Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hvala uime svih nas koji uživamo slobodu

Autor: Ines Grbić

24.01.2009. 23:00
Hvala uime svih nas koji uživamo slobodu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



A mi smo na ovoj svetoj planini, koja je samo u proteklom ratu odnijela 50 života, uzdignute glave još više od nje, jer smo ponosni i želimo da se zna što smo mi to radili prije 16 godina i zbog čega smo tu, poručio je don Pavao Šindija, župnik Zemunika na misi u crkvi Sv. Frane u Podpragu


Obilježavanje šesnaeste obljetnice vojno-redarstvene oslobodilačke akcije “Maslenica”, koja se ove godine doržava pod geslom “Ne zaboravimo…”, u subotu je nastavljeno polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Kašiću i Islamu Latinskom, kod Zelenoga hrasta. Vijence je u ime Vlade RH položio ministar Božidar Kalmeta, zatim saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, zadarski župan Stipe Zrilić, predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić, gradonačelnik Zadra Živko Kolega i dogradonačelnik Dražen Grgurović, predstavnici jedinica lokalne samouprave, članovi obitelji poginulih branitelja, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata uz nazočnost brojnih mještana zadarskoga kraja.
Misa zahvale
Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulima, uslijedila je misa u crkvi Sv. Frane u Podpragu na području općine Jasenice koju je predvodio zemunički župnik don Pavao Šindija, uz koncelebraciju desetak svećenika s područja Nadbiskupije zadarske. Okupili su se i brojni vojnici i redarstvenici iz cijele Hrvatske, predstavnici lokalnih vlasti i saborski zastupnici te mnogi poštovatelji domovinske žrtve.
– Nema vlasti koja vas može osramotiti u srcima ljudi. Europa, NATO i svijet nisu vrijedni nijednog od vas, taman ostali sami i najsiromašniji na svijetu. Vaša vas Crkva voli, poštuje i nikad vam neće okrenuti leđa. I dalje smo zajedno u ljubavi prema narodu i domovini, poručio je braniteljima don Pavao Šindija, istaknuvši:
– Ne postoji sila i vlast koja će nas razdvojiti. Duboko ste u našim srcima i molimo za vaše živote. I hvala vam uime svih nas koji uživamo slobodu koju ste nam dali. Misom zahvaljujemo za velike darove, domovinu i slobodu i za ljude koji su nam omogućili slobodu, rekao je don Pavao, dodavši da je sve pristigle na Velebit okupila ljubav prema onima koji su se za nas borili.
– Ponosni smo što pripadamo narodu koji je bio spreman sam izboriti svoju slobodu, bez ičije pomoći, zahvaljujući svojoj ljubavi i hrabrosti, poručio je don Pavao i ohrabrio branitelje tragom naviještene Božje riječi o trpljenju pravednika.
– Ako biste morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama. Ako bi vas progonili i zastrašivali, nemojte se prestrašiti. Gospodin neka bude u vašem srcu. Tko se nadao da ćemo samo nekoliko godina nakon završetka rata morati objašnjavati i opravdavati se što i zašto slavimo ili da ćemo se morati stidjeti zbog onog što smo bili prije 15 godina. A mi smo na ovoj svetoj planini, koja je samo u proteklom ratu odnijela 50 života, uzdignute glave još više od nje, jer smo ponosni i želimo da se zna što smo mi to radili prije 16 godina i zbog čega smo tu. Nema ljepšeg nego kad čovjek odluči svoj život dati za drugog. Jer tako je Isus činio i to nam pokazao. Isus je umro da bismo mi živjeli. Blago onome koji tako čini. Nema ljepšeg načina pokazati ljubav prema nekome nego reći ‘Ja ću umrijeti da ti živiš’, rekao je don Pavao, dodavši da se slavljenjem mise na Velebitu svjedoči “Mi živimo evanđelje.” Na Velebitu bez straha odgovaramo onima koji pitaju zašto i čemu obilježavati akciju Maslenica: “Zahvaljujemo onome koji je dao život za nas.”
Ako vas progone, budite ponosni
Don Pavao je upozorio i na sljedeće:
– Događa se, nažalost, da vam kažu da ono što ste radili nije bilo na korist nama nego vama. Budite uzdignute glave i recite ‘Ja znam zašto smo se borili’. Kad vam kažu da morate ići na sud jer je to za vaše dobro, to je laž. To je za njihovo dobro. Kad je ’90. trebalo ići u rat nisu gledali imate li bolest i kakvi ste. Nije vas trebalo ni zvati. A sad pitaju imate li kakvu bolest, problematični ste. No Bog je velik, pravedan i Bog naplaćuje. Ako vas progone, budite ponosni. Vi ste obranili ovu zemlju”, ohrabrio je don Pavao branitelje. Ukazao je i na hladnoću koju doživi čovjek boraveći na Velebitu, podsjetivši na žrtve branitelja pitanjem kako je njima bilo prije 16 godina tu, gdje su dane i noći provodili. “A danas vam ni vijenac ne bi stavili na grob. Skupo je, kažu. Kakva to obljetnica iz II. svjetskog rata može biti svetija od ove? Gdje su ti ljudi, koji to slave? Zašto vama nisu došli reći ‘hvala’? Njemu živome dođi, pokloni se i reci ‘hvala ti’. Kako je predivno popeti se na ovu planinu i reći hvala onome koji je dao svoj život da bismo mi živjeli. Neka Bog u vaša srca stavi ponos za ono što ste bili i što ste nosili u srcima. Doći će Sin Božji i nagraditi vas”, poručio je don Pavao Šindija braniteljima na 1000 m nadmorske visine velebitskog masiva, gdje su prije 16 godina oslobodili okupirani teritorij naše domovine.
U misi su sudjelovali i roditelji poginulih branitelja. Bogu je upućena molitva za njihovu utjehu i da sve poginule branitelje uvede u nebesku domovinu, te da političke stranke ne siju razdor nego služe dobru naroda i države.
U popodnevnim satima obilježavanje je nastavljeno Memorijalnom atletskom utrkom Maselnica – Posedarje – Novigrad.