Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U privlački porat uplovit će uspješna sezona

Autor: Jurica Predovan

24.01.2008. 23:00
U privlački porat uplovit će uspješna sezona


Od kapitalnih projekata ističu se: rješenje zaobilaznice u smjeru Vira, uređenje glavnog porta, sanacija obale u Sabunikama za koju će izdvojiti oko 1,000.000 kuna, izrada projektne dokumentacije za kapelicu i vrtić, izrada smeđe signalizacije te nastavak radova na asfaltiranju
Ovogodišnji proračun Općine Privlaka iznosi 20,120.500 kuna te za ovu godinu imaju velike planove. Za komunalnu infrastrukturu planiraju izdvojiti oko 14,500.000 kuna, a sredstva misle utrošiti za tri projekta koja su od velike važnosti za ovaj kraj. Od kapitalnih projekata ističu se: rješenje zaobilaznice u smjeru Vira, uređenje glavnog porta, sanacija obale u Sabunikama za koju će izdvojiti oko 1,000.000 kuna, izrada projektne dokumentacije za kapelicu i vrtić, izrada smeđe signalizacije te nastavak brojnih radova od asfaltiranja ulica i izgradnja šetnice uz obalu.
Smeđa signalizacija 400 tisuća kuna Na izradu projektne dokumentacije planiraju iz proračunskih sredstava izdvojiti 2,510.000 kuna, za održavanje komunalne infrastrukture 3,557.000 kuna. Ove godine za društvene djelatnosti ide 349.000 kuna, a za socijalnu skrb 240.000 kuna, dok 500.000 kuna ide za troškove katastarske izmjere zemljišta.U razgovoru s načelnikom Općine Privlaka Kažom Kolanovićem doznajemo kako se već duže vrijeme priča o projektu zaobilaznice Privlake te je, kako i sam kaže, došlo vrijeme da započnu radovi. Kolanović je kazao kako je ishođena sva potrebna dokumentacija i kako se projekt nalazi na javnom uvidu u Zadru te bi radovi trebali započeti sredinom ožujka. Projektom je obuhvaćena kompletna infrastruktura od postavljanja struje, vode, odvodnih i kanalizacijskih cijevi kao i svi potrebni sadržaji koji su u skladu s propisima struke. – Težimo razvoju nautičkog turizma, a to je zajedno s poljoprivrednom djelatnošću jedna od glavnih grana koje nose razvoj cijelog mjesta, kaže Kolanović, dodajući kako će ove godine realizirati i projekt postavljanja tzv. smeđe signalizacije za koju planiraju izdvojiti 400.000 kuna te time doprinijeti još boljem izgledu mjesta.– Već duže vrijeme radimo na izradi projektne dokumentacije za izgradnju kapelice u groblju te na izboru lokaliteta za izgradnju dječjeg vrtića. Dosadašnji prostor u kojem djeluje dječji vrtić nije adekvatan te smo razmišljali o rješenju tog problema kao i o potrebi izgradnje sportsko-rekreacijskog centra za koji sam dao obećanje mještanima. Ove godine mislimo izraditi tribine koje ćemo nadograditi i trebali bismo ove godine završiti s kompletnim radovima. Predvidjeli smo sredstva od 600.000 kuna te mislim kako ćemo realizirati sve ono što smo zamislili. Također, imamo u planu i postavljanje reflektora što bi omogućilo treninge i održavanje utakmica pod svjetlima, pojašnjava Kolanović.Ovogodišnji proračun iznosi nešto više od 20,000.000 kuna, a uz realni privlački proračun koji iznosi oko 6,000.000 kuna, ubrojena su sredstva od prodanog zemljišta koje je predviđeno za izgradnju stambeno turističkog naselja. Sredstva su uvrštena u proračun koji će pratiti općinske investicije. Radovi koji će se izvoditi na zaobilaznici kao i na sanaciji privlačkog porta i prokopu gaza, financirat će se od sredstava koje će izdvojiti Ministarstvo mora, prometa i razvitka te općinski proračun neće biti opterećen troškovima.
Tri kilometra šetnice – Do sada smo postavili oko 55 kilometara asfaltne podloge, a ove godine planiramo završiti ulice koje do sada nisu bile asfaltirane te planiramo utrošiti oko 800.000 kuna za izvođenje tih radova. Napomenuo bih da smo do sada izradili oko 3.000 metara šetnice te sada nastavljamo s radovima kako bismo sezonu dočekali što spremniji. Izvedeni su radovi na kabliranju te nam sada ostaje postavljanje rasvjetnih tijela, a time ćemo prikladno poboljšati izgled obale. Podnijeli smo zahtjev za lokacijsku dozvolu kako bismo dobili sve potrebne dokumente za postavljanje rasvjete te vjerujem da će ove godine biti završeni svi radovi koje smo započeli, ističe Kolanović.Od većih projekata načelnik izdvaja onaj na kojem se radi već duže vrijeme, a odnosi se na katastarsku izmjeru cijelog mjesta, gdje će se po završetku izmjere kvalitetno riješiti imovinskopravni odnosi. Također je kazao kako se radi na uređenju jednog dijela groblja.Uskoro se nastavlja s radovima na vodovodnom pravcu koji ide u smjeru Vira, a kako kaže načelnik Kolanović, vjeruje da će samim time i Privlaka dobiti još bolju opskrbu vodom u ljetnim mjesecima kao i adekvatno rješenje pitanja vodoopskrbe na području otoka Vira.Što se tiče rješavanja građevinskih dozvola sukladno promjeni i stupanju na snagu novog zakona, Kolanović je rekao kako misli da bi ured za izdavanje građevinskih dozvola trebao puno brže izdavati dozvole, dodajući kako na svom području imaju preko 200 zahtjeva te bi samim time i općinski proračun bio puniji. Kazao je kako će problema još uvijek biti, a ako se oformi ured koji će pokrivati područje Grada Nina, Općine Vir, Općine Vrsi te Općine Privlaka, zahtjevi građanima mogli bi biti rješavani u kraćem roku.Važne projekti za Općinu Privlaka nastojat će se ostvariti ove godine, a ako je suditi po dosadašnjem radu općinskih vlasti, za očekivati je da će projekti biti realizirani u skladu s planiranim. Ulaganjem oko 24,000.000 kuna u privlački porat mjesto će dobiti ljepši izgled, a turizam bolju ponudu. Prioritet nam je bavljenje turizmom i maksimalno podržavamo projekte i prijedloge TZ Općine Privlaka te ćemo uložiti velike napore u uređenje plaža, iako smo po tom pitanju jako puno napravili. Prije deset godina zabilježili smo oko 50.000 noćenja, a već prošle sezone ostvarili smo preko 215.000 noćenja te smatram da je to veliki uspon koji nije slučajno došao. Za postizanje ovakvih rezultata isključivo su zaslužni ljudi i rad koji smo sve ove godine ulagali kako bi naši gosti bili što zadovoljniji. Trebalo bi još poraditi na uređenju okućnica, vrtova, apartmana, a za cilj imamo kontinuirano bogaćenje turističkih sadržaja, zaključuje načelnik Kolanović.