Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rezultati biciklista premašili mogućnosti

Autor: Davor Bajlo

24.01.2009. 23:00
Rezultati biciklista premašili mogućnosti


Unatoč popriličnim financijskim problemima, zadarski biciklisti i dalje ostvaruju vrlo dobre rezultate. Nakon što je 2006. godine za rukom pošlo mladom kadetu Donata Stipi Filipiju okititi se dvostrukom titulom najboljeg hrvatskog biciklista, uspješan rezultatski niz u prošloj 2008. godini ponovio je njegov klupski kolega Mateo Marić. Na cestovnom Prvenstvu Hrvatske u Pagu nakon furioznog završnog sprinta Marić se popeo na pobjedničko postolje. O planovima za ovu godinu razgovarali smo s dvojicom zadarskih klupskih dužnosnika Nevenom Pavićem, tajnikom Biciklističkog kluba Zadar, i Antom Zorovićem, predsjednikom Biciklističkog kluba Sv. Donat.
Kakva je bila biciklistička 2008.?
Pavić: S obzirom da smo iz određenih razloga nakon dvogodišnje stanke rada kluba praktički sezonu započeli u kolovozu, prezadovolnji smo ostvarenim rezultatima. Posebno bih istaknuo uspješno odrađenu organizaciju 1. off-road biciklijade Zadar – Nin – Zadar (40 km), na kojoj je nastupilo 120 biciklista.
Financijske (ne)mogućnosti
Zorović: Zadovoljan sam s obzirom na financijske mogućnosti kojima Sv. Donat raspolaže. Unatoč svim nedaćama koje su nas pratile, prošlu sezonu smatram zadovoljavajućom, što pokazuju i ostvareni rezultati. Naime, naš član Mateo Marić, potvrdio je da se itekako uspješno može nositi s biciklistima iz znatno bogatijih klubova. Valja istaknuti da smo u prošloj sezoni u svojim redovima imali dva kadetska reprezentativca, a uz to se Mateo Marić, na cestovnom PH okitio titulom prvaka Hrvatske te je osvojio treće mjesto za Kup Hrvatske (odvoženo šest utrka). Stipe Filipi ravnopravno se nosio s godinu dana starijim natjecateljima, što je izbornik Antun Reremer prepoznao i obadva natjecatelja uvrstio u reprezentaciju. Bilo bi dobro da smo uspjeli odvoziti još četiri-pet utrka u Italiji, ponajviše zbog prikupljanja iskustava.
U koliko ste utrka nastupili u prošloj sezoni?
Pavić: Ukupno na pet. U kategoriji B početnik (do 12 godina) Dominik Petani, u svom debitanskom nastupu u dresu Zadar na utrci u Skradinu osvojio je treće mjesto te potom drugo mjesto u Šibeniku, a u svom trećem pokušaju zabljesnuo je na zatvaranju sezone na utrci u Varaždinu popevši se na pobjedničko postolje. Odlične rezultate imali su i naši rekreativci. Marin Pejdo osvojio je drugo mjesto na Međunarodnoj utrci XC u Vodicama, a nakon toga i četvrto na Barkanovoj biciklijadi. Marko Sokač je u konkurenciji 60 biciklista bio peti na istoj utrci. U povodu Dana grada Zadra organizirana je biciklijada “Đir oko grada”, a u sklopu biciklijade odvožena je sprinterska utrka (pet disciplina), gdje je u konkurenciji 15 biciklista titulu pobjednika uzeo Danijel Bajlo, Zadranin u dresu pazinskog Kamen Purisa.
Zorović: U 2008. godini nastupili smo na 24 utrke. Od toga na 16 domaćih i osam međunarodnih.
Ambicije
U kakvom ćete sastavu nastupati u 2009. godini?
Pavić: U kategoriji početnika nastupat će Dominik Petani, Toni Celent, Marin Jakovčev i Josip Alić. Neven Pavić je veteran B, Luka Šopić u kategoriji Sport 1, a Marin Pejdo, Marko Sokać u Sportu 2. U kategoriji rekreativaca imamo Antonija Krnčevića.
Zorović: Za razliku od prošle sezone, u ovoj će boje Sv. Donata braniti šestorica kadeta: Stipe Filipi, Josip Miočić, Bartol Novak, Danko Komar, Mario Štraleger i Joso Vuleta. U kategoriji juniora prošlogodišnji kadetski reprezentativac Mateo Marić. Zatim u selekciji U-23 slovenski internacionalac Hrastnik i Domen Verač te jedina djevojka Antonia Stipaničev.
Planovi za natjecateljsku 2009. godinu.
Pavić: Namjera nam je nastupiti na 20 utrka, uglavnom na domaćoj sceni. Najviše očekujemo od Dominika Petanija i Marina Jakovčeva. Također, zapažene rezultate očekujemo u svojim kategorijama rekreativaca Luke Šopića i Marina Pejde. Kad je riječ o popularizaciji zadarskog biciklizma, smatramo da je jedini mogući način organizirati brojna natjecanja u gradu Zadru, što bi značajno pridonijelo i uključivanju mladih Zadrana u biciklizam. Najveća ovosezonska zadaća, koja nas očekuje u organizacijskom smislu, svakako je održavanje tradicionalne cestovne utrke Memorijal Damira-Mede Zdrilića, a pored toga u planu je i organizacija Prve MTB utrke u Zadru s namjerom da se uključi što veći broj zainteresiranih mladih sugrađana koji imaju bicikl takve vrste.
Zorović: Očekujemo dobar plasman naših predstavnika u kategorijama juniora i kadeta na cestovnom PH. Nadam se da će dva-tri naša člana izboriti nastup u reprezentaciji. Kad je riječ o klupskoj egzistenciji limitirani smo postojećim financijskim stanjem. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, pored natjecateljskog dijela svake godine održavamo i dvije tradicionalne biciklijade Plitvice – Zadar te Knin – Zadar.
 


 BK ZADAR


Utemeljen: 1882. godine
Adresa: Put Stanova 3, ŠRC Franka Lisice
Predsjednik: dr. Joško Pinjatela
Dopredsjednik: Petar Milin
Tajnik: Neven Pavić
Broj članova: 55
Broj natjecatelja: 8
Stručni savjetnici: Šime Bajlo-Šoja, Remigio Kotlar
Pratitelji na treninzima i utrkama: Neven Pavić, Božidar Petani, Frane Jakovčev




 BK SV. DONAT


Utemeljen: 2003. godine
Adresa: Rikarda Katalinića Jeretova 5
Predsjednik: Ante Zorović
Tajnik: Ivan Krpina
Broj članova: 22
Broj natjecatelja: 9
Pratitelji na treninzima i utrkama: Ante Zorović, Ivan Krpina