Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nakon ispitivanja mogućnosti OB-31 Omiš bit će upućen u novu FRONTEX-ovu misiju s ciljem čuvanja granica EU i spašavanja izbjeglica

25.02.2019. 13:21
Nakon ispitivanja mogućnosti OB-31 Omiš bit će upućen u novu FRONTEX-ovu misiju s ciljem čuvanja granica EU i spašavanja izbjeglica


Jutros je u zadarsku luku uplovila posljednja akvizicija Hrvatske ratne mornarice. Riječ je o ophodnom brodu OB-31 Omiš koji je 7. prosinca 2018. predat Obalnoj straži. Ophodni brod Omiš plovilo je oko kojeg je bilo puno prijepora u javnost, ali koliko smo jutros mogli saznati, ti prijepori nemaju mjesta. Tako barem kažu članovi posade koje smo sreli na obali zadarske gradske luke.
Naime, Omiš je još uvijek u fazi ispitivanja svojih mogućnosti. Za sad kažu nam hrvatski mornari, dobro podnosi buru, ali i veliko more u što je do sad sumnjao jedan dio javnosti. Brod je dug 43,25 m, a posada ga je “tjerala” do brzine od 29 čvorova. To nije njegova maksimalna brzina koju mu omogućava dva motora Caterpillar snage 2 X 2525 kW. Temeljna namjena Omiša je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Koristit će se i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore. Dimenzijama brod pripada obitelji korveta, a naoružan je automatskim topom ASELSAN 30 mm te dvama ručno upravljanim mitraljezima Browning, kalibra 12,7 mm. Za obranu iz zraka nosi 4 ručna PZO sustava.
U zadarskoj luci na brod se ukrcao i novi zapovjednik Obalne straže komodor Milan Blažević. Doznajemo da će nakon ispitivanja OB-31 Omiš biti upućen u novu FRONTEX-ovu misiju čiji je cilj čuvanje granica Europske unije i spašavanja izbjeglica. Nakon novogradnje broj 540, Brodosplit – Brodogradilište specijalnih objekata bi HRM-u trebao isporučiti ukupno 5 ophodnih brodova ove klase.