Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hoće li dječak moći vidjeti na ozlijeđeno oko?

Autor: Suzana Bandić

24.01.2009. 23:00
Hoće li dječak moći vidjeti na ozlijeđeno oko?


Desetogodišnji Josip Matošić iz mjesta Popovići teško se ozlijedio uslijed eksplozije petarde. Ozlijeđena mu je šaka, amputiran vršak palca lijeve ruke, zadobio je prijelom donjeg članka lijevog palca kao i tešku ozljedu lijevog oka
Josip Matošić (10) iz mjesta Popovići nedaleko od Benkovca još uvijek se nalazi na oporavku u zadarskoj Općoj bolnici, nakon što se u subotu teško ozlijedio petardom koju je sam aktivirao u neposrednoj blizini obiteljske kuće.
Naime, dječak je uslijed eksplozije takozvane “magnumke”, koju mu je dao 28-godišnji mentalno bolestan susjed B. Č., ostao bez vrška palca lijeve ruke, teško mu je opečen dlan, a osim toga nesretni je dječak ozlijedio lijevo oko te se još uvijek ne zna hoće li nakon oporavka moći vidjeti na to oko. Nakon pružene prve pomoći i sanacije rana u benkovačkoj Hitnoj medicinskoj pomoći, dječak je prevezen u zadarsku Opću bolnicu gdje mu je oko operirano te je zadržan na liječenju.
Dječaku je petarda pukla u ruci
Dječak je prije nemilog incidenta bio u kući s majkom Nadom (46), ocem Svetom (53) i bratom Antom, starim svega sedam mjeseci. Njegove starije sestre Martina (14) i Ivana (11) u to su vrijeme čuvale koze na ispaši, a plan je bio da im se poslije ručka pridruži i Josip s ocem.
Negdje oko 12.30 sati Josip je majci rekao da ide malo vani ispred kuće, a samo pet minuta potom začula se eksplozija.
– Sjedila sam u fotelji kada je nešto puklo iza kuće. Stresla sam se i odmah istrčala vani da vidim što se dogodilo, a onda sam čula Josipa kako jauče. Ugledala sam ga tu pred kućnim vratima krvave ruke i glave. Išao je prema meni i govorio mi da je ostao bez ruke i očiju. U tom trenutku noge su mi se oduzele. Za sebe nisam znala. Samo sam zavriskala mužu da mi dođe u pomoć. Uhvatila sam Josipa za tu ruku da mu manje krvari i uvela ga u kuću, a iz lijevog oka mu je tekla krv. Nije mogao ni plakati, jadno moje dijete, sav se ukočio – ispričala je jučer još uvijek vidno potresena dječakova majka Nada.
Otac Sveto u to je vrijeme drijemao na kauču, kako to i inače običava prije ručka. Nije niti slutio da bi se moglo dogoditi išta slično jer on, kako nam je rekao, Josipu nije kupovao petarde niti mu je dopuštao da ih pali.
Kad je vidio o čemu je riječ Sveto se odmah sa sinom uputio prema Benkovcu po liječničku pomoć. S ozlijeđenim dječakom je krenuo pješke jer ne posjeduje automobil, a nitko od susjeda u trenutku nesreće nije bio kući.
Srećom, nakon svega 10-ak minuta naišao je rođak jednog od susjeda te ih prevezao do Benkovca. Tamo su mu sanirali ranu, a potom su ga žurno zbog teške ozljede oka vozilom Hitne medicinske pomoći prevezli u Opću bolnicu Zadar.
Neizvjesna sudbina lijevog oka
Liječnik Samir Čanović rekao je kako se radi o izrazito teškoj ozljedi, odnosno o puknuću oka koje se ispunilo krvlju. Nije htio davati daljnje prognoze niti spekulirati o mogućem ishodu već je samo kratko prokomentirao kako je stanje neizvjesno. Dodao je kako će oporavak teći sporo te da će se stoga tek kroz nekoliko dana znati hoće li dječaku ostati trajna oštećenja na oku i na kraju hoće li uopće moći vidjeti na ozlijeđeno oko.
Upravo od tako kobnog ishoda strahuju dječakovi majka Nada i otac Sveto.
– Naš Josip je “živo” dijete, ali mu nikada nismo davali da se igra petardama. Izuzetak je bio za Božić. Tad sam mu kupio kutijicu onih sitnih petardi što ih zovu “ćićoline” i mogao ih je paliti samo uz moj nadzor. Imamo četvero djece i pazimo ih ko oči u glavi. Sve smo podredili njima i onda se dogodi ovako nešto – rekao je dječakov otac Sveto, dodajući kako će zbog ovog događaja tužiti Branimira Čirjaka, odnosno njegove roditelje koji su mu skrbnici s obzirom na to da on ima psihički poremećaj, jer je on njegovom sinu dao petarde, i to “magnumke” koje su inače ilegalne. – To neće stati na ovome. Tko zna što će nam sad biti sa sinom. Otkinuto mu je pola palca, svi su mu prsti opečeni, a na sredini dlana mu je nastala rupa od eksplozije. O oku da i ne govorim – ogorčeno je govorio otac Sveto, a njegova supruga Nada pojasnila je kako ne zna što će bude li dječaku potrebno liječenje izvan grada ili kakva zahtjevnija operacija.
– Suprug mi ne radi nigdje, a ja radim samo pola satnice tu u školi kao čistačica. Dobijem svega 1.400 kuna. Uz to imamo još nešto dječjeg doplatka i to nam je sve. Od toga živimo naš šestero – rekla je Nada Matošić.
Inače, Nada i njen suprug Sveto sudionici su Domovinskog rata. Sveto se u Hrvatsku vojsku uključio na samom početku. Ostao je sve do kraja, odnosno punih pet godina, dok je Nada bila tri godine. Niti jedno od njih nema vojnu mirovinu, niti ikakvu pomoć ili braniteljske privilegije.


 DJEČAK TREBA POMOĆ


Desetogodišnji Josip oporavlja se u zadarskoj bolnici i čeka ishod liječenja. Naime, još je uvijek neizvjesno hoće li na ozlijeđeno oko moći vidjeti. Njegova majka i otac ne mogu ostati uz njega u bolnici kako bi mu pružili utjehu i pomoć jer nemaju novca za platiti boravak. Osim toga, oni ne posjeduju niti automobil pa su ovisni o pomoći i dobroj volji susjeda da ih prevezu do Zadra u posjet sinu. Ova topla i skromna šesteročlana obitelj živi od svega 2.000 kuna mjesečno.
Svi oni koji mogu i žele pomoći Josipu i njegovim roditeljima mogu to učiniti uplatom na račun kod Hrvatske poštanske banke: Nada Matošić – 3207844787.