Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SJEĆANJE NA HOLOKAUST Osmaši kroz sudbine žrtava učili o zločinu protiv čovječnosti

25.01.2019. 18:30
SJEĆANJE NA HOLOKAUST Osmaši kroz sudbine žrtava učili o zločinu protiv čovječnosti


Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava u nedjelju 27. siječnja, jučer je u organizaciji Gradske knjižnice Zadar u Ogranku Bili brig održana prigodna edukativna radionica za učenike 8. razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Radionicu je održala profesorica povijesti iz Gimnazije Vladimira Nazora Tihana Magaš, sudionica mnogih seminara u zemlji i inozemstvu na temu ljudskih prava i promicanja tolerancije. Magaš je u svome nastavnom radu sudjelovala na brojnim edukacijama na temu holokausta, među kojima su 2012. godine posjet Yad Vashemu, 2013., 2016., 2017. Kući Anne Frank u Amsterdamu, 2015. Memorial de la Shoah Drancy/Paris i Centropini seminar u Skopju, a kao dobitnica Alfred Lernerove stipendije pri centru The Jewish Foundation for the Righteous sudjelovala je i na Ljetnoj školi na sveučilištu Columbia u New Yorku.


Priča o židovskoj djevojčici Anni Frank
Na jučerašnjoj radionici sudjelovalo je petnaestak učenika iz 8.a razreda OŠ Zadarski otoci pod vodstvom profesorice Bernarde Kamber, koji su učili o sprječavanju kršenja ljudskih prava i sprječavanju zločina protiv čovječnosti. Osmašima je voditeljica radionice na njima primjeren način pokušala kroz osobne sudbine stradalnika približiti razdoblje rata i holokausta, kroz priču o nacističkom koncentracijskom logoru Terezinu (njemački Theresienstadtu), osnovanome tijekom Drugog svjetskog rata na području Češke, te priču o židovskoj djevojčici Anni Frank koja se tijekom rata s obitelji skrivala u Amsterdamu, ali je bila uhvaćena i odvedena u logor gdje je umrla.
Logor Terezin, u koji su dovođeni uglavnom Židovi koji su bili nadareni umjetnici, u prvome redu slikari i glazbenici, imao je propagandnu svrhu, pa su tako zatočenici pred delegacijama Crvenog križa trebali posvjedočiti o "normalnom i sretnom životu". Zatočenici su za potrebe međunarodnih posjeta i dokumentarnih filmova obrađivali polja, uzgajali voćke, djeca su se igrala, održavale su se kazališne predstave, ali stvarnost je bila posve oprečna. Upravo kroz crteže jednog od logoraša profesorica Magaš učenicima je prikazala kakvo je to bilo mjesto i na koji način su se tada širile lažne vijesti i iskrivljavala slika stvarnosti.


Do čega mogu dovesti predrasude i diskriminacija?
Crteže, koji su učenicima podijeljeni na radionici, prof. Magaš dobila je u Yad Vashemu. Nacrtao ih je, naime, jedan od logoraša Terezina kao dar za treći rođendan svome sinu Tomašeku, a pronađeni su nakon rata skriveni između dva zida. Dječak je, za razliku od oca, uspio preživjeti logor i kasnije ga je posvojio očev prijatelj, također bivši logoraš. Učenici su tako preko stvarnih osoba doznali o ovom logoru i na koji način se postupalo s ljudima samo zato što su druge nacije i vjere, ili su protivnici režima.
– Pokazalo se najučinkovitije kroz osobne priče i sudbine učenicima približiti vrijeme rata, bilo da je riječ o Drugom svjetskom ratu ili Domovinskom ratu. Učenici na ovakve radionice jako dobro reagiraju, povuku paralelu sa svojim sadašnjim životom i mogu se najbolje identificirati sa žrtvama. Uče o tome kako je važno razgovarati argumentirano i postići kompromis, kaže profesorica Magaš, te ističe da su upravo učenici završih razreda osnovne škole u najboljoj dobi da im se približe ovakve osjetljive teme kako bi shvatili do čega sve mogu dovesti predrasude i diskriminacija.
– Važno je da učenici shvate razliku između mišljenja i činjenica i na radionicama im nastojim razbiti tu predrasudu, kaže još prof. Magaš. Učenicima je na radionici podijeljena i Konvencija o pravima djece. Kažimo još kako će Tihana Magaš tijekom veljače u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar za učenike zadarskih osnovnih škola održati i ciklus radionica o Anni Frank.