Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Centar za mlade postao centar za narkomane

24.02.2011. 23:00
Centar za mlade postao centar za narkomane


U ovogodišnjem proračunu predviđeno je oko 500.000 kuna za dovršenje projektne dokumentacije. Naime, Grad ima lokacijsku dozvolu i trenutačno se radi na izvedbenom projektu koji bi trebao biti gotov do kraja godine, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje Grada Zadra


Napuštena i ruševna zgrada u neposrednoj blizini Gradske knjižnice godinama čeka na uređenje i prenamjenu u centar za mlade. Dok zgrada čeka, u nju su se uselili ovisnici i delinkventi koji te prostorije koriste za svoju “zabavu”. Gotovo svi prozori na zgradi su razbijeni, zidovi su išarani grafitima, na podovima se mogu vidjeti ostaci ampulica lijekova, ali i tjelesnih izlučevina. Posvuda oko zgrade je odbačeno smeće koje zagađuje cijeli prostor.
Projektna dokumentacija
Grad Zadar još je 2008. godine dobio pozitivan odgovor Vlade o korištenju te zgrade, što je službeno potvrđeno ugovorom u travnju prošle godine. Taj prostor, koji trenutačno služi kao okupljalište ovisnika, ali i leglo raznih štetočina, trebao bi postati mjesto koje će okupiti djecu i mlade, gdje će oni moći kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme i kreativno se izražavati.
Napuštena zgrada je u neposrednoj blizini Gradske knjižnice, koja je zahvaljujući raznovrsnim programima postala “žila kucavica” grada i okuplja velik broj mladih, pa je kontrast uređene i uredne knjižnice i zapuštene neuredne zgrade još veći.
 – U ovogodišnjem proračunu predviđeno je oko 500.000 kuna za dovršenje projektne dokumentacije. Naime, Grad ima lokacijsku dozvolu i trenutačno se radi na izvedbenom projektu koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje Grada Zadra. Kao glavni razlog zbog kojeg uređenje ove derutne zgrade toliko dugo čeka često je spominjana gospodarska kriza te manjak novaca. Na pitanje jesu li se planirali prijaviti na natječaje iz pretpristupnih fondova pa na taj način dobiti novce. Dadić je kazala da su o tome razmišljali, ali da za prijavu na natječaje moraju imati već završen projekt i dokumentaciju.
Uređenjem ove zgrade Zadar bi dobio 1.700 četvornih metara prostora u kojem bi mladi mogli iskoristiti slobodno vrijeme, zabavljati se, učiti i kreativno se izražavati. I Gradska knjižnica bi dobila 750 četvornih metara koji bi bili namijenjeni isključivo djeci i mladima.
 – Idejnim projektom je zamišljen ‘topli prolaz’ između dviju zgrada u koji bi se smjestio glavni ulaz s recepcijom. A u našem dijelu zgrade planiramo urediti igraonicu za najmlađe, ali i prostor gdje bi se tinejdžeri i mladi mogli provoditi slobodno vrijeme, rekao je Mladen Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
Dodao je da će smisao sadržaja Gradske knjižnice biti kompatibilan sa sadržajima centra za mlade. Pehar je istaknuo da s nestrpljenjem čekaju preseljenje dijela knjižnice u novu zgradu kako bi mogli nastaviti raditi na svojim brojnim projektima i sadržajima. Naime, prema prošlogodišnjem izvješću Gradska knjižnica imala je oko 16.000 korisnika, od kojih većinu čini upravo mlađa populacija koji bi svoje mjesto mogli naći i u centru za mlade.
“Bumerang generacija”
 – Uređenje centra za mlade trebao bi biti gradski prioritet. Mislim da bi Grad trebao raspisati natječaj na koji bi se aplicirale sve udruge koje se bave mladima i djecom i koje bi predložile svoje programe. Također bi trebale pokazati reference, odnosno što su do sada napravile, na temelju čega bi se odabrale, rekao je Zlatko Miliša, profesor na Sveučilištu u Zadru. Dodao je da bi se u centru našlo mjesta za nepokriveno podučje kao što je kultura, alternativna kultura i prostor za kreativno izražavanje mladih.
Istaknuo je da je lokacija idealna za suradnju s Gradskom knjižnicom koji su veliki znalci u radu s mladim i djecom.
 – Mislim da bi se ovakvim preventivnim mjerama i programima te osmišljenim slobodnim vremenom smanjila destruktivnost i autodestruktivnost kod mladih. Naime, mislim da je destruktivno ponašanje proizvod ‘bumerang generacije’ koja nam uzvraća udarac jer oni nisu izgubljena već izigrana generacija, rekao je Miliša.
Dodao je da se nada da bi se u centru za mlade mogle smjestiti i nezavisne i alternativne udruge mladih, kao i da se treba okrenuti djeci osnovnih škola koja imaju visok potencijal.
Vedran Stošić Miočić, predsjednik udruge Šigureca, rekao je da svim nezavisnim i alternativnim udrugama treba prostor u kojem bi mogli nezavisno djelovati i raduje ga što će tamo možda naći mjesto za sebe.
 – Trenutačno nemamo prostor u kojem bismo mogli djelovati, već zahvaljujući Studentskom zboru i klubu neke koncerte održavamo u DHM-u, ali to je samo privremeno rješenje. Trenutačno, po mom mišljenju, nema ni jedan prostor koji bi na pravi način objedinio cijelu ‘priču’, odnosno u kojem bi moglo djelovati kazalište, održavati se koncerti, biti multimedijalna dvorana i galerija. Svoje potrebe mogli bismo realizirati i na nekoliko lokacija, ali još nemamo nikakvo rješenje, rekao je Vedran Stošić Miočić, dodajući da pozdravlja uređenje i osnivanje centra za mlade.