Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Buri se treba pokoriti…

24.01.2011. 23:00
Buri se treba pokoriti…


Orkanski udari bure na vijaduktu Vučipolje između tunela Čelinka i Bristovac dosezali su jačinu od preko 165, kod Božića 150, a na Masleničkom mostu oko 135 kilometara na sat, rekao nam je Petar Miočić iz Hrvatskih autocesta, dodajući da je orkanska bura već uobičajeno oštetila prometne znakove


Katastrofa!  Jedna riječ koja najvjernije  opisuje nevrijeme koje se  proteklog vikenda obrušilo na  šire područje Zadra. Dok je u  Zadru vladala gotovo bonaca,  orkanski udari bure poharali  su zadarsko zaleđe i podvelebitski kraj. Kao u ratnim  vremenima, prizori su bili  prepuni oštećenih krovova i  električnih stupova, potopljenih brodova, prevrnutih kamiona, gospodarskih objekata, maslinika i voćnjaka, stabala iščupanih iz korijenja,  blokiranih cesta.
Posljedice su to vjetra čiji  su udari dostizali preko 180  kilometara na sat.
U HAC-ovu centru na  Maslenici prati se stanje na  autocesti. Iako se kao najopasniji dio ove dionice u pravilu izdvaja Maslenički most,  udari bure za promet vrlo su  opasni na dužini od čak 15  km, od južnog portala tunela  Sveti Rok pa do nekoliko  stotina metara iza samog mosta. Otkad je 2003. godine  otvorena podvelebitska dionica autoceste A1, najjači  udar izmjeren je na lokaciji  nadvožnjaka Božići – 194 kilometra na sat.
– Orkanski udari bure na  vijaduktu Vučipolje između  tunela Čelinka i Bristovac  dosezali su jačinu od preko  165, kod Božića 150, a na  Masleničkom mostu oko 135  kilometara na sat, rekao nam  je Petar Miočić iz Hrvatskih  autocesta, dodajući da je orkanska bura već uobičajeno  oštetila prometne znakove.
– Usprkos poznatoj senjskoj  buri rekord brzine nosi Maslenički most sa 69,0 metara u  sekundi ili 248,4 kilometra na  sat, a izmjereno je u prosincu  1998. godine. No tada i nije  bio ovoliki broj mjernih instrumenata kao što je to danas, govore nam u HAC-ovu  centru na Maslenici.
Istovremeno, djelatnici u  naplatnim kućica na čvorištu   Maslenica svojevrsni su infocentar. Usprkos orkanskim  udarima bure stalno su na  usluzi vozačima, pružajući im  informacije o zaobilaznim  prometnim pravcima ili najbližem odmorištu, hotelu.  Unatoč tomu što je izlazak iz  naplatne  kućice ili upravne  zgrade poput lutrije, nikad ne  znaš hoće li te ili ne udari  bure jednostavno “odnijeti”, s  puno strpljenja bili su vozačima na usluzi.
– Vozači su dosta disciplinirani i mi sudjelujemo  koliko možemo, svakodnevno  ponavljajući onu rečenicu:  ‘Prilagodite brzinu i način  vožnje uvjetima na cesti.’ Dobro im je sjela i neka samo  tako nastave. Što bismo drugo nego ih uputili prema  zaobilaznim prometnim pravcima i usput im dali sve  zatražene informacije, govore  nam djelatnici na naplatnim  kućicama Maslenica dodajući  da je najopasnija bočna, tzv.  senjska bura.
Samo 800-tinjak metara  dalje novi-stari Maslenički  most preko Novskog ždrila  izdržao je nalete orkanske  bure. Naime, putem iz Zadra  prema čvorištu Maslenica,  kako i narodna poslovica  kaže da bura ide na sve  obroke, doručak, marendu,  ručak, užinu i večeru. No izići  iz vozila na parkiralište kod  južne strane mosta prava je i  opasna avantura, prava ludost. A samo desetak metara  dalje na samom mostu i nema  udara bure, puše, rekli bismo,  standardno.
Naselje Modrič najpoznatije je po orkanskim udarima  bure pa se 70-ak Modričana  danas za vrijeme burnih dana  skriva u toplim kućama.
– Bura je fenomen jer kao  dio života u Modriču znatno  utječe na život ovdašnjih ljudi, napose vegetacije. Mi se  nalazimo u kotlu i ovdje su  udari bure orkanski, ruše i  dalekovode, priča 73-godišnja  baka Manda Šarlija.
Jučer se smirila bura i sve  glavne ceste su bile prohodne  za sve kategorije vozila bez  posebnih ograničenja. Danas  ćemo voziti po mokrim i  skliskim kolnicima od kiše u  Dalmaciji, a zbog loših vremenskih prilika, bure, moguće su poteškoće i u trajektnom prometu, govore  meteorolozi.