»Našem gradu uručujemo veliki buket od 232 naslova knjiga«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izložba »Izdavaštvo na zadarskom području 2020.-2021.«
Autor: 
Nadam se da će i ova izložba, osim što temeljno pruža uvid u izdavačku produkciju zadarskog područja, doprinijeti i razvoju kulture čitanja. Ona pruža uvid u zadarsko izdavaštvo i mogućnost odabira vrste. Izložbi se može pristupiti i razgledati je i virtualno, navela je Senkić-Klapan
Vedran SITNICA
Kulturno stvaralaštvo zadarskog kraja ne jenjava ni u ovim izazovnim vremenima

Izložba »Izdavaštvo na zadarskom području 2020.-2021.« otvorena je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice, u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.
Izložen je izbor izdanja omeđenih i serijskih publikacija, audiovizualne građe izdavača s područja Zadarske županije te plakata društvenih, kulturnih i sportskih događanja u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Živa nakladnička aktivnost

Zbog trenutačne epidemiološke situacije uzrokovane virusom SARS CoV-2 službenog otvorenja izložbe nije bilo, ali se izložba, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, može razgledati ponedjeljkom od 10,00 do 12,00 sati te utorkom i četvrtkom od 17,00 do 19,00 sati do 30. studenoga 2021.
Znanstvena knjižnica Zadar je pripremila i virtualnu izložbu »Izdavaštvo na zadarskom području 2020.-2021.« koja se može pogledati na njihovoj mrežnoj stranici, kao i katalog izložbe.
Izložba je organizirana poveznicama i podijeljena u nekoliko cjelina: knjige, serijske publikacije, audiovizualna građa, plakati i sitni tisak. Knjige, serijske publikacije i audiovizualna građa organizirani su po nakladnicima, gdje svaki nakladnik predstavlja svoje naslove koji su povezani s kataložnim zapisom građe gdje se mogu naći podaci ako se građa želi posuditi. Plakati su organizirani po mjesecima prema datumu događanja te je predstavljen izbor iz sitnog tiska.
V. d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar, Marijana Senkić-Klapan istaknula je da ova zadarska manifestacija svjedoči o živoj nakladničkoj aktivnosti zadarskih autora i izdavača, a objedinjuje i Godinu čitanja i Mjesec hrvatske knjige.

Hram pisane riječi

- U posljednje vrijeme, suočeni s izazovima po zdravlje pojedinca i društva, svima nam je potreban odmak od realnosti. Toliko potrebnu antistres terapiju pruža nam knjiga. Nadam se da će i ova Izložba, osim što temeljno pruža uvid u izdavačku produkciju zadarskog područja, doprinijeti i razvoju kulture čitanja. Ona pruža uvid u zadarsko izdavaštvo i mogućnost odabira vrste. Izložbi se može pristupiti i razgledati je i virtualno. A naš doprinos da se odupremo potpunoj virtualizaciji svijeta u kojem živimo je mogućnost da izložbu razgledate i u uobičajenom, stvarnom izdanju u Izložbenoj dvorani uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, navela je Senkić-Klapan.
Zahvalila je svima koji su doprinijeli da zadarsko izdavaštvo zadrži zavidni nivo u nacionalnom okviru.
- Hvala i mojim kolegama knjižničarima za neumorno prikupljanje zadarske izdavačke produkcije tijekom protekle godine, za potporu izdavačima u vidu izrade CIP zapisa kao i za postavljanje ove izložbe i izrade pratećeg biltena. Vjerujem da će nam biti zahvalne i generacije koje dolaze jer će u ovom hramu pisane riječi imati uvid u kulturno stvaralaštvo zadarskog kraja koje ne jenjava ni u ovim izazovnim vremenima. Radujemo se posjetiteljima, a našem gradu uručujemo veliki buket od 232 naslova knjiga i preko 50 naslova serijskih publikacija i ostale knjižnične građe, zaključila je Senkić-Klapan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno