Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sanader odbija izručenje?

23.12.2010. 23:00
Sanader odbija izručenje?


Na pitanja austrijskih državnih odvjetnika, Ivo Sanader odgovarao je kratko, očito nepripremljen, pa je zatražio novo svjedočenje koje će najvjerojatnije biti u siječnju


Nakon javnog ispitivanja video vezom između  pritvora u Salzburgu i istražnog  povjerenstva za slučaj Hypo  banke u Klagenfurtu, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odgovarao je jučer video vezom i  na pitanja istražitelja austrijskog državnog odvjetništva za  korupciju u Beču, pred kojim je  Sanader osumnjičen za pranje  novca. Za razliku od parlamentarnog, pravosudni proces protiv Sanadera odvija se iza zatvorenih vrata i austrijsko državno odvjetništvo ne želi otkrivati  detalje iz istrage.
Kako doznajemo od glasnogovornika državnog odvjetništva za korupciju i državnog  odvjetnika Friedricha Königa,  ispitivanje Sanadera trajalo je  sat vremena. Sanader je zanijekao sudjelovanje u bilo kakvom pranju novca za koje ga  terete, tvrdeći kako je nevin.
“Obiteljski”  suosumnjičenik
Međutim, Sanaderovi odgovori na pitanja austrijskih  državnih odvjetnika bili su  kratki, tako da je sam Sanader  zatražio još jedan termin za  dodatno ispitivanje, kako bi se  mogao bolje pripremiti. Sljedeće ispitivanje održat će se u  siječnju, najvjerojatnije ponovno video vezom.
Glasnogovornik König potvrđuje kako Sanader zajedno  s još dvije osobe ima status  osumnjičenika, ali nije želio  otkriti njihov identitet – niti  ime tirolske banke u kojoj su  otvoreni Sanaderovi austrijski  računi – potvrdivši samo kako  je jedna od osumnjičenih osoba u rodbinskoj vezi sa Sanaderom.
U Hrvatskoj se spekulira da  je Sanaderov “obiteljski” suosumnjičenik njegov brat Miroslav ili punac Ivo Šarić, na  čije je ime navodno otvoren  jedan sporni račun.
Austrijsko državno odvjetništvo za korupciju želi i ostale  osumnjičenike ispitati, iako je  König svjestan kako to neće  biti moguće obaviti tako brzo  kao što je bilo moguće ispitati  Sanadera, koji je u austrijskom pritvoru, iz čega se može  zaključiti kako se Sanaderovi  suosumnjičenici nalaze u Hrvatskoj.
Odgođena ekstradicija
Austrijski postupak protiv  Sanadera, koji je u Austriji  osumnjičen ali ne i optužen,  za austrijsko pravosuđe ima  prioritet u odnosu na hrvatski  predmet protiv Sanadera. Budući da Austrija odlučuje o  Sanaderovom izručenju Hrvatskoj, ekstradicija bivšeg  premijera time je dodatno zakomplicirana i odgođena na  neodređen rok.
Stoga su moguća tri scenarija: prvi po kojem će Austrija prva provesti postupak  protiv Sanadera zbog pranja  novca, drugi prema kojem će  Austrijanci prepustiti Hrvatskoj procesuiranje “svojih” optužbi protiv Sanadera, i treći,  po kojem bi Austrijanci privremeno zamrznuli svoj postupak protiv Sanadera, koji  bi, uz precizan dogovor Beča i  Zagreba, bio izručen Hrvatskoj, uz obvezu naknadnog  procesuiranja Sanaderove  austrijske optužnice.
U ponedjeljak se očekuje  nova konferencija za novinare  glasnogovornice državnog odvjetništva u Salzburgu Barbare Feichtinger, na kojoj će  konačno biti objavljena Sanaderova odluka želi li biti  izručen Hrvatskoj ili će se tome protiviti. Prema neslužbenim informacijama, Sanader  će odbiti izručenje.
 


Austrijski mediji pozorno prate slučaj “spektakl”




Austrijski mediji opširno izvještavaju o prekjučerašnjem Sanaderovom  svjedočenju pred povjerenstvom za Hypo banku u Klagenfurtu, koje je, kako  javljaju austrijski mediji, izazvalo medijsku oluju u Austriji, a austrijska  televizija nazvala ga je “spektakularnim”.
Krone Zeitung, najčitaniji austrijski list, naglasak stavlja na često  Sanaderovo “gubljenje pamćenja”, zbog mnogih stvari kojih se nije mogao  sjetiti.
Wirtschaftblat pak primjećuje kako Sanadera nitko nije pitao odakle mu  skupocjena kolekcija satova, a Austrijanci se bave i Sanaderovim odnosom  s bavarskim poglavarom Stoiberom, kao i s pokojnim koruškim poglavarom  Jörgom Haiderom.