Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Knežević i Strika sjeli na optuženičku klupu zbog mobinga

Autor: Suzana Bandić

24.02.2009. 23:00
Knežević i Strika sjeli na optuženičku klupu zbog mobinga

Foto: Sebastian GOVORČIN



Aleksandru Kneževiću i Šimi Striki započelo je suđenje zbog seksualnog mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu dviju djelatnica Interspara. No javnost će ipak ostati zakinuta za detalje sa glavne rasprave jer je sutkinja Dijana Grancarić, koja vodi ovaj proces, zatvorila vrata sudnice za javnost
Voditelj zadarskog Interspara Aleksandar Knežević (45) i domar Šime Strika (43), sjeli su danas na optuženičke klupe Općinskog suda u Zadru zbog seksualnog mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu dviju djelatnica spomenutog centra. No javnost će ipak ostati zakinuta za detalje sa glavne rasprave jer je sutkinja Dijana Grancarić, koja vodi ovaj proces, zatvorila vrata sudnice za javnost, a zbog osjetljivosti slučaja i zaštite identiteta i dostojanstva žrtava koje su se, spomenimo, usprkos nagađanjima kako su odustale od tužbi, jučer pojavile na sudu.
Inače, ovo je prvi put da mobing u Hrvatskoj dobiva svoj sudski epilog, a paradoks u cijeloj priči je činjenica da u hrvatskom zakonu još uvijek nije definirano kazneno djelo mobinga. Stoga optužni prijedlog Aleksandra Kneževića tereti za povredu prava na rad i drugih prava iz rada, dok je domar Šime Strika optužen za bludne radnje.
Sudski proces pozorno su pratili i predstavnici sindikata, međutim ni Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH u Zadru, nije htio govoriti o detaljima samog slučaja zbog ranije spomenutih razloga.
– O detaljima iz sudnice ne mogu govoriti jer je slučaj zatvoren za javnost zbog zaštite žrtava. No, ono što mogu reći je da ćemo mi pozorno pratiti ovaj slučaj, koji će nesumljivo biti prekretnica za sve slične, a kojih je na području Hrvatske oko šest tisuća, dok ih u Zadru 50, od čega 41 žena i 9 muškaraca – rekao je Uranija dodajući kako o ishodu ovog slučaja ovise eventualni daljnji postupci obeštećenja žrtava i potraživanja naknade nanesene im štete.
– Isto tako, ovaj slučaj će bez sumnje otvoriti vrata izmjenama Zakona koje su nužne. Naime, naš Zakon još uvijek ne poznaje termin “mobing” što je hitno potrebno pravno regulirati – zaključio je Uranija.
Podsjetimo, dvije su djelatnice Interspara, jedna 31-gidišnjakinja i jedna 39-godišnjakinja, na zlostavljanje u Intersparu upozoravale još od početka godine, najprije preko sindikata, a potom i uprave Interspara. Usmeno i pismeno su tražile zaštitu na radnom mjestu. Međutim, poslodavac se na to oglušio kao i na činjenicu da Knežević već od ranije ima opomenu zbog verbalnog zlostavljanja za koji su ga dvije djelatnice prijavile krajem 2005. godine. Kako nitko nije reagirao, a zlostavljanje se nastavljalo, djelatnice Interspara su odlučile s cijelom pričom izići u medije što je diglo veliku prašinu i interes javnosti.
Spomenimo i to da je 39-godišnja djelatnica Interspara prijavila domara Šimu Striku zbog toga što joj je u skladištu prišao s leđa i zgrabio je za grudi.
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužni prijedlog protiv dvojca Knežević-Strika nakon što su za slučaj saznali iz medija.
Zbog velikog pritiska obje su djelatnice duže vrijeme bile na bolovanju što je po izlasku iz sudnice i potvrdila 31-godišnjakinja rekavši:
– Ne želim davati nikakve izjave jer već ionako imam dovoljno problema i dugo sam zbog svega bila na bolovanju – kratko je komentirala djelatnica.