U benkovačkom Centru za socijalnu skrb zabilježen veći broj prijava nasilja u obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U sustavu socijale 1370 aktivnih korisnika
Broj zaprimljenih prijava za nasilje u obitelji tijekom 2020. godine bio je 36 dok je tijekom 2021. godine bila 41 prijava za nasilje u obitelji. Važno je za istaknuti da od 2021. godine Centar u Benkovcu nudi uslugu obiteljske medijacije koju su dosad stanovnici s ovog područja mogli dobiti jedino u Zadru, naglašava Martina Šarin, ravnateljica Centra
Velimir BRKIĆ
U Benkovcu se, prema podacima Centra, u posljednje vrijeme nije povećavao ni smanjivao broj korisnika novčane pomoći

U Hrvatskoj je aktivno 119 centara za socijalnu skrb i njihovih podružnica, od čega su tri u Zadarskoj županiji: Centar za socijalnu skrb Zadar s podružnicama Pag, Gračac i Obrovac te centri Benkovac i Biograd na Moru. Ključna načela i smjernice kojima se vode socijalni radnici su ostvarivanje pravde i poštivanje ljudskih prava, a svakodnevno se tijekom obavljanja svog posla susreću s nedaćama i poteškoćama.

Centar za socijalnu skrb Benkovac nadležan je za područje Grada Benkovca i pripadajućih općina (Polača, Lišane Ostrovičke i Stankovci), gdje prema popisu stanovništva iz prethodne godine živi 9728 stanovnika.

Centar s preko 1370 korisnika

- U redovnom tretmanu Centra nalazi se preko 1370 aktivnih korisnika prava i usluga iz sustava socijalne skrbi, o kojima brine pet socijalnih radnika, dvije pravnice i jedna psihologinja, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje za dva stručna radnika, govori nam Martina Šarin, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Benkovac i navodi kako se u posljednje vrijeme nije povećavao ni smanjivao broj korisnika novčane pomoći, dok je zamijećen rast u jednom segmentu.

- U 2021. godini 143 osobe koristile su zajamčenu minimalnu naknadu, dok je pravo na jednokratnu naknadu tijekom 2021. godine ostvarilo 195 korisnika, pravo na socijalnu uslugu pomoć u kući 82 korisnika, pravo na doplatak za pomoć i njegu 492 korisnika i pravo na osobnu invalidninu 218 korisnika. Također, 21 roditelj ostvaruje pravo na status roditelja njegovatelja. Primjetan je rast broja korisnika prava na temelju zdravstvenog stanja kao što su doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, socijalne usluge pomoći u kući i usluge smještaja. S obzirom na dobnu strukturu stanovništva koje živi na ovom području evidentno je da su prava i usluge namijenjene starijim, bolesnim i nemoćnim članovima našeg društva prijeko potrebne te je nužno nastaviti ulagati napore i sredstva radi proširenja mreže pružatelja socijalnih usluga za ovu kategoriju korisnika, navodi Šarin.

Obiteljska medijacija

Nažalost, u 2021. godini evidentiran je porast broja prijava za obiteljsko nasilje, a korisnici benkovačkog Centra od prošle godine mogu zatražiti savjet stručnjaka u vezi narušenih obiteljskih odnosa.

- Broj zaprimljenih prijava za nasilje u obitelji tijekom 2020. godine bio je 36 dok je tijekom 2021. godine bila 41 prijava za nasilje u obitelji. Važno je za istaknuti da od 2021. godine Centar u Benkovcu nudi uslugu obiteljske medijacije koju su dosad stanovnici s ovog područja mogli dobiti jedino u Zadru, naglašava Šarin.

Centar za socijalnu skrb Benkovac, u koordinaciji s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Podružnicom Obiteljskog centra Zadarske županije i Centrom za socijalnu skrb Biograd na Moru, angažiran je po pitanju promocije i unapređenja udomiteljske skrbi za djecu na području Zadarske županije.

Udomiteljstvo je jedno od prioritetnih područja djelovanja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se uskoro očekuje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu kojim je, između ostalog, predviđeno i povećanje naknade za udomitelje te opskrbnine za korisnike.

Mreža udomitelja nedovoljno razvijena

- Mreža udomitelja na području Zadarske županije trenutačno je nedovoljno razvijena, stoga će se tijekom ove godine provoditi aktivnosti usmjerene na ostvarivanje sljedećih ciljeva: jačanje kapaciteta postojećih udomitelja za djecu i povećanje broja novih udomitelja za djecu, jačanje kapaciteta različitih stručnjaka koji rade s udomiteljskim obiteljima te podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti o udomiteljstvu kao obliku skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji, ističe Šarin i dodaje kako je Centar početkom godine uveo uslugu supervizije udomiteljima kako bi ih podržali i osnažili u njihovoj ulozi.

- Superviziju provodi licencirana supervizorica, djelatnica našeg Centra. Nadalje, nastavit će se pružati individualna podrška i savjetovanje udomiteljima sukladno njihovim pojedinačnim specifičnim potrebama. Planiraju se aktivnosti edukacije i stručnog usavršavanja stručnjaka koji rade na poslovima udomiteljstva te javne tribine i medijska kampanja radi senzibiliziranja i podizanja svijesti javnosti o važnosti udomiteljstva za djecu te o dobrobitima kako za djecu tako i za udomitelje, naglašava Šarin dodajući kako je benkovački Centar suradnik Doma za odgoj djece i mladeži Zadar u provedbi projekta sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom "Za bolje sutra, za sretnija jutra".

"Za bolje sutra, za sretnija jutra"

- Projekt "Za bolje sutra, za sretnija jutra" omogućio je zapošljavanje stručnjaka i formiranje mobilnog tim za pružanje usluge savjetovanja i pomaganja obitelji ili pojedincu te je rješenjem Centra Benkovac u ovom trenutku pet obitelji obuhvaćeno navedenom uslugom. Značajno je da stručnjaci dolaze u obitelj i dom korisnika ili u prostor našeg centra što uslugu čini dostupnom korisnicima s obzirom na to da je za mnoge trošak redovnog odlaska u Zadar često nepremostiva prepreka. Projekt će se provoditi naredne dvije godine. Nekoliko projektnih ideja je u pripremi te se nadamo razvoju novih socijalnih usluga u budućnosti na ovom području, govori ravnateljica Šarin.

Poziv udomiteljima

Centar za socijalnu skrb Benkovac poziva sve zainteresirane potencijalne udomitelje za djecu ili za odrasle osobe da se za dodatne informacije jave na brojeve telefona 023/638-770, 023/638-769, 023/684-116.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno