Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za Tuđmanov trg 700 tisuća kuna

Autor: Jelica Farkaš

24.02.2009. 23:00
Za Tuđmanov trg 700 tisuća kuna

Foto: Jelica FARKAŠ



Već je ranije donesena odluka o uređenju okoliša spomenika i bio je raspisivan natječaj, no tek smo nakon ponovljenog natječaja dobili ponudu. Za kompletno uređenje ovog gradskog prostora predviđeno je oko 700.000 kuna, a dovršetak radova planira se do polovine svibnja, kaže gradonačelnik Knez


Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu još uvijek nema uređen okoliš. Najčešći su to komentari građana i prolaznika koji ukazuju da nije ograđen pa je samim tim pogodno mjesto i za bacanje otpada, kao i neprilične radnje kućnih ljubimaca koji se tu zadržavaju dok njihovi vlasnici obavljaju poslove u obližnjoj banci ili kupuju u trgovinama.
Stječe se dojam, kazali su nam neki od njih, da je i sam spomenik nekako neprirodno okrenut prema cesti, dok se iza njegovih leđa odvija život. Jedna od tvrdnji je i da je u svojevrsnom raskoraku s cvjetnim otočićem na kojem je postavljena i ploča Srebrni cvijet Europe, važno turističko priznanje koje je grad Biograd dobio 2007. godine. Prostor o kojemu je riječ mali je biogradski gradski trg, smješten na križanju Ulice dr. Franje Tuđmana i Puta Solina i u samom je središtu zbivanja. Naime, u neposrednoj je blizini autobusne postaje, tržnice te niza trgovina, mesnica i pekarnica, znači jedno od frekventnijih mjesta u gradu, a do sada i nije imao zvaničnu oznaku trga pa samim tim ni ime.
Ovo bi se stanje u najskorije vrijeme trebalo promijeniti, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
 – Već je ranije donesena odluka o uređenju okoliša spomenika i bio je raspisivan natječaj, no tek smo nakon ponovljenog natječaja dobili ponudu te možemo kazati da je izabran izvođač radova. Uređenje ovog prostora je kompletno osmišljeno te će u najskorije vrijeme započeti radovi. Oni će, kako je predviđeno, obuhvatiti elektrifikaciju, vodu i druge projekte, a sam spomenik možda će zauzeti drugu poziciju od ove sadašnje. Ime prvog hrvatskog predsjednika bit će, dakako, upisano na samom spomeniku, što do sada upravo zbog predviđenih većih zahvata na tom prostoru nije bilo učinjeno. Za kompletno uređenje ovog gradskog prostora predviđeno je oko 700.000 kuna, a dovršetak radova planira se do polovine svibnja ove godine, istaknuo je gradonačelnik Knez.