Simbol grada heroja postat će turistička atrakcija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Preuređenje vukovarskog Vodotornja, simbola obrane našega grada, trebalo bi uskoro krenuti, a dio novca, koji će se koristiti u tom projektu, bit će onih tri milijuna kuna, koje su svojedobno baš za tu namjeru prikupili Zadarska županija i njeni građani. Po preuređenju Vodotornja, uz njega će se staviti i ploča zahvale onim koji su sudjelovali u financiranju toga projekta, među kojima će biti i Zadarska županija, kojoj ćemo tako konačno moći zahvaliti na novcu koji je svojedobno prikupljen za obnovu tog simbola Vukovara, kazao je gradonačelnik hrvatskoga grada heroja Ivan Penava, koji je ovih dana bio u Zadru gost Zadarske županije na obilježavanju godišnjice VRO Maslenica.

Pozitivna priča

- Žalostan sam što danas u Vukovaru, na tragu ideje prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, uz svaki od obnovljenih objekata, za koje je svojedobno prikupljan novac, stoji ploča ostalih 19 županija i Grada Zagreba, osim Zadarske, premda je i ona sudjelovala u toj akciji. Prema mojim saznanjima, novac iz Zadra završio je u Ministarstvu graditeljstva i obnove te je raspoređen na obnovu drugih objekata u Vukovaru. Po riječima tadašnjeg pomoćnika ministra, kada Vodotoranj bude spreman za obnovu, Vlada će nadomjestiti ta tri milijuna kuna. Vjerujem kako će se to sada provesti, istaknuo je Penava te dodao kako ga čini radosnim što će Zadranima tada pločom moći zahvaliti na prikupljenom novcu.

Prvi čovjek grada na Dunavu podsjetio je kako je Vodotoranj u Domovinskom ratu ostao stajati unatoč čak 640 izravnih pogodaka granata, kojima su ga željeli srušiti. 

- Stoga smo sada osmislili projekt te smo ga predstavili hrvatskoj javnosti. Htjeli smo ispričati priču iz jednog povijesnog konteksta svehrvatskog zajedništva, da su Vukovar branili iz cijele Hrvatske i dijaspore, ali gledajući kroz prizmu budućnosti. Zamislili smo da Vodotoranj bude konzerviran s ranama iz prošlosti, ali da bude dostupan posjetiteljima da se oni mogu popeti na njegov vrh, gdje bi bio vidikovac. Odlučili smo se organizirati donatorske večeri na kojima bi se prikupljao novac za uređenje. Nije za zanemariti i to da je projekt, kada zaživi, samoodrživ i da bi doveo do zapošljavanja 10- 15 Vukovaraca. To je jedna pozitivna priča, rekao je Penava koji uopće ne dvoji oko uspjeha ove akcije i vjeruje kako će projekt završiti u roku od dvije godine.

O ćirilici

I dok taj gradonačelnik ovim projektom želi da se ne izbrišu sjećanja za slavnu i tragičnu prošlost toga grada heroja, još ni izdaleka nije riješen problem primjene dvojezičnosti i dvopismenosti u skladu s Ustavnim zakonom, koji je eskalirao u poznatoj akciji razbijanja ploča s takvim natpisima.

 - Objektivno, ćirilica je samo jedno pismo, ona nije niti može počiniti neke zločine. Nisam protiv nje, ćirilica se treba uvesti gdje postoje uvjeti za to, ali Vukovar nije mjesto za to iz povijesnog konteksta i značenja koje Vukovar ima. Za takvo što su trebali smoći snage i ljudi koji vode hrvatsku državu, koji su dovoljno karakterni. Možemo raspravljati o europskim standardima u zaštiti prava nacionalnih manjina, ali mislim da su to podmetnute priče u jednom lošem trenutku za hrvatsko društvo, naglasio je prvi čovjek Vukovara, koji je kazao kako ne može biti zadovoljan suživotom hrvatskog naroda i srpske zajednice u njihovu gradu.

- Možemo govoriti o životu jednih pokraj drugih, koji se ne svodi na zdravu osnovu iskrenog vrednovanja različitosti, već se svodi na to da jedni trpe druge. Iskreno, nikakvog razloga za zadovoljstvo nema, uz pojedinačne iznimke. Ovdašnje političke strukture srpske manjine koriste svaku prigodu za nauditi interesima hrvatske države, a oni pri tom od toga dobro žive. Moj dojam je da oni često sami proizvode te probleme. Ako im je stalo do interesa srpske manjine, zašto se ne bore da tvrtke iz Srbije ulože u ovo područje, zapitao je Penava, koji je podsjetio da Srbija, koja je izravno sudjelovala u razaranju Vukovara, nije obnovila nijednu ulicu u tom gradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno