Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAJRIBOLOVCI PROGLAŠENI BEZ ŠUŠURA I FEŠTE OD BAKALARA Grand prix Ninu Jukiću, a Najpothvat Ivi Mokoviću

24.12.2020. 10:10


Isto mjesto ista svečanost, a ipak sve različito. Pogotovo ozračje. Neusporedivo sa onim prijašnjih godina kada se na Vitrenjaku, na terasi i restoranu JK Uskok okupilo „pola Grada“ da bi nazočili proglašenju najuspješnijih ribolovaca Zadra i Zadarske županije, družili se na našoj  Fešti od bakalara uz sve  bolja ravnokotarska vina i pjesmu Zorana Jelenkovića.
Ove godine ništa od toga. Ipak, proglašenje smo održali, naravno u skladu sa epidemiološkom situacijom. Došli su samo pobjednici i uzvanici koji su im uručili priznaja.
Nikad bolji ulovi
-Nikad bolji ulovi, a nikad skromnija svečanost proglašenja. Ali,  što se ne može izbjeći mora se prihvatiti pa i ovaj režim koji nam je nametnula korona, rekao je Nedjeljko Jusup, osnivač i prvi glavni urednik Zadarskog lista. Uz čestitke pobjednicima Jusup je izrazio nadu da će se naći učinkovit lijek protiv Covida-19 i da ćemo već dogodine na ovim istom mjestu proglašenje najuspješnijih ribolovaca Zadarske županije proslaviti na pravi način. – Najmanje dvostruko svečanije nego prijašnjih godina. Nadoknadit ćemo propušteno, rekao je Jusup. On je posjetio kako je prije 16 godina pokrenut prilog Plodovi zemlje i mora, a u sklopu njega i akcija Najulov godine.
-Plodove smo pokrenuli s ciljem da povezujemo znanost, struku i praksu u ribarstvu i poljodjelstvu, a akciju Najulov da populariziramo športski ribolov, ali i odgovoran odnos prema moru, istaknuo je Jusup i dodao: – Naši ribolovci su i ove godine, unatoč koroni, potvrdili da u našem moru ima ribe i da je oni znaju uloviti. Bilo je ulova kakve ni Hemingway ne bi uspio opisati, rekao je Jusup.


Mali čovjek nadvlada veliku ribu
Uz čestitke svima za Božićne blagdane i uspjeh u novoj godini ribolovcima je posebno poželio mirno more i pune jacere. Najulov se nastavlja jer, kako je rekao, ovo je jedna od rijetkih akcija, a i životnih situacija u kojima mali čovjek može nadvladati veliku ribu.
Prigodnim riječima  okupljenima se obratio i župan  Božidar Longin. Ni on nije štedio riječi hvale za prilog no i za  samu novinu za koju je ustvrdio da je novina koja se ima  čime podičiti i iza koje stoji i  Županija. Prvi čovjek Zadarske  županije u svom je izlaganju  izdvojio i nekoliko kapitalnih  županijskih projekata vezanih  za ribolov, posebice ribarsko- logistički centar  u Gaženici,  jedinstvenu lokacija  tog profila s obe strane Jadrana, istanuo je  Longin.
Nakon "govorancije" slijedila je dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim ribolovcima. Počelo se od najvećih riba.


Priznanja za ulovljene najribe
NAJZUBACA – Ribljeg cara teškog 11,68 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao sa 1983 boda, ulovio je Dino Bjalo . Priznanje mu je  uručio Denis Barić predsjednik Udruge Otočnog sabora.
NAJBRANCINA –  tog lukavog princa mora od 10,6 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao sa 1766 bodova ulovio je Ivica Smolić . Plaketu  mu je uručio  Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra.
NAJLICU – Morsku ratnicu, pravog gladijatora mora tešku 27 kg koju je ocjenjivački sud bodovao sa 1800 bodova ulovio je Toni Kršulović, a priznanje je  uručio Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.
NAJLIGNJU – Tu poslasticu mora tešku čak 2.08 kg koju je ocjenjivački sud bodovao sa 1866 bodova, ulovio je Ivan Krpeta, a priznanje  mu je uručio magistar  agronomije  Marijan Tomac, dugogodišnji stručni suradnik suradnik Plodova zemlje i mora.




Ribarsko srce i Najpothvat
Nakon priznanja za najveće ribe uslijedilo je proglašenje u kategorijama Ribarsko srce i Najpothvat.
RIBARSKO SRCE – Ulov kojim je osovojeno Ribarsko srce bila je riba teška 1,33 kilograma i duga jedan metar. I premda je imala sve što riba treba imati nije imala hrvatski naziv jer je u pitanju bila za naše more nova vrsta Tylosurus acus. Nagradu je osvojio ribolovac koji zapravo tek započinje svoju ribolovnu karijeru Ivan Pribilović. Priznanje za ovaj nesvakidašnji ulov mladom Pribiloviću uručio je Stjepan Vučemilović, poznati zadarski projektant i višestruko nagrađivani vinar.
NAJPOTHVAT – Priznanje je osvojeno tehnikom inchiku kojom je nakon duge i neizvjesne borbe izvučena grdobina teška 20 kilograma.
Taj spretni i sretni ribolovac je Ivo Moković iz Zapuntela. Pasionirani ribolovac je  ovaj ulov ostvario u svom osmom desetljeću života.  Nagradu je primio  iz ruku proslavljenog  ribolovca i velikana panule Joška Radmana.


Najulov i Grand  prix
Nakon Ribarskog srca i Najulova, voditeljski par Vesna Benić i Boris Bulić najavili su dodjelu glavnih nagrada ovogodišnjeg natječaja – Najulov i Grand prix.
Ocjenjivački sud je analizirajući bodovnu listu utvrdio sljedeći redoslijed.
U kategoriji Najulov, treće  mjesto, sa ulovom lignje teške  2,08 kilograma i vrijedne 1866 bodova, osvojio je Ivan Krpeta. Priznanje mu je dodjelio Daniel Segarić ,  pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.
Drugo mjesto u ovoj kategoriji je odnio zubatac težak 11,68 kilograma i vrijedan 1983 boda kojega  je ulovio Dino Bajlo koji nije krio zadovoljstvo dok  je primao priznanje iz ruku Božidara Longina, župana  Zadarske županije.
Šećer dolazi na kraju.  Prvo mjesto  u kategoriji Najulov 2020., s ulovom tabinje teške impresivnih 4,3 kilograma i vrijedne 2388 bodova osvojio je Nino Jukić. Njemu pripada i Gand prix.
Plaketu ovogodišnjem šampionu uručila je  Tajana Jusup  direktorica  marketinga Zadarskog lista.
Pobjedniku vanbrodski motor  vrijedan 10.421 kunu
A,  vanbrodski  motor YAMAHU, dar Zadarskog lista, vrijedan 10.421 kunu, uručila je dr. sc. Jasna Rumora direktorica Zadaskog lista. Uz čestitke Ninu Jukiću i  svim ribolovcima koji su sudjelovali u našoj akciji direktorica Rumora je poželjela puno sreće i još bolje ulove u idućoj godini. 
– Najulov i Plodovi zemlje i  mora idu dalje. Znam i uvjerena  sam  da će se Zadarski list nastaviti razvijati jer je u 26 godina  svoga postojanja postao nezaobilaznom sastavnicom kulturnog identiteta Grada i Županije, rekla je direktorica  Rumora , uz najbolje želje za  Božićne blagdane i Novu 2021.  godinu.
A iduće godine, ako ne bude korone,  feštat ćemo "sve u šesnaest". Biće bakalara, ravnokotarskih vina i druženja uz pjesmu Zorana Jelenkovića. Kao što je bilo svih godine prije ove kada se na svečanosti proglašenja najribolovaca znalo okupiti „pola Grada“ i masu ljubitelja sportskog ribolova iz cijele Zadarske županije.
Jer, kako reče Jusup, Najulov Plodova zemlje i mora je jedina akcija, a i životna situacija u kojoj mali čovjek nadvladava veliku ribu.


NINO JUKIĆ, ŠAMPION NAJULOVA 2020


Slatke muke sa tri pente
Ove je godine u natječaju za Najulov kategoriji Najulov prvo mjesto i prestižnu nagradu Grand Prix u obliku vanbrodskog motora Yamaha odnio Nino Jukić s ulovom tabinje teške 4,3 kilograma i vrijedne 2388,88 bodova.
Ta je nagrada došla više nego u prave ruke jer je Nino istinski zaljubljenik u more, okićen brojim trofejima kako ribljim tako i onima osvojenima na sportskoribolovnim natjecanjima sa kojih je sakupio cijelu hrpu priznanja, pehara i medalja, među kojima je svjetsko zlato.
A odnedavno je Nino ponosni vlasnik novog broda Mareta 525 iz renomirane produkcije David Marine. Tako je njegov novi brod sa dvije pente u more porinut prije ravno deset dana.
Naravno, da je bilo znati pa kupiti samo jednu pentu… No to su slatke muke s kojima će Nino sigurno znati izaći na kraj.
– Ne znam što da kažem… Nadao sam se da će mi tabinja donijeti neko priznanje, ali baš pentu, to nisam očekivao. A to što već imam dvije, mislim da i nije neki problem jer od viška glava nikada ne boli… – uz široki osmjeh nam je rekao uvijek dobro raspoloženi i nasmijani Nino.
B.B.


Ulovi i ocijenjivanje
Ove su se godine natječaju odazvala 42 natjecatelja. Ukupno je ostvareno 51 ulova ukupne težine 379,075 kilograma od čega je 362,9 kilograma bila riba, a 16,175 kilograma su bili glavonošci.
Pa iako su neki ulovi već polovicom natječaja iskočili u prvi plan, neizvjesnosti je bilo do posljednjeg trena.
Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Ante Kolega, dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris Bulić te urednik Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup imali su pune ruke posla u pažljivom selektiranju, još pažljivijem bodovanju i formiranju plasmanskih lista.
Nakon detaljnog višekratnog pregleda svih prijavljenih ulova i izračuna bodova, ovaj je sud odredio pobjednike ovogodišnjeg natječaja


BOŽIDAR LONGIN: Ribarske luke i Kalima i Gaženici jamstvo razvoja ribarstva
Sudjelujući na skromnoj svečanosti  proglašenja najboljih ribolovaca župan zadarski Božidar Longin izrazio je svoje  zadovoljstvo, prije svega kao zaljubljenik u more, što je, kako reče,  tradicija izbora najboljih ribolovaca koju provodi Zadarski list i ove godine nastavljena, unatoč svim problemima koje nam je donijela godina na zalasku.
To je važna i značajna tradicija, i svakako treba pohvaliti djelatnike i upravu Zadarskog lista, poglavito urednika priloga 'Plodovi zemlje i mora' Nedjeljka Jusupa, jer su uspješno održali tradiciju svih ovih godina. 
Iza nas je jedna uistinu čudna godina, u kojoj smo se svi skupa suočili s nečim potpuno novim.
Prošli smo i rat, i poraće, i elementarne nepogode, ali epidemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti.
Zahvaljujem našim građanima na odgovornom ponašanju te ih pozivam na strpljenje i solidarnost kako bismo svi skupa lakše prebrodili pandemiju koronavirusa.
No, unatoč svim izazovima s kojima smo se susreli ove godine, projekti u Zadarskoj županiji nisu stali i na to smo ponosni.
Uz ribolovce koji se svakodnevno dokazuju svojim ulovima, što svjedoče i ova današnja priznanja, veliku ulogu u gospodarstvu Zadarske županije imaju i ribari te s razlogom nosimo naziv najribarskije županije. Ponosan sam što mogu reći da su prije nekoliko dana završeni radovi na ribarskoj luci u Kalima, a vrlo dobro napreduju i radovi na ribarskoj luci u Gaženici.
Te dvije ribarske luke, uz još jednu u Biogradu koja je u fazi projektiranja, jamstvo su daljnjeg razvoja ribarstva u našoj županiji i sasvim sigurno će biti najmodernije luke s obje strane Jadrana.
Uz čestitke svim nagrađenima, koristim ovu prigodu kako bi svima vama, vašim obiteljima poželio sretan i blagoslovljen Božić te puno sretniju i zdraviju novu 2021. godinu, poručio je Božidara Longin, župan Zadarske županije.