Nabavka lineranog akceleratora zaokružit će onkološko liječenje u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Liga protiv raka Zadar ide prema svom cilju
Autor: 
Nabavka linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu ide iz EU sredstava, ali ne iz redovnih sredstava Ministarstva već iz "EU Recovery plana". Iz tih sredstava se ide u nabavku četiri akceleratora od kojih jedan ide za Zadar, međutim taj natječaj još uvijek nije krenuo. Očekujemo kako će se i to pokrenuti do polovice ove godine, najavio je Dukić
GRAD ZADAR
Humanitarna akcija Lige protiv raka Zadar i Udruge odgajatelja Maraška

Liga protiv raka Zadar završila je još jednu uspješnu godinu, a u ovoj se godini nadaju i ostvarivanju svog najvećeg cilja, kupnje linearnog akceleratora. Godinu su započeli jako dobro pa su već u prvom mjesecu dobili vrijedne donacije. Tako je Udruga "Šijavoga" iz Privlake organizirala humanitarni turnir na kojem su se prikupila sredstva za Ligu protiv raka koja su namijenili nabavci popratnih aparata za Odjel onkologije Opće bolnice Zadar. Također, Udruga odgajatelja predškolske djece Maraška je u prosincu na svojim štandovima skupila sredstva za Ligu. Kako im je prošla godina za nama i kakve planove imaju u 2022. godini otkriva nam predsjednik Lige protiv raka, gradonačelnik Branko Dukić.

Uskoro očekuju natječaj

- Kroz prošlu smo godinu imali naše tradicionalne manifestacije i akcije koje inače redovito odražavamo. One ne bi bile moguće bez naših stalnih suradnika pa se moramo zahvaliti i drugim udrugama koje s nama provode određene akcije. Liga protiv raka trenutačno na računu ima preko dva milijuna kuna, i zahvaljujemo svima koji doniraju i pomažu naš rad, rekao je gradonačelnik Dukić istaknuvši kako je svima zajednički cilj nabavka linearnog akceleratora, a po njegovim riječima nabavka se očekuje najkasnije do kraja ove godine.

- Vidimo da se natječaj dnevne bolnice aktivirao, uskoro treba biti odabran izvođač za dovršenje zgrade u kojoj bi linearni akcelerator trebao biti smješten, najavljuje Dukić.

- Nabavka linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu ide iz EU sredstava, ali ne iz redovnih sredstava Ministarstva već iz "EU Recovery plana". Iz tih sredstava se ide u nabavku četiri akceleratora od kojih jedan ide za Zadar, međutim, taj natječaj još uvijek nije krenuo. Očekujemo kako će se i to pokrenuti do polovice ove godine, najavio je Dukić ističući kako ćemo tom nabavkom dobiti zaokruženo onkološko liječenje u Zadru. Nabavkom linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje, olakšalo bi se liječenje onkoloških pacjenata koji trenutačno na zračenja idu u Zagreb ili Split. Taj je proces mukotrpan i dug, a pacijenti često moraju proći putovanje, tešku terapiju i povratak nazad u Zadar što stvara dodatne tegobe. Osim toga, ta putovanja stvaraju i dodatne financijske troškove koji pacijentima nisu malen izdatak. Liga protiv raka već nekoliko godina intenzivno radi na nabavi ovog uređaja, međutim, bave se i raznim drugim akcijama, edukacijama, a i redovito komuniciraju s oboljelima i njihovim obiteljima.

Važnost preventivnih pregleda

- Ove bismo godine trebali obilježiti Dan mimoza, s obzirom na koronu morat ćemo se prilagoditi pa će neke aktivnosti biti online, ali planiramo prve subote u veljači obilježiti taj dan i tradicionalnom podjelom mimoza. Obilježit ćemo i Svjetski dan bobe protiv raka, najvljuje Dukić dodajući kako su, nažalost, morali otkazati planiranu predstavu "Smijehom protiv raka".

- Morali smo predstavu odgoditi za neke bolje dane, dok se ne stvore bolje uvjeti. Ne želimo predstavu prikazati pred malim brojem ljudi pa smo se odlučili za odgodu i pričekat ćemo s time. Vjerujem kako će se prema ljetu život normalizirati pa ćemo imati prilika, nada se Dukić. No, Liga protiv raka neće stati. Usprkos pandemiji imaju planove za druge tradicionalne akcije.

- Održat ćemo našu aukciju slika. Mirka Batur vodi taj galerijski dio. Mogu samo najaviti neke atraktivne ponude, ali detalje će javnost saznati na vrijeme, kaže Dukić istaknuvši kako je cilj Lige educirati i osvijestiti sve građane o važnosti preventivnih pregleda.

- Posebno je to važno naglasiti i u ovom periodu pandemije, ne smijemo zanemariti druge bolesti i treba se često kontrolirati. Mi nastojimo osvijestiti i važnost sistematskih pregleda i potaknuti tvrtke da ih organiziraju za svoje zaposlenike, a radnike da na te preglede zaista i odu, zaključuje Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno