Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Kalmeta: Skidanje zastava bila je ishitrena greška

Autor: Damir Maričić

24.01.2009. 23:00
Kalmeta: Skidanje zastava bila je ishitrena greška

Foto: Vedran SITNICA



Mislim da je skidanje tih zastava bila ishitrena greška. Činjenica je da su zastave stavljene i na Narodni trg mimo protokola, ali kada su već tu stavljene onda ih je trebalo i ostaviti, kaže ministar Kalmeta o potezu zadarskog gradonačelnika Kolege


Zadar je grad s izvrsnim navijačima koji odlično poznaju sport i znaju bodriti svoj tim, ali i prepoznati i pozdraviti pravu vrijednost sportskih poteza i drugih ekipa. Stvarno smatram da valja odvojiti nekolicinu huligana, ispade pojedinaca od cjelokupne slike Zadra, kazao nam je jučer, nakon ispada s premlaćivanjem jednog makedonskog navijača, odnosno oštećenja jednog vozila srpskih oznaka, ministar u Vladi RH i dugogodišnji gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta dodajući:
– Zadar je otvoren grad, grad mladosti i sporta, moderan grad po svojim vrijednostima, pa i po svojim navijačima poznat diljem Europe i svijeta. Zato najoštrije osuđujem ispade nekolicine pojedinaca koji bacaju mrlju na cijeli Zadar i imidž cijelog grada.
– Želio bih kazati još jednu stvar. Siguran sam da će Zadar i Zadrani biti odlični domaćini ovog dijela prvenstva u Hrvatskoj koji se igra u Zadru. Uostalom pokazat ćemo time da dajemo svoj prilog najboljoj mogućoj organizaciji prvenstva koje će, duboko sam uvjeren, završiti hrvatskim osvajanjem titule svjetskih prvaka. Nemojmo zaboraviti da je hrvatska reprezentacija igrala kvalifikacije za Olimpijske igre upravo u Višnjiku i da je ponašanje zadarskih navijača i tada bio dodatni motiv i davao dodatnu snagu našim rukometašima da kroče do pobjede. Vjerujem da će takav Zadar u sljedećih nekoliko dana pokazati svoje lice i sprati ljagu zbog ispada nekolicine pojedinaca, zaključio je Kalmeta.
Kada je u pitanju potez gradonačelnika dr. Živka Kolege s uklanjanjem zastava 24 zemlje sudionice završnog turnira Svjetskog prvenstva u rukometu Kalmeta kaže:
– Ako smo se prihvatili i žarko željeli biti domaćin Svjetskog prvenstva, a jesmo, ako smo zahvaljujući tome u Hrvatskoj izgradili šest velebnih dvorana, i u situaciji kad Hrvatska igra briljantno i prema mom dubokom uvjerenju bit će prvak svijeta, i kada je sportski da zastave svih zemalja sudonica vijore, onda ne vidim nikakav problem u tome što je među njima i zastava Srbije kao jedne od sudionica prvenstva. Mislim da je skidanje tih zastava bila ishitrena greška. Činjenica je da su zastave stavljene i na Narodni trg mimo protokola, ali kada su već tu stavljene onda ih je trebalo i ostaviti.


 KRONOLOGIJA ZADARSKIH INCIDENATA




Nakon skidanja zastava 24 zemlje koje sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Zadru te lažne dojave o postavljanju bombe u hotel “Kolovare”, u subotu su, nažalost, zabilježena još dva incidenta.
Naime, vijest koju je već čula svekolika hrvatska i međunarodna javnost je ona o brutalnom napadu na makedonskog navijača Kolu Popovskog iz Skoplja, koji je pretučen bejzbolskom palicom u Ulici Ruđera Boškovića u samom centru Zadra, u petak poslijepodne oko 18 sati, a u drugom zadarskom incidentu kamenovan je automobil Marka Ivanovića, direktora Košarkaškog kluba Hemofarm iz Srbije.
I dok se znalo da bi određene poteškoće mogao izazvati dolazak srbijanskih navijača u Zadar, sasvim neočekivano na probleme, i to vrlo ozbiljne, naišao je 42-godišnji makedonski navijač.
S troje prijatelja, Popovski je prolazio ulicom kada ih je bez ikakvog povoda i razloga s leđa napala skupina mladića s kapuljačama na glavi, koji su sjedili u obližnjem kafiću. Najprije su ih gađali staklenim bocama, a nakon toga su trčali za njima i uhvatili nesretnog Popovskog. Od brojnih udaraca, Popovski je zadobio ozljede glave i lijeve strane tijela zbog čega je završio na Odjelu neurokirurgije zadarske Opće bolnice, gdje je zadržan na liječenju. Policija traga za počiniteljima.
Inače, Makedonci su očekivano imali najveću podršku u Zadru, gdje su počeli pristizati već u petak poslijepodne iz svih dijelova Makedonije, a aktivirala se i makedonska manjina u Hrvatskoj. U subotu ujutro nisu propustili zadarsku “špicu” na Poluotoku, bilo ih je zapravo na svim gradskim punktovima i nikakvi incidenti nisu zabilježeni. Štoviše, Makedonci su se mogli osjećati kao kod kuće. Stoga je potpuno nejasno kako je došlo do incidenta u petak navečer. Prema nekim navodima napadači na Popovskog mislili su da je riječ o navijaču Srbije.
Na kamenovanom vozilu “škoda superb” stradao je krov, vjetrobransko staklo, poklopac motora i prednja maska. Iako se u prvi trenutak oštećenje osobnog vozila “škoda superb” na parkiralištu hotelskog kompleksa na Puntamici dovodilo u vezu s dolaskom srbijanske reprezentacije u Zadar, istraga je pokazala da je oštećeno vozilo vlasništvo Marka Ivanovića, direktora Košarkaškog kluba Hemofarm s kojim je “Zadar” u subotu navečer u Jazinama igrao utakmicu NLB lige. Policija je otkrila i uhvatila trojicu napadača koji su završili na tjedan dana iza rešetaka.
Inače, utakmice u Zadru obilježio je i vrlo mali broj “običnih gledatelja”, odnosno onih koji na tribine nisu došli obojeni simbolima neke od reprezentacija. Svega nekoliko stotina domaćih navijača bilo je na tribinama, sve ostalo bili su navijači reprezentacija koje kroz utakmice u Zadru traže put do polufinala. (Š. ĆURKO)


 ĐURKOVIĆ: SRPSKA REPREZENTACIJA SE OSJEĆA SIGURNO


Sve što su dosad učinili organizatori Svjetskog rukometnog prvenstva u Zadru je potpuno korektno te nije potrebno poticati vatru koja ne postoji, izjavio je u Zadru glavni tajnik Srpskoga rukometnoga saveza Božidar Đurković, koji se oglasio glede nagađanja o mogućim izgredima u Zadru. Đurković je naglasio da se srpska reprezentacija u Zadru osjeća sigurno, ali je dodao kako je Srbima, kao i ostalim sudionicima druge faze, preporučeno da u grad izlaze u skupini te da je svima osigurana policijska pratnja, a ne samo Srbima.
– Također, nije istina da je itko od organizatora dao preporuku srpskim navijačima da ne dolaze u Zadar. Tko može zabraniti navijačima da dolaze na utakmicu, pa organizatorima je u interesu da prodaju što više ulaznica, kazao je Đurković.