Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA Neugodna Krka pregažena kao plitak potok

25.01.2021. 10:10


Zasjali su košarkaši Zadra u pravom svjetlu na gostovanju kod Krke u 16. kolu regionalne lige koju su deklasirali rezultatom 63:81. Konačno je momčad s Višnjika, nakon one tek jedne dobre predstave protiv FMP-a, na pravi način uspjela razveseliti svoje navijače jer su u Novom Mestu prikazali slobodno se može reći najbolju partiju ove sezone. Ni inače tradicionalno neugodan protivnik nije mogao ovog puta apsolutno ništa protiv Perinčićevog sastava koji je dominirao svih 40 minuta, s vrlo kvalitetnom izvedbom na oba kraja terena.


Savršeno otvaranje
Već je samo otvaranje utakmice potvrdilo da Zadrani ozbiljno misle stati na kraj negativnom abaligaškom nizu. Odigrali su momci u bijelim dresovima gotovo savršenih uvodnih deset minuta s čim su i popločali put do toliko željene treće pobjede. Prvih pet minuta izvedba Perinčićevih igrača je bila doslovno savršena, i što je još zanimljivije bez ijednog promašaja. Posebno je inspiriran od samog početka bio Amerikanac Carter s pet ubačaja za ekspresni bijeg Zadra na 10 viška (2:12), a na Cartera se ubrzo naslonio njegov zemljak Onuaku čija dva zakucavanja polovicom prve dionice na dodavanje Mavre donose 14 plusa (6:20). Osim napadačke rapsodije Perinčićevi igrači su i u obrambenom dijelu odigrali na visokoj razini te su do posljednje minute prve četvrtine držali Krku na samo šest postignutih koševa dok nije Camphor ubacio prvu domaću tricu, no bez obzira na taj mali trenutak dekoncentracije prva četvrtina je zaključena s finih 11 plusa (11:22). Očekivao se konkretan odgovor slovenskog sastava u drugoj četvrtini, no to se nije zbilo zahvaljujući vrlo ozbiljnom i koncentriranom pristupu gostiju koji su zapravo nastavili tamo gdje su stali u prvoj dionici. Posebno su se u tom razdoblju istaknuli Vuković i Onuaku. Stasiti Riječanin je vratio sa šest ubačaja najvećih do tada 14 viška (18:32), a da se »farmaceuti« nemaju čemu nadati u ovoj utakmici potvrdio im je Onuaku koji je doslovno razgrnuo domaći reket i sa deset poena u nizu odveo Zadar na visokih 23 poena razlike (21:44). Nisu uopće imali rješenja Krkini igrači za gostujuću centarsku liniju, a tu nadmoć pod obručima zorno će demonstrirati čak 26 koševa Zadra iz reketa od ukupno 46 u prvom poluvremenu. Uz dominaciju pod koševima, izvrsno je odrađen i zadatak uštopavanja Roka Stipčevića koji je ubacio svoj prvi koš tek u smiraju prvog poluvremena, tako da je Perinčić mogao biti više nego zadovoljan sa 19 viška (27:46) pred nastavak u kojem je trebalo tek održati stečenu prednost.


Održavanje prednosti
I pokazao se taj doseg vidno raspoloženim igračima Zadra suviše jednostavnim, štoviše razlika se sredinom treće četvrtine popela i do 26 koševa (32:58). Prijetila je u tim trenucima slovenskoj momčadi prava rezultatska katastrofa, ali probudio se Stipčević u smiraj treće dionice, ubacio je dvije trice kao i jednu Barič te je tako malčice popravljeno loše raspoloženje Krkinog trenera Anzulovića pred završnih deset minuta. Krka je uspjela spustiti zaostatak ispod 20 koševa (48:66), no kontrola utakmice je čvrsto bila u rukama Perinčićevih igrača koji nisu propustili kroz zadnju četvrtinu bez većih stresova završiti posao u Novom Mestu. Junacima važne pobjede pokazali su se Amerikanci Onuaku i Carter. Prvi je zabio 21 koš uz sedam skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte dok je drugi ubacio 19 poena uz pet skokova, dvije asistencije i tri ‘krađe’. Kapetan Mavra je također bio dvoznamenkast sa 15 ubačaja čemu je pridodao i šest asistencija. Kod domaćina je prednjačio Stipčević sa 15 koševa.
 




KRKA                      63
ZADAR                      81


(11:22, 16:24, 21:20, 15:15)


NOVO MESTO – Dvorana Leona Štuklja. Bez gledatelja. Suci: Miloš Koljenšić, Uroš Obrknežević i Mario Majkić.
KRKA: Stergar 2, Camphor 5, Stipčević 15, Vrabac, Barič 9, Kosi 2, Škifić, Škedelj 4, Lapornik 5, Rebec 11, Vučetić 2, Milovanović 8. Trener: Vladimir Anzulović.
ZADAR: Carter 19, Jordano, Justice 5, Brala, Vuković 11, Bursać 10, Junaković, Mavra 15, Onuaku 21, Planinić. Trener: Ivan Perinčić.
Šut za dva: Krka 9-28 (32%); Zadar 23-35 (66%).
Šut za tri: Krka 10-27 (37%); Zadar 3-13 (23%).
Slobodna bacanja: Krka 15-20 (75%); Zadar 26-33 (79%).
Skokovi: Krka 26 (17+9); Zadar 31 (25+6).
 


Danas u 15 sati kod Hermesa


Samo 20 sati nakon završetka dvoboja s Krkom košarkaši Zadra moraju ponovno na parket. Danas, s početkom u 15 sati, očekuje ih susret 19. kola HT Premijer lige kod Hermes Analitice. Naporni ritam koji gura Zadrane u čak drugu utakmicu unutar 24 sata olakšat će im činjenica da je u pitanju najlakši ispit u domaćem prvenstvu jer se sučeljavaju prvi i posljednji na ljestvici te bi sve osim glatke pobjede Perinčićevog sastava predstavljalo veliko iznenađenje.
– Ritam je težak, ali što je tu je. Hermes je dobra šuterska momčad s puno igrača koji dobro šutiraju za tri poena. Ključ će biti zaustaviti taj njihov šut i naravno da iskoristimo naše prednosti kojih je puno. Moramo na parketu pokazati da smo bolji jer nije dovoljno biti bolji na papiru – rekao je Perinčić uoči gostovanja kod Hermesa.