, ali vjerujem da ćemo na kraju doći do zajedničkog rješenja koje će prvenstveno biti na korist građana i da ćemo se dogovoriti kako se ne bi u pitanje dovelo izglasavanje gradskog proračuna i bespotrebno usporavanje funkcioniranja gradske uprave, projekata, programa i grada u cjelini. Prvi prijedlog smo dali. Uz sve projekte koje smo naveli i standard ispod kojeg ne želimo ići postoje stvari koje sam dužan građanima jer su mi za njih dali svoj glas i povjerenje. Čovjek sam kompromisa. Svjestan sam da nemamo većinu kao prethodnih godina, a sa svakim mogu sjesti i razgovarati. Nisam svađalica, a nadam se konstruktivnosti, a ne cirkusu.

Strateški projekti

KK Zadar bio je kamen spoticanja zbog kojega, po prvi put, nije prošao rebalans proračuna. Što dalje s Klubom?
- Košarka nije nešto na čemu će itko u Zadru dobiti političke bodove. Može ih samo izgubiti. Moji savjetnici su mi rekli na početku prvog mandata da se odmaknem od košarke jer je tamo puno emocija i duhova prošlosti. Nisam ih poslušao, otvorio sam klub i navijačima kako ne bi bilo sumnji u malverzacije. Pomogli smo klubu koji se ponašao odgovorno i pandemijsku godinu završio s osvojenom titulom i, još važnije, s puno uspjeha u mladim kategorijama. Ja ne želim biti ni trener, ni sportski direktor ni predsjednik, niti to znam. Ja sam, nadam se, dobar ginekolog i osrednji zborski pjevač. Kolege u Vijeću imaju aspiracije prema košarci, misle da mogu bolje i vrlo je moguće da mogu. Sad imaju priliku i svi ih koji želimo dobro gradu u tome trebamo podržati. Rebalans će uskoro bit pred vijećnicima i ne mislim da će nakon postignutog dogovora itko opstruirati normalno funkcioniranje grada.
Kakva Vam je bila 2021. godina s obzirom na ciljeve koje ste postavili kada su pitanju strateški gradski projekti?
- Dva su velika i zahtjevna projekta koja bih ovdje izdvojio. Prvi je Centar Mocire. Čak ni najveći destruktivci ne mogu osporiti koliko je to bitna stvar. Stručno osoblje, zgrada i oprema kakvu tamo imamo uzdižu Zadar iznad svih u Hrvatskoj kad je u pitanju odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama, ali tu nećemo stati. Drugi isto tako jednako važan iz područja odgoja i obrazovanja je OŠ na Novom Bokanjcu. Radimo u tišini puno više nego pred izbore. Muraj je tad završen, ali aglomeracija, riva, POS-stanovi, studentski dom…, sve se to radi i danas. U travnju i svibnju smo intenzivno završavali projekte i otvarali nova gradilišta, ali samo netko tko nikad nije pripremao veliki projekt može misliti da se to može na blef. Svaki od tih projekata se dugo spremao, a bome lista naših je postala debala knjiga i sad se svi rade.
Moram naglasiti da se mnogi od tih projekata ne bi realizirali da se nismo pokazali efikasnim i uspješnim u korištenju EU fondova. Moramo zadržati ovaj tempo i dalje nastaviti intenzivno raditi na pripremi i provedbi projekta i u narednom periodu u novoj financijskoj perspektivi. U pripremi su projekti izgradnje i rekonstrukcije vrtića, škola, energetske obnove zgrada, revitalizacije kulturne baštine, nastavak niza projekata povezanih s inteligentnim transportnim sustavom (ITS, park&ride, biciklističke staze), projekata u području IKT-a, podizanja socijalnog i životnog standarda naših sugrađana.

Građani »diktiraju tempo«

S kakvim ambicijama krećete dalje i što građanima možete najaviti o planovima za razvoj grada u sljedećem periodu?
- Kada je naš grad u pitanju, u gradskoj upravi smo uvijek bili ambiciozni i za građane smo smatrali da je samo najbolje – dovoljno dobro. Građani od nas očekuju i traže konkretne stvari i s pravom nam »diktiraju tempo« tako da nema posustajanja. Zato u tom istom tempu nastavljamo i dalje pa se tako uskoro otvara novi studentski dom, a za Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, mega projekt koji mnogi još ne doživljavaju, smo osigurali sredstva iz EU fondova i Fonda za sufinanciranje za njegov završetak.
U ovoj godini započeli smo s izvođenjem radova na velikom broju projekata čiji završetak očekujemo u sljedećoj godini. Gradi se novi poslovni inkubator na Bilom brigu, započeli smo radove na Tuđmanovoj ulici u sklopu projekta ITS. Intenzivno smo radili na provedbi projekta digitalizacije javnog prijevoza i parkinga (Zadar Urban Mobility – ZUM 4.0) te projektu rekonstrukcije Tuđmanove ulice s ugradnjom inteligentnog transportnog sustava (ITS), čiji se dovršetak također očekuje u sljedećoj godini.
Uskoro očekujemo i početak radova na izgradnji komunalne infrastrukture poduzetničke zone Crno, još jednom dugo pripremanom i očekivanom kapitalnom projektu. Upravo ovaj projekt označava prvi korak u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih strateških projekata Grada Zadra, koji ima za cilj potpunu gospodarsku afirmaciju šireg područja Zadra i Zadarske županije.
Nastavljamo s realizacijom aglomeracije Zadar-Petrčane, kapitalnim projektom izgradnje sustava odvodnje fekalnih i oborinskih voda, u što ulažemo gotovo 50 milijuna kuna vlastitih sredstava povrh onih koja su nam odobrena iz fondova EU-a. Paralelno s tim radimo i na unaprjeđenju vodovodnog sustava gdje god je to potrebno te obnovom prometnica i prateće prometne infrastrukture. U planu je za sljedeću godinu na rekonstrukciju cesta utrošiti još oko 28 milijuna kuna, a među najznačajnijim prometnicama koje će se obnoviti su Ulica Jakova Š. od Cezana kao nastavak Ulice Blajburških žrtava te Krešimirova obala u Diklu. U ‘22. radimo planove i projekte za nastavak rekonstrukcije prometnice kroz Vruljicu za Put Dikla. Tu su još i investicije Hrvatskih cesta u rekonstrukciju raskrižja Žmirići, zatim raskrižja Puta Biliga i Hrvatskog sabora te izrada sve potrebne dokumentacije za novu obilaznicu grada Zadra.
Kroz kapitalnu pomoć pratit će se uređenje i izgradnja športskog centra Višnjik, a kao što znate, gradimo i novo Gradsko groblje na predjelu Crnog vrijedno 25 milijuna kuna. Više sredstava nego ikad ulaže se na uređenje i okrupnjavanje gradskih zelenih površina, pa tako uređujemo parkove Vruljicu, Mustapstan i mnogo malih parkova što je put za zeleni Zadar. Na pripremi svih ovih projekata se intenzivno radilo posljednje desetljeće. Njihov dovršetak, vrlo brzo će trajno oplemeniti naš grad, te pozitivno utjecati na ukupni razvoj našeg grada i županije.

Izgradnja vrtića i škola

Pred izbore ste najavljivali izgradnju još novih školskih i vrtićkih objekata. Do kuda ste stigli u realizaciji tih obećanja?
- Svako dijete u Zadru će uskoro imati mjesto u vrtiću i to na najvišoj razini do sada. To ne možete populizmom nego pametnim planiranjem i odgovornim ponašanjem. Neću nabrajati projekte iza nas jer vjerujem da sam zbog njih ponovno dobio povjerenje građana, ali ova i iduća godina će ponovno biti obilježena proširenjem škola i vrtića. Vrtić na Višnjiku se već radi i ta naša namjera da svako dijete bude upisano i da stalno podižemo kvalitetu predškolskog i školskog odgoja je nešto što je dio mog programa koji će biti u svakom prijedlogu proračuna. Nema ništa važnije od toga. Konkretnije to znači da pored vrtića na Višnjiku, u idućoj godini planiramo izgradnju nove OŠ Crvene kuće, novog dječjeg vrtića Pčelica kod Bagata, a radit će se i projektna dokumentacija za novi vrtić na Smiljevcu i u Diklu te projektna dokumentacija za proširenje OŠ Š.K. Benje, OŠ Bartola Kašića i nove osnovne škole u Kožinu.
Međutim, briga za obitelji, djecu i mlade, iako neophodna, ne čini samo izgradnja zgrada, već su tu brojni socijalni i odgojno-obrazovni programi koji to prate. Često me u posljednje vrijeme pitaju za mjeru pomoći za novorođenčad. Obećao sam 35.000 kuna za treće i svako iduće dijete. Mislio sam ozbiljno jer danas više nego ikad treba ozbiljna pomoć roditeljima koji imaju hrabrosti imati više djece.

Uključili građane u izradu proračuna

Na područje Poluotoka naši su građani uvijek posebno osjetljivi. Osim što se radi o staroj gradskoj jezgri, radi se i o pitanju identiteta. Što Grad poduzima na očuvanju i unaprjeđenju života na Poluotoku?
- Nakon višegodišnjih napora konačno je krenula i u tijeku je rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture odnosno nastavak obnove naše rive te Liburnske obale što je kruna dosadašnjih zahvata na uređenju obalnog pojasa u gradu. Također smo krenuli s uređenjem parkiranja u staroj gradskoj jezgri, a uskoro ćemo i po ostalim kvartovima. Svjesni smo da uslijed navale turističke industrije, grad Zadar kao i mnogi povijesni gradovi u Hrvatskoj i Europi, suočavaju se sa zajedničkim problemom održivog upravljanja povijesnom jezgrom i trudimo se odgovoriti na najbolji način i pronaći održivi balans.
Ne možemo se ne dotaknuti novine koju ste uveli u drugoj polovici ove godine, a radi se o projektu Participativnog budžetiranja. Koji je bio Vaš povod za to?
- Nitko bolje ne poznaje potrebe svog kvarta od samih građana, a na koncu sredstva Grada su njihova sredstva. Uključivanjem građana u izradu proračuna namjera nam je bila dati im mogućnost da izravno određuju namjenu dijela proračunskog novca. To je njihovo pravo. A odaziv je za prvi put bio odličan. Pokazalo se da je više od 700 građana poslalo svoje ideje već prvu godinu. Građani žele da ih pitamo i još važnije da ih poslušamo. Idemo se učiti direktnoj demokraciji i ovo je pravi put. Postoje ljudi koji aktivno rade u mjesnim ograncima i ovo je prilika da među svojim susjedima promoviraju i dobiju podršku za ono što smatraju da je najvažnije.

Poruka Zadranima

I ovoga puta, nažalost, zbog epidemije koja još ne posustaje, Dan grada obilježit će se bez tradicionalne svečane sjednice Gradskog vijeća, međutim istaknutim pojedincima ipak će se primjereno uručiti zaslužena Javna priznanja?
- Tako je. Poštujući sve propisane epidemiološke mjere potrudili smo se organizirati im dostojnu svečanost. Ove smo godine imali puno prijavljenih za Javna priznanja što me izuzetno veseli, iako priznanja ne možemo dodijeliti svima. Ta činjenica, a i odabrani ovogodišnji laureati, dokaz su da se i u teškim vremenima, kao što je trenutačno ovo naše, kada nas je prijetnja virusa ograničila i primorala na djelovanje u drugačijim uvjetima, mogu ostvariti vrhunski rezultati. Posebno bih naglasio kako su mladi, usprkos tome što su dosta pogođeni pandemijom, postigli značajne uspjehe na različitim poljima. Dodijelivši im Grbove Grada, želja mi je bila istaknuti njihovu sportsku, znanstvenu, kulturnu i poslovnu vrijednost te ih potaknuti na daljnje stvaralaštvo.
Koju biste poruku povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana uputili građanima, ali i ostalim akterima na aktualnoj zadarskoj političkoj sceni čije se odluke dotiču svih nas?
- Idemo završiti započeto i vidjeti imamo li svi skupa zrelosti da sve funkcionira, a ne da budemo grad slučaj ili cirkus kao neki u okruženju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Zašto? Danas je u našem gradu "slavlje", vladajući slave Dan grada, položili su vijenac poginulim braniteljima , na naše Partizane su zaboravili. Žalosno i jadno. Da nije bilo naših Partizana i Tita , GRAD ZADAR NEBI BIO NAŠ HRVATSKI. Gospodo vladajući sram vas bilo!